Fergeteges nemzetközi lapreagálás Tajani megválasztására

EUROTOPICS

Az angol nyelvű uniós szakportál sajtószemlét közöl arról, miként reagáltak a tegnapi lapok Antonio Tajani jobboldali (magyarbarát) európai parlamenti elnökké választásához.

A cseh Hospodarské Noviny így ír erről:

Tajani megválasztása új politikai kultúrát jelent az EU parlamentjében: a választással a két legnagyobb csoportnak, a kereszténydemokratáknak és a szocialistáknak a szentségtelen koalíciója végül összeomlik. Eddig ketten ügyködtek azon, hogy ki legyen a parlament elnöke… Ez hozzájárult ahhoz,  hogy az európaiak érdeklődése az Európai Parlamentje, az Európai Unió egyedüli közvetlenül választott intézménye iránt csökkenjen… Úgyhogy Isten hozta, Tajani úr! Ön sokkal jobban képviseli az európai politikát, mint az ember gondolná az első pillantásra. Megválasztása az egyre nagyobb hatalmú parlament élére fantasztikus hír. (Már e rövid szövegből is talán érthető, hogy a tízmilliós Csehországban mennyire függetlenek a lapok és példányszámuk miért a sokszorosa nálunk megjelenő lapoknak: a cikk az Európai Parlament két legnagyobb frakciójáról egyben mondja ki véleményét.)

A holland NRC Handelsblad véleménye:

Azt várhattuk volna, hogy Schulz szerényebb, politikailag semlegesebb szerepet játszik… De ennek az ellenkezője történt. Elnökként több mint egy alkalommal engedte meg magának, hogy igen erős politikai megjegyzéseket tegyen, amelyekkel nem minden képviselő értett egyet, hogy finomak legyünk… Csak remélni lehet, hogy Tajani, az új elnök tartja ígéretét és nem fog ’Európa miniszterelnökeként viselkedni’. Az egész parlamentet képviselnie kell.

A lengyel Gosc Niedzielny:

Ahogyan a demokrácia gyökeres változáson megy át, a baloldal veszíti el a legtöbb támogatását…Nemrégiben az európaiak csak a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között tudtak választani. Immár az elit ellen kihívást intéző Nemzeti Front vagy az 5 Csillag Mozgalom kerülhet hatalomra. Miközben a két előbbi párt nagykoalíció roppant meg. Az új koalícióban a kereszténydemokraták és liberálisok inkább egyet fognak érteni a programok szintjén és jobban tudnak együttműködni, mint az ellentétes táborokból álló pártkoalíció tette azt korábban… Ennek az új koalíciónak az áldozatai a baloldalon találhatóak.

Megosztás: