Újabb EU-rémület: Bulgária és Moldova oroszbarát vezetőket választott (Bukarest idegbeteg lett)

rumen

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Újabb probléma az EU-nak: Bulgária és Moldova is Oroszország felé fordul  címmel és Az EU Kelet-Európában az Oroszország iránti növekvő rokonszenvvel küzd alcímmel jelenti, hogy Zezka Zacseva a Nyugat-barát bolgár elnökjelölt veresége után Bojko Borisszov, szintén Nyugat-barát bolgár miniszterelnök bejelentette lemondását . Az oroszbarát Rumen Radev 58 %-os aránnyal győzött az elnökválasztáson. Programjában az Oroszországgal kiépítendő jobb kapcsolatok szerepelnek. Moldovában az elnökválasztáson szintén oroszbarát jelölt, Igor Dodon áll győzelemre: a szavazatok 90 %-ának tegnapi megszámlálása után 55,9:44,1 %-ra vezet a Nyugat-barát riválisa, Maia Sandu előtt. /Rossz nyelvek szerint a Moldovával egyesülni kívánó Románia kormányát ideggyógyintézetben kezelik./

 

THE NEW YORK TIMES

Az EU külügyminisztereinek vasárnap esti  rendkívüli vacsorájáról Brüsszelből jelentő tudósítás  már a harmadik bekezdésében kiemeli, hogy vannak olyan EU-s országok, mint Magyarország, amely magáévá teheti a Trump nyomán bekövetkező változásokat, mint amit az Oroszországgal kialakítandó melegebb kapcsolatok is jelentenek. Mások viszont, mint Lengyelország, ragaszkodnak az évtizedes transzatlantista szövetséghez, amelynek a NATO a sarokköve. A találkozót a brit kormány „szükségtelennek” nevezte és ezért Boris Johnson külügyminiszter azon nem vett részt. Ugyancsak távol maradt Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, mint ahogyan a magyar külügyminiszter sem.

*             *             *

A demagógia gyújtóhangú vonzereje korunkban címmel írt cikkét így kezdi: „Brexit, Erdogan, Putyin és most Trump. Valami bűzlik a demokrácia államában.” Ezután felfedezi, hogy India mégse demokratikus, hanem rothadtul fasiszta és náci, főleg, amióta Narendra Modi lett annak elnöke, aki Gudzsarat állam főminisztereként felügyelte a muzulmánok tömeges lemészárlását és megerőszakolását. /Modit amerikai útján nemrégiben Obama elnök forró szeretettel fogadta./ A cikkből hirtelen kiderül, hogy India gazdasága, high-tech ipara, stb. gyengén kezd teljesíteni, a sajtó talpnyaló és hogy India kasmíri gyarmatában július óta csaknem 900 embert ölt meg. A cikk sugallata: Trump ideológiai haver a szuprematista hindutva Narendra Modival.

 

POLITICO

Az EU pániktermének nevezte címében is a portál azt a helyiséget, ahol az uniós külügyminiszter tegnap vészülésükre összegyűltek tanácskozni azért, hogy megtárgyalják a Trump-győzelem utáni helyzetet.

 

SALZBURGER NACHRICHTEN

Sebastian Kurz osztrák néppárti külügyminiszter az uniós külügyminiszterek tegnapi tanácskozásán sürgette kollégáit, hogy a jövőbeni amerikai elnököt a tettei alapján értékeljék. Hozzátette: „Mindig jó beszélgetési alaphelyzetünk volt az USA-val, de Oroszországgal is, és Ausztriában ezt mi a jövőben is így kezeljük”.

 

RUSSIA TODAY

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök élesen bírálta azt a szándékot, hogy az USA rakétapajzs rendszert telepítsen cseh területen, mert az teljesen irreális. Elmondta, eredetileg arról volt szó, hogy a (nem létező) iráni rakéták ellen kell a pajzs, de az a Teheránnal kötött atommegállapodás miatt az már érvényét veszítette.

*             *             *

Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető kijelentette, hogy a NATO-nak azon jelenlegi politikája, hogy még több katonát sorakoztat fel Kelet-Európában és az orosz határok mellett, csak növeli a feszültséget. Helyette, javasolta, demilitarizált övezetet kell létrehozni az orosz határok mentén.

*             *             *

Federica Mogherini uniós biztos az EU-külügyminiszterek rendkívüli megbeszélése után közölte, Brüsszel akkori is tovább folytatja saját Oroszország-politikáját, ha az új amerikai kormány elhagyja az Obama által követett USA-Oroszország politikai kurzust.

*             *             *

Donald Trump a New York Times-t „Igen gyenge és nagyon pontatlan” lapnak nevezte.

*             *             *

Iowa szövetségi állam parlamentje felügyeleti bizottságának elnöke ki akarja vizsgáltatni, hogy az adófizetői pénzzel támogatott oktatási intézmények milyen alapon mertek gyász-szünetet elrendelni Trump megválasztása nyomán.

Amihez tudni érdemes, milyen hisztéria zajlott és zajlik amerikai egyetemeken: mint a New York Post november 11-i száma  sorolta: a Michigan Egyetem „traumatizált” diákjainak kifestőkönyveket adott lenyugtatásukra. (A cikk megjegyzése: „Óvodások ezek?”). A Kansasi Egyetem emlékeztette stresszes diákjait, hogy rendelkezésükre állnak „terápia kutyusok”. A borostyánligás Cornell Egyetem campusán együttsíró szeánszokat rendezett, ahol az egyetemi személyzet a könnyek felitatására papírzsebkendőket és forró kakaót osztogatott. A Yale Egyetem campusain (Connecticuttól Iowáig) a tanárok felfüggesztették az oktatást és vizsgáztatást, mert nem bírtak koncentrálni.

 

*             *             *

Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövetet kitiltották Oroszországból, amiért „szándékosan tönkretette a Washington és Moszkva közötti kapcsolatokat”, jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. McFaul felháborodását fejezte ki twitter-üzenetében belépési tilalma miatt.  /A kitiltási szokást az USA kezdte el oroszokkal szemben, majd az EU nevű pincsikutya azt folytatta./

 

SPUTNIK

A lett hatóságok a belaruszi határon kerítést kívánnak emelni, hogy megakadályozzák migránsok behatolását az EU területére. (A német lapok ezúttal hitlerezés helyett hallgatni fognak, mint médiatársaik.)

                                                               *             *             *

Jelentősen nő Csehországban a kézifegyver vásárlások száma a lakosság körében.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A vezető német lap ma reggel fő helyen közli, az ausztrál miniszterelnök tegnap bejelentette,  hogy az amerikai kormánnyal egyezséget kötött a Nauru és Manus szigeteken lévő migránslágerekből meg nem közölt számú migránst vesz át. A lap felteszi a kérdést, vajon az egyezménnyel mi lesz, miután Trump beül a Fehér Házba?

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

Trump rá kívánja nyomni bélyegét a szövetségi bíróságokra címmel a lap arról ír, hogy Obama hivatalba lépésekor a 12 amerikai regionális fellebbviteli bíróság közül kilencben republikánus jelölésű bírák voltak többségben. Most 12-ből nyolcnál demokrata többségűek a kinevezett bírák. Trumpnak könnyű dolga lesz a jelölésekkel, mert a kongresszus és a szenátus is republikánus többségű. (Magyarország a világ „legdemokratikusabb” országa: a Fidesz-kinevezésű Handó Tünde, az OBT elnöke Fazekastól Cserniig gyurcsányista bírákat ültetett pozíciókba.)

 

THE WASHINGTON POST

Trump győzelme után a világ csodálkozik: mi történt Amerikával? címmel ír  a lap egyrészt az örömről, másrészt az iszonyatos fogcsikorgatásról, amit az európai politikai vezetésben váltott ki Trump elnökké választása. (Az örömködő autokraták hosszú felsorolásból bűnös módon ezúttal hiányzik a magyar miniszterelnök.)

 

POLITICO BRUSSELS PLAYBOOK

Az amerikai hírportál európai szerkesztőségének reggeli kör-emailjéből néhány téma összegzése: „Svéd neonácik új csúcson (kiemelés az eredetiben): A svéd neonáci Skandináv Ellenállási Mozgalom történelme legnagyobb menetét tartotta szombaton és vezetői azt mondták, Donald Trump győzelme az Egyesült Államokban egy új világforradalom kezdete.”

„Renzi eltávolítja az EU-s zászlót (kiemelés az eredetiben) sajtó konferenciájáról. Ezalatt Matteo Salvini az Északi Liga vezetője Firenzében egy tömeg előtt amerikai és orosz zászlókat lengetett és közölte, ő Olaszország Trumpja és át akarja venni az olasz közép-jobbot”.

Egy újságíró megkérdezte Federica Mogherini uniós külügyi és biztonságpolitikai főbiztostól, nem fogja-e kínosan érinteni egy találkozó Trumppal, tudván, mit mondott a nőkről. A válasz: „Olasz vagyok. Mindezt már láttuk”. (Nyilván Berlusconira utalva.)

Boris Johnson brit külügyminiszter az uniós külügyi vezetők rendkívüli brüsszeli találkozójáról: „Hülyeség. Nevetséges. Hisztérikus…kollektív kéztördelési show”.

 

THE ECONOMIST

Ha Amerika tüsszent címet kapta a globális brit lap „Charlemagne” rovata, amelynek alcíme: Donald Trump győzelme még rosszabb hír az Európai Uniónak. „Charlemagne” szerint az eurokraták dühösek, ha az EU bajaiért őket okolják. Nos, jobb ha felkészülnek még több „okolásra”: „az Unió egy kölcsönösen kedvező tranzakciók közös egyesülése felé mehet el és nem egy közös sors érzetét osztó országok klubjának irányába”.

 

THE GUARDIAN

„Mint Elvis, amikor Nixonnal találkozott, a megválasztott elnök és Nigel Farage vigyorog, mutatóujjukat felfelé tartva a Trump Torony aranyozott vulgáris paradicsomában… Ami Trumpot illeti, vajon van-e világosabb bizonyítéka, hogy a szabad világ következő vezetőjéből hiányzik mindenfajta elegancia és diplomáciai protokoll?” – teszi fel a kérdést a brit lap, amely elfelejtett ugyanilyen hangon írni Jay Z és Clintonné kampánylégyottjáról.

 

MITTEL EUROPA

A radikálisan jobboldali német nyelvű portál azt jelenti, hogy a brit Nigel Farage Trumpnál tett New York-i látogatása után már Maréchal Le Pen-en keresztül a francia Nemzeti Front is felvette kapcsolatát a megválasztott amerikai elnökkel stábja vezetőjén keresztül. Marine Le Pen, az NF elnöke meleg szavakkal üdvözölte Trump győzelmét.

 

 

FOX NEWS

A rendkívüli szónoki képességű Louis Farrakhan, a fekete amerikai Iszlám Nemzetének „ellentmondásos” (köztudottan antiszemita) vezetője vasárnap Hillary Clintont Hitlerhez hasonlította, jelenti a republikánusbarát amerikai tévéhálózat.

 

FORWARD

Trump után dőlhetnek az európai dominók címmel az amerikai zsidóság vezető portálja ezzel kezdi írását: „Egy putyinista havernek a Fehér Házba választása nem csak Amerikának, de Európának is rossz hír”. Harmadik bekezdés kezdő mondata: „Donald Trump váratlan, vérforraló győzelme kedden megerősítette azt a félelmet, hogy egy populista nativizmus söpör végig a nyugati világon. Olyan hullám, amely Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia úgynevezett visegrádi államaiban kezdődött – Magyarország Orbán Viktora trumpi figura volt még az előtt, hogy Donald Trump lett volna – és az Egyesült Királyságban a Brexit szavazással e hullám elérte az Egyesült Államok partjait.” A cikk ezután sorolja fel, milyen szörnyű (populista) választási kimenetelekre lehet számítani a következő bő egy évben Európában.

 

 NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A vezető svájci lapban Louis Bogley amerikai író hosszabb „élménybeszámoló” írásában ad számot arról, hogy ő, a felesége és kutyája milyen iszonyúan élte át Trump megválasztásának éjszakáját.

Megosztás: