Németország: Merkel facebook cenzúrája: „álhírterjesztésért” akár 5 év börtön

MINA

A facebook most első ízben indít „tényellenőrzési” és „álhírjelölési” akciót az USA-n kívül: Németországban teszteli  cenzúrázó tevékenységét. Ez azt jelenti, teszi fel a kérdést az angol nyelvű macedón hírportál, hogy a facebook cenzúrázni fogja a CNN-t, a New York Times-t és a Washington Post-ot is, mert ismételten álhíreket közölnek?

A közösségi média német használói ezután lehetőséget kapnak, hogy jelentsenek egy történetet álhírként. Azt a „Correctiv”-nek, egy harmadik fél által végzendő tényellenőrnek küldik. Ha az úgy dönt, hogy a történet álhír, akkor az „vitatott” jelzőt kap, magyarázattal együtt.

Ezeket a sztorikat a hírtovábbító algoritmus nem kezeli prioritásként és az emberek figyelmeztetést kapnak, ha meg akarják osztani.

A facebook szóvivője elmondta, tárgyalnak a német médiumokkal.

A német kormány attól tart, hogy az ottani választásokat álhírek terjesztésével és politikai kampányok meghekkelésével akarják befolyásloni.

A német kormány decemberben közölte, olyan törvényt akarnak elfogadni, amelynek értelmében a facebook fél millió eurós büntetést kapna álhírek terjesztéséért.

Merkel kancellár figyelmeztetett arra,  hogy Oroszországból származó online támadások és félre tájékoztatások jöhetnek és ezek szerepet játszhatnak a választási kampányban.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az álhírek „vitakultúránkat vfeszélyeztetik” és hozzátette, h ogy szélsőséges estekben a felelősök AKÁR 5 ÉV BÖRTÖNT KAPHATNAK.  

(A volt agitpropos Merkel nyilván szinte az anyatejjel szívta magába, hogy mi az álhír.)

Megosztás: