„Hogyan távolítsuk el Trumpot hivatalából?” (Washington Post)

THE WASHINGTON POST

E címmel az amerikai főváros lapjában Richard Cohen nevű újságírójuk írt cikket azon módozatokról, ahogyan Trumpot ki lehet lőni a Fehér Házból.

/Mielőtt tovább mennénk, egy kérdés: el tudnánk képzelni egy olyan cikket, amelyik Obama nevével jelent volna meg ugyanezzel a címmel megválasztása után e lapban vagy bármely más, fősodratú amerikai médiumban? Na ugye./

Cohen így kezdi cikkét: „Donald Trump a nyomorultak egyszemélyes szemétkosara”. (E szép mondat utalás arra, hogy Clintonné Trump támogatóinak a felét nevezte a kampányban „nyomorultak szemétkosarának”.)

Második mondat: „Dicsekvő és hazug.” Majd jön egy sor jelző, amelyben már ott szerepel a rasszista. (A cikkből véletlenül kimaradt a „történelem legsötétebb korszaka”, ami miatt a szerzőt nyilván pénzbírságra ítélik.)

Eltávolítása egyik módja a kongresszusban történő „impeachment” (megvádolás), amit a szenátus által történő elítélés követ. De erre ürügyet nehéz találni (hazaárulás, lekenyerezés, stb.)

 

Viszont az alkotmány 25-ik módosítása szerint az elnök eltávolítható, ha „képtelen hivatalának hatalmát és kötelességét gyakorolni”. Cohennek ez tetszik, de lemondóan írja, hogy erre valószínűleg nem fog sor kerülni.

 

 

Megosztás: