Ódor Bálint kanadai nagykövetnek: Ottawában járt Szijjártó Péter külügyminiszter

odor

Ódor Bálint
nagykövet
Ottawa, Kanada

Tárgy: Szijjártó Péter október 24-i látogatása Ottawában

Tisztelt Nagykövet Úr!

November 12-én e helyütt adtam hangot értetlenségemnek, amiért a washingtoni magyar nagykövetség honlapjára Donald Trump republikánus elnökjelölt megválasztását követő három nap után sem került fel a magyar miniszterelnöknek hozzá intézett gratulációja.

Örömömre a hiányosságot a hétvége ellenére néhány órán belül pótolták.

Hétfőn canberrai nagykövetünknek írt levelemben azt hiányoltam, hogy honlapjukon nem volt olvasható, miszerint Áder János köztársasági elnök és kísérete holnap, november 16-án véget érő látogatást tesz  Ausztráliában és Új-Zélandon.

Most arra gondoltam, rápillantok a brit birodalomnak még egy volt gyarmatára, Kanadára, hogy megnézzem, e két nagykövetségünk honlapja netán kivétel.

Sajnos nem az.

Honlapjuk legfrissebb bejegyzése arról ad hírt, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár járt április 29-én Ottawában.

Szeretném tájékoztatni nagykövetségüket, hogy legutóbb, október 24-én Szijjártó Péter külügyi- és külkereskedelmi miniszter látogatott el a kanadai fővárosba, amennyiben a kanadai külügyminisztérium hivatalos honlapja nem téved: http://news.gc.ca/web/article-en.do?nid=1142339, . Onnan tudható, hogy ő ott egyebek között találkozott Stéphane Dion kanadai külügyminiszterrel.

Szintén e honlap tájékoztatása szerint Szijjártó Péter azért járt ott, hogy megemlékezzen az 1956-os magyar forradalom 60-ik évfordulójáról, ami után 38 ezer magyar menekült érkezett Kanadába.

Erről is érdemes lett volna néhány szót kitenni, netán az egykori szovjet ellenes szabadságharcról készült képek kíséretében.

Honlapjukon a központi kép Ottawát mutatja. Mint ahogyan a canberrai nagykövetségen Canberrát.

Találomra megnéztem az ottawai svéd és norvég nagykövetség honlapját. Ők elbűvölő svéd, illetve norvég természeti tájakról – erdőről és  fjordról – tettek ki fotókat. Netán arra gondolva, hogy az a kanadaiakat jobban ösztökéli turizmusra az ő országukba, mint egy Ottawát ábrázoló kép.

És náluk az eseményvonalaik is naprakészek. Nem pedig hét hónaposak. De kíváncsiságból megnéztem, melyik a legrégibb hír az 5,4 milliós Szlovákia ottawai nagykövetségének honlapján. Tegnapi.

Miután nem vagyok szakember, nyilván rosszul látom a dolgokat. És így laikusként gondolom, milyen jó lenne, ha a budapesti külügyminisztériumban kineveznének felelősöket, akik minden missziónk honlapját ellenőriznék azok aktualitását és azt, hogy a fontosabb eseményekről hírt adnak-e.

Netán még át is terveztetném e nagyon csúnya honlapokat, amelyeken azután Magyarország legvonzóbb tájairól és nevezetességeiről készült fotók futnának.

Kérem, ne haragudjon, hogy zavartam, hiszen tudom, mennyi dolga van egy nagykövetnek.

Megosztás: