„Trump jól ki fog jönni Orbánnal”

(A Magyar Hírlap címoldalról induló interjúja Daniel McAdams-szel)

Ha az új amerikai vezetés felhagy „rezsimváltó” politikájával, javulhat a kapcsolatunk a Ron Paul Institute igazgatója szerint

 

Lovas István – 2016.12.23. 01:53

 

Hamar megszabadulhat az oroszellenes szankcióktól Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő kormánya – vélekedik az amerikai Ron Paul Institute ügyvezető igazgatója. Daniel McAdams óva intett attól, hogy Washington ellenséget csináljon Pekingből, a magyar-amerikai viszonyt illetően ugyanakkor optimista.

Daniel McAdams, a Ron Paul Institute ügyvezető igazgatója (Fotó: MH)

– A berlini karácsonyi vásár elleni terrortámadás milyen hatást gyakorol Angela Merkel politikai sorsára?

– Pusztító hatást fog gyakorolni rá. Negyedik kancellári ciklusára való újraválasztása kétségessé vált. De ez egyben mutatja az Orbán-kormány bölcsességét Magyarországon. Épp most láttam, hogy valaki Twitter-üzenetet küldött a Vörösmarty téri karácsonyi vásárral kapcsolatban. Az úgy szólt, hogy „Karácsonyi vásár Magyarországon. Kár, hogy Magyarország nem volt hajlandó muzulmán menekülteket befogadni, ami gazdagította volna az ünnepet.” Magyarországon biztonságos a karácsonyi vásár, mert Orbán nem engedte be a terroristákat.

– Tegnapelőtt Moszkvában Oroszország, Törökország és Irán megállapodott egy szíriai tűzszünet létrehozásában. Mi a véleménye róla és arról, hogy az amerikaiakat kizárták belőle?

– Rendkívüli jelentőségű, hogy az amerikaiak nem voltak ott. Törökország már nem amerikai öleb. Ankara pozíciója Szíriával kapcsolatban elmozdult – legkésőbb Aleppó felszabadításával. Törökország megértette, hogy igen kényes helyzetben van a szíriai fokozott bombázások és gyilkosságok miatt. Nyilvánvaló, hogy Ankarának dolgoznia kell egy háromoldalú rendezés érdekében. Az Egyesült Államok nem más, mint a szí­riai megoldások elérésének akadálya. És ez így megy évek óta. John Kerry amerikai külügyminiszter az idén megállapodást kötött Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel arról, hogy elválasztják a terroristákat a mérsékeltektől. Ennek ellenére az Egyesült Államok a világon semmit nem tett ennek érdekében. És amikor most felszabadították Aleppót, kiderült, hogy ott semmiféle „mérsékelt” lázadók nem voltak. Washington végig hazudott.

– Még mennyi kárt tud okozni a világon uralkodó feszültségek növelésével Obama elnök a hivatali idejéből fennmaradó egy rövid hónap alatt? Például épp most hozott újabb szankciókat Oroszország ellen.

– Őszintén szólva én nem hiszem, hogy ez a kormány még valami jelentősebbet képes lesz csinálni. Valóban béna kacsa. Még ezek az Oroszország elleni szankcióráadások is mutatják, hogy milyen gyenge az Obama-kormány. Ezeket a szankciókat az új kormány nagyon hamar félresöpri. Főként egy olyan külügyminiszterrel, mint Rex Tillerson, aki szankcióellenes. Úgyhogy már csak kapálóznak. Mint azzal is, hogy az oroszok kutyulták meg a választásokat. De ez is a saját képükbe robbant.

– Mi lesz a Donald Trump vezette Fehér Háznak a Jens Stoltenberg-féle NATO-val fenntartott viszonyában akkor, amikor a szervezet számos tagországa azt hiszi, hogy Oroszország holnap szétatomozza Európát?

– Már láttuk e feszültségnek a korai jeleit. Nem hinném, hogy Trump elnök hagyja magát vezetni egy ilyen NATO-főtitkárral, aki a világ szeme láttára válik csődtömeg politikussá. Vagyis nem hiszem, hogy az Egyesült Államokat ide-oda fogják rángatni. A NATO-tagok pedig majd szépen befizetik GDP-jük két százalékát, és már láttam a napokban a készülődés nyomát a Capitoliumban arra, hogy törvényt is hozzanak erről a NATO tagjai számára, ha azt akarják, hogy megvédjék őket. Az biztos, hogy Amerika másként fog viszonyulni a NATO-hoz.

– A Washington-EU viszony feszült lesz vagy sima?

– Azt hiszem, feszültebb lesz, mint eddig. Trump emberei sokkal nagyobb rokonszenvvel viseltetnek majd a Brexittel szimpatizáló angolok irányában. Azt is hiszem, hogy nagyon frusztráltak lesznek Brüsszellel. Brüsszel akkor volt igazán hasznos az Obama-kormánynak, amikor az az ölébe ugrott és beleegyezett a szankciókba. De mivel Amerika várhatóan kiszáll a szankciókból és abból – ha Trump megtartja ígéreteit -, hogy országok kormányát megdöntse, akkor Brüsszelnek Trump semmi hasznát nem fogja látni.

– Ön szerint a neokonzervatívok nagy károkat tudnak majd okozni Trump politikájának?

– Szerintem ahelyett, hogy küzdenének ellene, inkább igyekezni fognak beszivárogni. Ez az óriási veszély. Mint ahogyan a választás éjszakájának pillanatától már ezt teszik. Csak meg kell nézni, milyen Twitter-üzeneteket fogalmaztak. Már akkor kezdték Trumpot jó színben feltüntetni és reményüket fejezték ki, hogy jól fog kormányozni. Náluk csak az számít, hogy a hatalom közelében legyenek. És Trump esetében már jó sokat is tettek ennek érdekében. Nos, ez a valódi veszély, ami Trumpra leselkedik. Amikor külpolitikai lépéseit megteszi, nagyon kell ügyelnie majd a fülébe susogó emberekre.

– Mi a véleménye Trump Kína-politikájáról? Beleértve természetesen a Dél-kínai-tengerre küldött amerikai haditengerészeti egységeket és az egész gazdaságpolitikát?

– Nagyon nagy a veszélye annak, hogy Washingtonnak mindig kell egy ellenség. Mert ettől pörög a pénzügyi gépezet. Ezért pénzelik az agytrösztöket. A katonai-ipari komplexum ezért szívja fel a pénzeket a zsebünkből. Az a véleményem, hogy az ellenség nem Oroszország, hanem Kína lesz. Ami sokaknak tetszeni fog, mert ömlik majd a pénz. De a Trump-kormányra és egész Amerikára nézve veszélyes lesz, ha Kínát ellenségünknek tekintjük. Remélem, hogy erre az óriási veszélyre Trump és környezete rá fog jönni. Óriási hiba lenne a hadihajókat is ott hagyni a Dél-kínai-tengeren. Hogy éreznénk mi magunkat, ha kínai hadihajók cirkálnának a Mexikói öbölben?

– Mi a véleménye Trumpnak a megszálló izraeli apartheid rezsimmel kapcsolatos politikájáról?

– Trump nagyon közel érzi magát Izraelhez. Nagykövetválasztása is jellemző erre. David Friedmanhez képest a Likud egy szekéralja liberálisnak tűnik, és azzal kezdené ténykedését, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné, mintegy jelezve, hogy ott a palesztinoknak nincs helyük. Ez aggodalmat kelt bennem.

– Hogyan látja az amerikai-magyar kapcsolatokat?

– Ha azt a külpolitikai vonalat fogja követni, amelyet december elsejei beszédében fejtett ki, vagyis hogy az Egyesült Államok abbahagyja a rezsimváltoztatási gyakorlatát, felhagy az eddigi amerikai gyakorlattal, amely beavatkozást jelent mások belügyeibe és megmondja nekik, mit tegyenek, akkor az amerikai-magyar kapcsolatok jelentősen javulni fognak. Az Egyesült Államok nagyon csúnyán bánt Magyarországgal az elmúlt mintegy tíz évben. De azt hiszem, Trump nagyon szereti Orbánt és unortodox politikáját… Az az érzésem az, hogy nagyon jól ki fognak jönni egymással.

http://magyarhirlap.hu/cikk/75181/Trump_jol_ki_fog_jonni_Orbannal

Megosztás: