Latin-Amerikában nő az ellenállás a Pisa-teszttel szemben

 ZEIT-FRAGEN

A svájci radikális jobboldali hetilap szó szerint közli a Red SEPA (Red Social para la Educación Pública en las Américas – Közoktatás Amerikában Társadalmi Hálózat) és a Coalición Trinancional en Defensa de la Educación Pública (a Mexikót, az USA-t és Kanadát magába foglaló Háromnemzeti Koalíció a Közoktatás Védelmében) kiáltványát a Pisa-tesztek és az oktatás globális egyenirányusítása ellen.

A legutóbbi Pisa-teszten Chile, Mexikó, Argentína, Brazília, Kolumbia és Peru diákjai is részt vettek a latin-amerikai országok közül. A Red SEPA ernyőszervezet és alatta áll számos észak- és dél-amerikai tanári és oktatási szervezet.

Az aláíró két szervezet elutasítja a Pisa-tesztek eredményeit, mert a teszt szervezője, az OECD erős nyomást gyakorol az egyes országokra saját tesztjeik felcserélésére a nemzetközileg szabványosított Pisa-teszttel és arra is, hogy ezek eredményeit abszolút mértékadónak tekintsék.

A kiáltvány több egyéb okot is felsorol, amiért a jövőben elutasítják e teszten való részvételüket.

Hangsúlyozzák: a kiértékelési rendszereknek egy adott térségben kell gyökerezniük és e térség komplexitását beépíteniük a tesztekbe.

 

Megosztás: