Máris megafordulat: oroszok és amerikaiak együtt bombázzák az al-Nuszra terroristákat Szíriában

al-nusra

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

 „Az oroszok és amerikaiak együtt bombázzák a zsoldosokat a szíriai Idlib tartományban” – jelenti a megafordulatot a független német hírportál, ami azt jelenti, hogy közeleg az al-Nuszra Front vége. „Barack Obama amerikai elnöknek az a Pentagonnak adott parancsa, hogy támadják meg az al-Nuszra Frontot is, megfogant.”

*             *             *

A török kormány hivatalosan figyelmeztette a török állampolgárokat, ne utazzanak az Egyesült Államokba, mert az ott folyó erőszakos tüntetések veszélyt jelenthetnek számukra.

 

THE INDEPENDENT

Szergej Glazjev, Putyin elnök egyik legszorosabb tanácsadója kijelentette, írja a brit lap, hogy Donald Trump győzelme elhárította a III. világháborút. Kifejtette: Clintonné a háború jelképe volt, de Trump alatt az USA-nak megvan a lehetősége a kurzusváltásra.

 

Desktop12

A liberalizmus vége címmel írt cikkét a svájci portál így foglalja össze: „Trump győzelme törés a liberális korszak magától értetődéseivel. Ami most következik, az a tekintélyelvű demokrácia”. A cikk így kezdődik: „Aki azt hiszi, hogy Trump kevésbé lesz ártalmas annál, mint amire gondolnak, önmagát csapja be.” Majd kiemeli: „Aki nyugalmat és magánéletet remél, felejtse el”.

 

RED STATE WATCHER

Lefülelték a Demokrata Párt Országos Bizottságát (DNC), hogy buszokat bérel és azzal szállítja Trump elleni tüntetőket, jelenti a republikánus ügyeket figyelő portál. Egy republikánus aktivistának a buszkölcsönző megerősítette, hogy valóban e bizottság fizetett azon buszok bérléséért, amelyek a texasi Austin városába vitték a demonstrálókat. Ha a vád bizonyítást nyer, írja a honlap, akkor nagy bajban lesz a DNC.

 

ALTERNET

Erősödő fasizmus címmel a jelentős olvasottságú alternatív amerikai hírportálok közül szinte az egyedüliként Trump mellett álló médium rekordot döntő őrjöngésbe csapó, igen terjedelmes cikket írt arról a liberalizmust romba dönteni akaró világveszélyről, amit a republikánus politikus győzelme jelent. Címkék: harc, rasszizmus, szexizmus, globális emberi jogok, nemzetközi normák, a demokrácia csatája, zsigerek, bevándorlás, kereskedelmi vámok, Brexit, faj, osztály, NATO, Iszlám Állam. A cikk a végén harcba szólít minden liberális, progresszív demokratát, induljon harcba, de most ne nemzetközi színtéren, hanem saját országában, mert ott a bíróságok és egyéb intézmények még az ők kezükben vannak.

 

SPUTNIK

Texas és Kalifornia ott akarja hagyni az USA-t ’függetlenül attól, ki az elnökcímmel tudósít az orosz hírügynökség arról, hogy egyre erősödik a két amerikai államban a szecessziós mozgalom. Az orosz hírügynökség Daniel Millert, a Texasi Nacionalista Mozgalom elnökét szólaltatta meg, aki elmondta, „a texasiak torkig vannak azzal, hogy 180 000 oldal terjedelmű szövetségi törvénnyel és egyéb jogszabállyal éljenek, amelyeket 440 külön hivatal és 2,5 millió, senki által meg nem választott bürokrata adminisztrál. Azt is elárulta, bizalmas koordinációs tárgyalások folynak hasonló mozgalmakkal Kaliforniában és további 34 szövetségi állam „szuverenitási mozgalmával”.

*             *             *

Tagadás, frusztráció, felháborodás: Kijev nem tudja, mihez kezdjen Trump győzelmével című riportjával örvendezteti meg olvasóit a Sputnik News. A cikk még az ukrán puccsista kormány húsába döfött prémium kötőtű-szúrásként  idézi a magyar miniszterelnök gratuláló szavait Trump győzelméhez.

*             *             *

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő a brit Guardian lapot „a nap hazugjának” nevezte, amiért azt állította, Oroszország puccsot tervez Montenegróban. „Ami színtiszta provokáció”, mondta Zaharova.

 

ARUTZ SHEVA

Az izraeli hírportál Trump egyik New York-i hotelje előtti tüntetésről is beszámol a sok demonstráció közül, ahol ilyen, magasba emelt táblával is tüntettek: „Erőszakold meg Melaniát!”

 

THE NEW YORK TIMES

Donald Trump választási győzelme után Angela Merkel marad a liberális Nyugat utolsó védelmezője címmel ír a vezető amerikai lap arról, hogy a német kancellár emelkedett ki „Európa és a transzatlanti szövetség utolsó hatalmas védelmezőjeként Donald J. Trump megválasztása után. De 11 évvel kancellári pozíciója után elfáradt, mondják munkatársai, és a jelek szerint mindenhonnan ostrom alá vetették”. A cikk így folytatja „Merkelnének meg kell küzdenie egy újra emelkedőben lévő Oroszországgal, amely saját fajtájú illiberális demokráciáját nyomja azzal, hogy az egész kontinensen a jobboldali pártokat támogatja és a populizmus lángjait éleszti. De a Vlagyimir V. Putyin orosz elnököt nyíltan csodáló Trump elnökségével még az is kihívás lesz a kancellárnak, hogy a Moszkvára a krími és ukrajnai konfliktus miatt kirótt gazdasági szankciókat életben tartsák.” A cikk szomorúan állapítja meg, hogy Trump november 9-i győzelme egybeesik a náci kristályéjszakával (1938. november 9) és a berlini fal leomlásával (1989. november 9).  Merkelnek Trump győzelme személyes vereség is volt, mert Clintonnéval nagyon szerették egymást. (A cikk még két szóval megemlíti a magyarországi populizmust is.)

 

SPIEGEL

A merkelista-clintonista német hetilap birtokába jutott egy titkos NATO jelentéstervezet, amelyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár stábja készített és ez arra a legrosszabb esetre készül fel, ha Trump elnök elrendeli az amerikai csapatok visszavonását Európából és valóra váltja fenyegetését, mely szerint Washington kevésbé avatkozik be az európai biztonságba. Rendkívüli a bizonytalanság a NATO-ban is, írja a legolvasottabb német hetilap portálja.

*             *             *

Idén 2500 újságíróval és minden pártból való politikussal tartják az idei berlini „Pinocchiopresse” bált. De, értesült a Spiegel, oda nem hívták meg Frauke Petryt, az Alternatíva Németországért párt elnöknőjét és élettársát, Jörg Meuthent. Noha tavaly ott voltak a bálon.  Gregor Mayntz, a szövetségi sajtókoferencia elnöke közölte a Spiegellel, minden évben új döntést „kell” hozniuk a meghívottak személyét illetően. „Az idén az AfD azokhoz tartozik, akiket nem hívtunk meg”, mondta.

 

THE GUARDIAN

Az elmúlt mintegy 15 év során a tisztességes, antiglobalista baloldalról  esetenkénti egy-egy írása kivételével a neoliberális/balliberális rend kiszolgálójává vált brit lap önmarcangoló, de fair elemzése alapján Fintan O’Toole, a szerző arra a következtetésre jut, hogy – mint a cikk címe kifejezi – Amerika nem lesz az új világrend szívtájékán. A hanyatlás már az iraki háború idején is egyre világos lett, amikor kiderült, egy gyors invázióval nem lehet minden országot gyorsan egy kis Amerikává változatni. Trump pedig ráérzett a realitásokra: Amerika nem regenerálható alfahímmé. Az EU-nak pedig rá kell ébrednie, hogy már nincs tőle nyugatra a jóindulatú nagy testvér. „Az amerikaiak pedig tanulják: az abszolút reménytelenség abszolút mértékben korrumpál.”

 

THE CONSERVATIVE TRIBUNE

Bumm! Trump kiadja az első rendeletet és azonnal bosszút állt azzal, hogy kizárta a gyűlölködő médiát címmel a konzervatív hírportál arról számol be, hogy az elnökké választott Trump sokkolta az őt utáló médiát azzal, hogy megszegte a hagyományos protokollt, és csütörtökön nem hívta meg a fősodratú média képviselőit, utazzanak vele, amikor először találkozik Obamával a Fehér Házban. A portál cikke ezután gúnyt  űz abból, hogy e tényt az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség sem volt képes szárazon és tényszerűen közölni, hanem hajlott az olyan emóciók felé, mint azt egy első éves egyetemista lány esszéjének címe jellemezte, amely így hangzott: „Bernie Sanders a legnagyobb vagy a legeslegnagyobb amerikai?”

 

RUSSIA TODAY

Trump azért győzött, mert Clinton és támogatói nem voltak hajlandóak a valódi világban élni címmel Danielle Ryan ír írónő, újságíró és médiaelemző – aki nagyon jó ismeri az USA-t, Németországot, Oroszországot és Magyarországot –    arról publikál, hogy Clinton kampánystábja több kapitális hibát követett el, amelyeket felsorol. Az egyik az, hogy Clintonné „nyomorultaknak” nevezte Trump támogatóit és még bátorította is magatartásával, hogy ellenfeleit rasszistának, szexistának, „oxigénra méltatlan képzetlen hulladékoknak” tekintsék és nevezzék. Plusz mindenkit hülyének nézve megpróbáltak minden, az őket érő rosszért Putyint okolni. Most pedig hirtelen az elektori kollégium lett a bűnbak, amelyet még a múlt héten magukhoz öleltek és a szavazatok abszolút számát tekintenék döntőnek.

 

SUNDAY EXPRESS

Az EU ’legitimációs válságnak’ néz elébe, ahogyan a szélsőjobb továbbra is a migránsok ellen nyomul címmel az országos terjesztésű  brit bulvárlap beszélgetést folytatott a társadalomtudományokat oktató Peter Wilkinnel, akinek most jelent meg Magyarország demokráciaválsága című könyve az angol piacon. Wilkin abban a magyar szélsőjobb „forradalmáról” írt. A cikkből úgy tűnik ki, hogy Wilkin prof főleg a Fideszt érti a „szélsőjobb” kifejezés alatt: a Jobbik név egyszer bukkan elő az írásban. A cikk viszont tárgyilagosan említi, annak nagy veszélyt tulajdonítva, hogy a migráns referendum a nemek óriási győzelmével végződött, ami a magyar kormányt segíti és az EU-nak életveszélyes.

 

 

Megosztás: