Az éves autópálya matricák rejtélyét a minisztérium se tudja megválaszolni

December 11-én megkérdeztem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályát arról, hogy az éves matricát miért nem lehet az év közben is megvásárolni úgy, hogy az a vásárlás napjától legyen érvényes egy év időtartamra.

Másnap válaszként Artz Gergely főosztályvezető elküldte a hatályban lévő rendszer leírását.

Telefonon elmondtam neki, hogy a kérdésemre sajnos nem kaptam választ. Megígérte, „fut még egy kört”. Elmondtam azt is, ha múlt péntekig nem kapok választ, azt úgy értelmezem, hogy a magyarázatot maga a minisztérium se tudja. Ebben maradtunk.

Miután újabb választ péntekig nem kaptam, a kérdést így most közreadtam.

Nem hinném, hogy ne lennének olyanok, akiknek például valamilyen munkájuk miatt egy adott évben mondjuk március 25-től kell több megyében is autózniuk, és inkább egy éves matricát vennének, mint még kilenc alkalommal egy-egy hónapos matricát, amelynek a vásárlását  adott esetben el is felejthetik és így megbüntethetik őket.

Egy kívülálló laikus minisztériumi magyarázat nélkül arra is gondolhat, hogy az egész tulajdonképpen csak programozás kérdése. Nem is szólva arról, hogy miközben az állam valóban veszíthet pénzt, ha az éves matrica árát egy adott évben megemeli, de sokan még a korábbi év árán vásárolt matricával közlekednek, viszont az államkincstár előnye, hogy a matricákért a pénzt korábban szedik be.

Mindemellett jó lenne egy szakszerű magyarázat. Kár, hogy nincs.

 

Megosztás: