EUOBSERVER exkluzív: az EU-ban teljes titoktartásban tárgyalják a törvényeket

EUOBSERVER

2014 óta példátlan: az EU-ban teljes titokban ment tavaly a törvénykezés

A brüsszeli szakportál ma reggel 8:44-kor jelentette, hogy „Az EU-ban a titkos törvényhozás rekordot ért el 2016-ban, amelyet ezelőtt csak egy alkalommal értek el”, mégpedig 2014-ben.

Egy normál törvényhozási folyamat úgy indul, hogy a törvényjavaslatot az Európai Bizottság küldi ki. Azt átküldik az Európai Parlamenthez és az EU Tanácsához, amely a tagállamokat képviseli.

Ha nem tudnak megállapodni a javaslat első olvasásakor, második olvasást indítanak. Csakhogy a parlament által továbbított adatok szerint egyetlen törvényjavaslatnál nem volt tavaly második olvasat és megvitatás utáni megállapodás és ilyenre 2014-et eltekintve nem volt példa 2004 óta, amióta ezeket a körülményeket számon tartják.

A második olvasás fontos, mert ott nyílik meg a nagy nyilvánosság előtti vitára. „E fázis elmaradása azt jelenti, hogy a részletekről zárt ajtók mögött egyeznek meg és a nyilvánosságnak belső információra van szüksége annak megértéséhez, hogy mi történik.”

A bekötött lobbisták viszont értesülnek arról, miként halad előre a folyamat.

/Ó, Soros-féle Transparency International, ó, a magyarországi átláthatósági bajok miatt percenként károgó médiumok, ugye nem fogtok ezúttal is kettős mércét alkalmazni és most ugyanúgy rikoltozni fogtok – ezúttal  Brüsszel felé?/

Megosztás: