Az EU már feketelistáz is médiumokat – miként látta e brutális cenzúrát Stumpf András két hónapja itteni interjújában?

November 29-én hosszabb interjút készítettem az akkori Egyesült Államok és a mai Brüsszel – kijelentései alapján ítélve – nagy barátjával, Stumpf Andrással, a jobboldali liberális Mandiner.hu főmunkatársával.

Az interjú annak nyomán készült, hogy az Európai Parlament olyan döntést hozott, amely sokak szemében, beleértve az enyémet, a legsötétebb cenzúrázás korszakának eljövetelét ígérte,  hiszen az orosz médiumokkal és az Iszlám Állam terroristáival szemben egyszerre hirdetett harcot.

Azóta két hónap telt el és – mint itt olvasható ma hír (http://lovasistvan.hu/2017/01/20/junckerek-hamisitott-szoveg-miatt-feketelistaztak-a-deutsche-wirtschafts-nachrichtent/)– az EU már feketelistáz médiumokat azért, mert azok szerinte orosz propagandát folytatnak. Hogy miként folytatnak ilyen „propagandát”?

Úgy, hogy – a DWN esetében – George Soros kijelentését pontosan idézik. Amely idézetet a Juncker bizottsági elnök felügyelete alatt működő médiaterror-csapat meghamisít, hogy a facebookról már amúgy is letiltott, a német sajtópiacon legkiválóbb, független Deutsche Wirtschafts Nachrichtent feketelistázza, további médiumokkal egyetemben.

A beszélgetés így indult és így válaszolt rá Stumpf András:

– Az Európai Parlament szerdán kommunikációs stratégiai jelentést szavazott megA harmadik felek által kifejtett EU-ellenes propaganda ellen”. A jelentés két ilyen „harmadik felet”, az orosz és a terrorista Iszlám Állam propagandáját veszi célba. Vlagyimir Putyin orosz elnök erre úgy reagált, hogy e jelentés a „nyugati demokrácia felfogás  politikai szétesésének jele”.  Melyiküknek ad igazat?

– „…ma már nyilvános, hogy milyen mértékben szaporodtak el az orosz propagandát, dezinformációkat terjesztő oldalak 2014-től Magyarországon is.  De hogy ezek ellen az Európai Parlament irányelveivel lehetne küzdeni? Ne szórakozzunk már.  Ha eddig e „propagandaelhárításon” dolgozott 11 diplomata, és most fog dolgozni 22, akkor ennek se teteje, se súlya. Nem látom tehát a sajtószabadság végét attól, hogy az EP – szokásához híven – irányelveket fogadgat el, amelyek által megpróbálja saját magát fontosnak és világpolitikai tényezőnek feltüntetni, miközben nem az. Ön szerintem ezt jóval súlyosabb dolognak látja, mint amilyen az valójában.”

x             x             x

Nem mellékesen a facebook a Russia Todayt tiltotta le.

Akik más esetekben azonnal a „történelem legsötétebb időszakára” emlékeznek, most nem csak elfelejtenek a legsötétebb szovjet médiacenzúrázás korszakára emlékeztetni, de e híreket nem is tartják fontosnak még megemlíteni sem.

Képzeljük el, ugyanők milyen hangszórókkal kiabálnának – beleértve a Mandiner.hu-t -, ha ilyen cenzúrázást Putyin hajtana végre mondjuk az Amerika Hangja, a BBC, a Deutsche Welle és más nyugati kormányszócsövek ellen.

 

Megosztás: