Elhallgatott tény- és véleménycikkek tömkelege az ENSZ BT Izrael-ellenes határozata nyomán kialakult helyzetről

Cikkek özöne jelent meg azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a 2344-es határozatával egyhangúan 14:0 szavazattal, az Obama elnök által eddig Izrael szolgájaként viselkedő USA totálisan váratlan tartózkodásával elítélte a megszálló, gyarmattartó, apartheid Izraelt (bocsánat: a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját) az illegális zsidó telepek megléte és építése ügyében.

Izraelben és az USA-ban cikkek özöne jelent meg ezzel kapcsolatban, részben tényeket, megbízható és kevésbé megbízható értesüléseket, véleményeket, a jövőt illető latolgatásokat ismertetve.

Megszólalt természetesen az alternatív, azaz nem fősodratú sajtó is. (Az itteni ismertetés egy ilyennel zárul.)

Az alábbi válogatás az elmúlt mintegy két nap terméséből való úgy, hogy igyekeztem azon cikkekre koncentrálni, amelyeket a hazai média nem ismertetett.

Íme  a cikkek mindenfajta rendezési elv nélkül:

 

HAARETZ

Netanjahu bekattant címmel jelentetett meg tegnap este véleménycikket a lap arról, hogy a tomboló izraeli miniszterelnök össze-vissza beszél ellentmondásos zöldségeket. Például, ha egyszer azt mondja, az ENSZ érdektelen gyülekezet, akkor miért őrjöng az ott hozott határozat miatt?  Miért fenyeget Szenegáltól Ukrajnáig mindenkit, aki a határozat mellett szavazott? Izrael saját magát bokszolta a legrosszabb sarokba. Mindez a süllyedő Titanicon tovább játszó zenekarra emlékeztet. Csakhogy a zene, amit játszanak „A törpék országa”, mely akkurátuson lefesti, miként viselkedik Hüvelyk Matyi, a bolhákon lovagló csapat kapitánya, ahogyan megérkezik, miközben a légteret a fütty hangja tölti be.

 

THE WASHINGTON POST

Az Egyesült Államok és az ENSZ között induló háborún belül címmel a cikkíró, Josh Rogin ismerteti, miket mondtak neki név szerint amerikai szenátorok. Akkora háborúra lehet számítani az USA részéről az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatának elfogadása után, hogy az az ENSZ támogatására költendő amerikai pénzek befagyasztásával jár és ez a világszervezet összeomlását eredményezheti. (Ami szinté örömhír…)

 

PRESS TV

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök értesülések szerint lemondta találkozóját Therasa May brit miniszterelnökkel azt követően, hogy az Egyesült Királyság is az illegális zsidó telepek ellen szavazott az ENSZ BT-jében.   A két kormányfő a svájci Davosban január 17 és 20 között az ott rendezendő Gazdasági Világfórumon találkozott volna.

 

HAARETZ

Pénteken néhány órával az ENSZ BT szavazása előtt Netanjahu telefonált Murray McCully új-zélandi külügyminiszternek és azt mondta, Új-Zéland a határozat beterjesztésével „háborút hirdet Izrael ellen”. Néhány órával korábban az ország izraeli nagykövetét, Jonathan Curr-t behívatták Jeruzsálembe és ott egy magas rangú tisztségviselő közölte vele, ha Új-Zéland a szándéka szerint lép a világszervezetben, Izrael bezárhatja wellingtoni nagykövetségét.

A lap értesülése szerint Nagy-Britannia rángatta a szálakat a háttérben és titokban együttműködött a palesztinokkal, valamint sürgette Új-Zélandot, terjessze be a többi országgal a határozatot (miután az egyiptomi kormány csütörtökön amerikai és izraeli nyomásra elállt eredeti szándékától, hogy beterjessze a határozatot).

 

HAARETZ

Egy egyiptomi portálhoz kiszivárgott dokumentumot idéz a lap, amely szerint az USA 10 nappal az ENSZ határozat meghozatala előtt összejátszott a palesztinokkal a határozat ügyében. Az amerikai külügyminisztérium tagadta a dokumentum hitelességét.

 

HAARETZ

A lap Mahmud Abbasz palesztin elnököt idézi, aki leszögezte: „Abban a pillanatban, hogy az izraeli kormány beszünteti valamennyi telepes tevékenységét, beleértve a megszállt Kelet-Jeruzsálemet és környékét, valamint beleegyezik abba, hogy megvalósítja a már aláírt megállapodásokat a kölcsönösség alapján, a palesztin vezetés készen áll arra, hogy újra indítsa az állandó státuszra vonatkozó tárgyalásokat a nemzetközi jog, a vonatkozó nemzetközi törvényes határozatok alapján, beleértve az ENSZ BT 2334-es határozatát.”

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

A többi fősodratú amerikai laptól ha lehet, még inkább Izrael-barát újságban megjelent egy figyelmeztető cikk Trump még inkább tévedhet Izraellel kapcsolatban címmel. Az írás lényege: vigyázni kell a nem „két állam” megoldással. A szenátus külkapcsolati bizottsága tagjainak David Friedman, Trump izraeli nagykövet választottja megerősítési meghallgatásán fel kell tenniük neki a kérdést, vajon Trump elviekben támogat-e egy két állami megoldást. /Hogy annak ellenkezője, az egy állami megoldás Izrael részére mekkora veszély, lásd az itt szemlézett UNZ Reviewt.) (A WSJ tehát megerősítette: senki nem tudja egyértelműen, Trumpnak mi az igazi álláspontja e kérdésben.)

 

TABLET

Azok, akik – joggal – nem értik, miként szavazhatott Ukrajna is az Izraelt elítélő BT-határozat mellett, e cikk olvasása magyarázatul szolgál. Az amerikai zsidóság egyik portálja azt az értesülését közli, hogy Joe Biden amerikai alelnök telefonbeszélgetésben az utolsó pillanatig makacskodó Porosenkó ukrán elnökre ráparancsolt, hogy igenis szavazzon a határozatra. A szavazás után Izrael azonnal lemondta a zsidó ukrán miniszterelnök, Vologyimír Grojszman tegnapelőttre tervezett tel-avivi állami látogatását.

 

MONDOWEISS

A palesztinbarát portál kegyetlenül pontos elemzés alá veszi a New York Times „Most minden tekintet a palesztinokra fordul” című cikkét és bemutatja, minden, csak nem az amerikai sajtóé és főként e lapé. A cikkben rengeteg izraeli politikust, stb. idéz, de egyetlen palesztin politikust, őt is csak másodkézből. Nyilván nehéz volt felvenni a telefont, írja a vezető amerikai lap újságíróiról.

*             *             *

És egy kivételesen nem az elmúlt két napból, hanem december 18-ról származó cikk a témában, amelynek szerzője Izrael Samír, akinek egyik könyve magyarul anno a Kairosz kiadónál jelent meg Izraelről Rasszista állam? címmel.

Samír Oroszországban született, Izraelben élt évtizedeken át, és most ismét Oroszországban él, Putyin nagy tisztelőjeként.

Cikke itt érhető el:

UNZ REVIEW

Címe: Trump a macskát ráereszti a zsidó galambokra

Témája, hogy Trump azt a David Friedmant jelölte izraeli nagykövetnek, aki az USA nagykövetségét Tel-Avívból átvinné Jeruzsálembe.

Samír elmondja, számos orosz és izraeli diplomatával is beszélt az ügyről négyszemközt.

A kinevezés fantasztikusan jó hír a palesztinoknak. Ugyanis az eddigi status quo, vagyis a két állam, csak Izraelnek és a világ liberális zsidóságának jó csak, akik ürügyként beszélnek a békéről, miközben pontosan tudják, hogy Izrael bekebelezi be Ciszjordánia maradék földterületeit is. Miközben folyik az üres fecsegés a békefolyamatról.

De ha Friedman elveti a két állam megoldást, tegye. Fantasztikus lesz, mert az így létrejött integrált, egyetlen állam már nem lesz zsidó. Csak hadd annektálják az izraeliek a teljes ciszjordániai területet és adjanak végre az ott élőknek teljes egyenlőséget. Abbasz boldogan dobja oda a kormányzás rúdját az izraelieknek.

Ha egy állam alakul, akkor megindulhat a teljes harc az apartheid rendszer megszüntetésére. Ami jóval könnyebb feladat lesz, mint a jelenlegi totális zsákutca.

 

 

 

 

Megosztás: