Pozsonyi parlamenti döntés: az iszlám nem lehet hivatalos vallás

parliament

RUSSIA TODAY

A pozsonyi parlament törvényt hagyott jóvá, amely ténylegesen megakadályozza azt, hogy az iszlámot államvallásként jegyezzék be Szlovákiában. A tervezetet a Szlovák Nemzeti Párt terjesztette be. Kétharmados többséggel szavazták meg. A törvény előírja, hogy a korábbival szemben nem 20, hanem legalább 50 ezer taggal lehessen csak vallást hivatalosan bejegyezni.

*             *             *

Az amerikai szenátusban ellenzői nem tudtak késleltetni egy olyan jogszabályt, amely növeli a kormány hekkelési hatalmát. A változás révén az FBI ezután minden amerikai számitógépéhez vagy mobiltelefonjához hozzáférhet, jelentette ki Ron Wyden oregoni szenátor, aki tegnap három alkalommal is késleltetni próbálta a jogszabály elfogadását.

 

THE WALL STREET JOURNAL

Az euróval szemben a legújabb, legnagyobb fenyegetés a populizmus címmel a pénzvilág lapja felsorolja a jövőre Európában esedékes választásokat, amelyek kimenetele sokkal nagyobb veszélyt jelent a közös európai valutára nézve, mint az eddigi gazdasági- és pénzügyi válságok. Így az olasz referendum nyomán Matteo Renzi olasz miniszterelnök visszalépése, mert az utána következő választásokon az 5 Csillag Mozgalom népszavazást akar kiírni az euróról. Majd sorolja az egyéb veszélyeket Le Pentől Wildersig.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Az amerikaiak a saját jogukat gyakoroltatták Németországban címmel a vezető német lap beszámol tényfeltáró munkájáról, amelyet az ARD közszolgálati tévé Panoráma műsorával együtt végzett és amelynek eredménye: német bankokat és cégeket olyan nyomás alá helyezett az amerikai kormány, hogy ezeknek fel kellett hagyniuk iráni üzleti kapcsolataikkal és az USA-ban érvényes Irán-ellenes szankciók szerint cselekedniük.

*             *             *

Még Pakisztánban is teljes meglepetést okozott Donald Trump dicsérete Pakisztán iránt, amikor annak miniszterelnökével, Navaz Sariffal beszélt. Trump kijelentette: „Fantasztikus munkát végez. Országuk remek. Minden pakisztána, akit ismerek, rendkívüli ember. A pakisztániak a legintelligensebb emberek közé tartoznak”. A német lap cikke hangsúlyozza, ez komoly fordulatot jelent az (eddig Indiát dicsérgető)  amerikai politikában.

 

EUOBSERVER

Emberjogi aktivistákat erősen aggasztja a legtöbb EU tagország által kedden elfogadott új terrorellenes jogszabály, amelynek egyes kitételeit arra lehet használni, hogy lecsapjanak a polgári tiltakozásokra. A jogszabály erősen kölcsönöz újabb keletű francia törvényekből, amelyek lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy mindenfajta bírói felülvizsgálat nélkül blokkoljanak olyan portálokat, amelyek „dicsőítik” (idézőjel az eredetiben) a terrorizmust. Csakhogy, jegyzi meg a szakportál, ezek az intézkedések már számos kínos hibákat eredményeztek. Mint amikor a francia Orange távközlési cég leállította a Google-t és a Wikipédiát egy reggelre.

 

 

PROFIL

A balliberális osztrák hetilap portálja cikkében rendkívül dühödten támadja a nagyon népszerűvé vált az osztrák Szabadság Párthoz „közel álló” osztrák unzensuriert.at honlapot, amiért az szisztematikusan hazugnak minősíti az osztrák médiumokat, mint a Profilt is. E portálon Norbert Hofer osztrák  elnökjelölt és Donald Trump hősökként jelennek meg. Az utóbbinak azt veti a szemére, hogy választási kampányában arra bíztatta az amerikaiakat, felejtsék el a sajtót és olvassák az internetet. Ahol – így a Magyarországot rendre zsarnoki, sajtószabadság nélküli országnak feltüntető Profil – valótlanságok jelennek meg hírnek öltöztetve.

 

POLITICO

Az olasz mozgalom, amely átalakíthatja Európát címmel írt cikkében az amerikai lap európai kiadása attól retteg, hogy – mint alcímében feltünteti – Az 5 Csillag Mozgalom sohasem állt annyira közel a hatalomhoz, mint ma. A lap idézi Alessandro di Battistát, aki a mozgalom győzelme esetén minden bizonnyal külügyminiszteri tárcát kapna: „Nem értem, hogy az Európai Unió miért nem azon okra ügyel, ami miatt összeomlóban van ahelyett, hogy egy olyan mozgalom miatt aggódjon, amelyik ha hatalomra kerül, megkéri a polgárikat, mi a véleményük a közös valutáról”. A Politico azt is mélyen aggasztónak tartja, hogy a mozgalom oroszbarát és nem is szavazta meg az Európai Parlament múlt szerdai sürgetését az „ellenséges orosz propaganda elleni küzdelemről”. Vito Crimi, a mozgalom parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban kijelentette: „Ellene vagyunk egy olyan világképnek, hogy Oroszország a gonosz és az USA a jó”.

 

FORWARD

A Politico szerkesztője lemond, miután megfenyegette a fehér nacionalistákat címmel az amerikai zsidóság lapja azt írja, Michael Hirsch, a portál egyik vezető szerkesztője távozott posztjáról, miután arra buzdított embereket, hogy baseball ütőkkel támadják meg a Trumpot támogató „fehér nacionalista Richard Spencert”, aki történetesen washingtoni lakószomszédja. Hirsch twitter-üzenetében még Spencer lakcímét is megadta. A Politico főszerkesztője, John Harris elítélte Hirscht.

 

TASS

Szergej Lavrov külügyminiszter a vezető olasz lapnak, a Corriere della Serának adott interjújában kijelentette, az USA és a NATO szándékosan növeli a feszültséget a „keleti fronton”, ott csapaterősítéseket és hadgyakorlatokat végrehajtva. Elmondta azt is, Washington eddig semmiféle bizonyítékot nem mutatott be annak alátámasztására, hogy Moszkva beavatkozott volna az amerikai elnökválasztási folyamatba Trump mellett. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugati hatalmak és térségi szövetségeseiknek abba kell hagyniuk a szíriai geopolitikai játszmájukat és az ottani konfliktust a szíriaiaknak kell megoldaniuk.

 

NEW EASTERN OUTLOOK

Washington titkos háborúja Szíriával címmel az elsősorban Földünk keleti felével foglalkozó portál írása elején hangsúlyozza, a „szíriai polgárháborúnak” nevezett szörnyűség bolygónk legveszélyesebb és pusztítóbb válsága. Már több százezren veszítették életüket és kora 2011 óta 10 millió szíriainak kellett elhagynia otthonát. A New York Times csak az idén fedezte fel azt a bűnös szerepet, amit a CIA játszott a szíriai háborúban és feltárta, hogy az Obama-kormány tagjai tájékoztatták az ügynökséget, Szaúd-Arábia anyagilag támogatja a tengeren túl dúló, bejelentetlen háborúk abszolút többségét és utasította a hivatalt arra, hogy mindebben tartsa titokban Washington szerepét.  (A január 23-i New York Times cikk azzal kezdődik, hogy Obama elnök titkokban felhatalmazta a CIA-t, kezdje meg a szíriai „lázadók” felfegyverzését. Címe: Az USA erősen szaúdi pénzre hagyatkozik a szíriai lázadók támogatása érdekében.) A portál cikke végén azt sürgeti, hogy Obama még hivatali idejében kezdjen el őszinte lenni az amerikai néppel. A háború befejezése érdekében az amerikai kormánynak átfogó jelentést kell készítenie, milyen mértékben avatkozott be ebbe a tömegpusztító, katasztrofális méretű háborúba.  

 

 

THE WASHINGTON POST

Hogyan igyekszik a szélsőjobboldal egy valószínűtlen szövetségest, a zsidókat magának megszerezni címmel a cikk a bécsi Grand Hotelben novemberben megrendezett „rendkívüli eseménnyel”, indít, amely ezt a nevet kapta: „Konferencia az új antiszemitizmusról”. Ezt az osztrák Szabadság Párt szponzorálta. A cikk zárómondatában megszólaltatja az ausztriai Ariel Muzicantot, a Zsidó Világkongresszus alelnökét, aki kijelentette, a szélsőjobb ilyen „bizarr” kezdeményezéseit visszautasítják.

 

BREITBART

Az elsősorban müzligyártó  Kellogg’s közölte, beszünteti a (Trumpot totálisan támogató) Breitbart hírportárról hirdetéseit, mert a Breitbart értékei ellentétesek az övéivel. Erre a Breitbart twitterüzenetében a Kellogg’s bojkottjára szólított fel. Ez az üzenet lett a csúcs a twitteren.

 

Megosztás: