Trumptól valami a reaganizmus és a francia Nemzeti Front közötti várható (Economist)

reagan

THE ECONOMIST

Arra a kérdésre, hogy mi várható a Trump-kormánytól, a globális brit hetilap címében ezzel felel: Valami a reaganizmus és a francia Nemzeti Front között – talán.

                                                               *             *             *

A témában írt másik cikke a Szétdaraboló (The piecemaker, amely szójáték a peace makerre, azaz  a béketeremtőre). A cikket egy karikatúra illusztrálja, amelyben Trump ezer darabra rúgja szét a világot.

 

THE NEW YORK TIMES

„Populista lázadás erősödik a világ nagy részében”, ragadta meg Peter Goodman a világ pulzusát. Cikkének címe: Trump dühhullámot lovagol meg, amely megkárosíthatja a globális gazdasági jólétet.

                                                               *             *             *

  1. Clinton vereségének okait elemezve a vezető amerikai lap azt írja, hogy nem sikerült elérnie a fehér amerikai dolgozókat, akik őt 2008-ban támogatták. Fizetett beszédeiben jellemzően nem figyelt rájuk, amire ráerősített az, hogy Trump támogatóinak feléről „nyomorultakként” beszélt. Email botránya a mérsékelt republikánusokat riasztotta el tőle. Pragmatikus okoskodása pedig nem inspirálta a fiatalabb Obama-sereget.

*             *             *

Külföldi visszhangokat ismertet a lap Trump elnökké választásáról. A brazil O Estado de S. Paulo szerkesztőségi állásfoglalása: Demagóg degeneráltság. A dél-koreai JoongAng Ilbo lap szerkesztőségi állásfoglalása: Megvalósult a rémálom.

 

SPIEGEL

A legolvasottabb német hírportál reggeli szerkesztőségi kör-emailje: három nappal Trump megválasztása után se múlik a sokkos állapot. Mire számítson Németország, Európa és a világ? Amerika szétszaggatva.  Ráadásul Németországban is van sok őrjöngő fehér férfi, akik szívesen választották volna Trumpot elnöknek”.

 

HAARETZ

Trump győzelme 1941 óta az antiszemitizmus legnagyobb győzelme címet kapta az angol nyelvű izraeli lap véleménycikke.

 

FORWARD

Puskát vettem Donald Trump antiszemitái miatt – de azért látok reményt címmel írt cikket a Haaretz című lap újságírója az amerikai  zsidóság vezető lapjában.

 

THE SYDNEY MORNING HERALD

Muzulmán vagyok, nő és bevándorló. Trumpra szavaztam címmel közli az ausztrál napilap az 51 éves Asra Q Nomaninak – a Wall Street Journal volt tudósítója és a Muzulmán Reform Mozgalom társalapítója – cikkét, amely „vallomással” kezdődik. Azzal, hogy ő nem  „bigott”, „rasszista”, „soviniszta” és „fehér felsőbbrendűséget hirdető”, mint hirdetik Trumpot ráhajigált jelzői. Ráadásul a liberális Virgina állam lakójaként voksolt. Több okból. Látta, hogy az Obamacare csak terhet jelent az egyszerű embereknek, egészen addig – és ez a fő ok -, hogy Clintonné alatt tovább ömlenének a pénzek hozzá Szaúd-Arábiából és Katarból, melyek az Iszlám Állam terroristáit támogatják, aminél nagyobb veszély nem fenyegeti a világot.

 

SPUTNIK

Trumpnak és Putyinnak tüneményesen közel van fogalmi megközelítésük a külpolitikához címmel idézi az orosz hírportál Dmitrij Peskov Kreml-szóvivőt.

 

EURACTIV

Az európai szélsőjobboldaliak örömmámorban címmel írt cikkében Orbán Viktor az örömünnepet ülők közül másodikként felsorolt politikus.

EUOBSERVER

Ursula von der Leyen német hadügyminiszternő a Rheinische Post tegnapi számában kijelentette: „Európának közös politikai akaratra van szüksége több biztonságpolitikai súlyra. Az amerikai választás kimenetelének ezt még tovább kell ösztönöznie”, foglalja össze Németország: Trump győzelmének felgyorsítja az EU katonai unióját” címmel ismertetését a szakportál.  

 

FOREIGN AFFAIRS

Trump és az amerikai politika pusztulása címmel írt esszét a vezető amerikai külpolitikai folyóiratban Francis Fukuyama, akinek negyed századdal ezelőtti csődjóslata (a liberalizmus győzelmével vége a történelemnek) pontosan annyit ér, mint ez az írása.

 

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Donald Trump mindenkit megrettent: radikális cezúra a világgazdaságnak címmel a független német gazdasági-politikai portál így foglalja össze beszámolóját: „Trump a világgazdaságot alapvetően meg fogja változtatni. Európa jobban teszi, ha meleg ruhát ölt”. Alapjaiban változik majd meg az Egyesült Államok, a világpolitika és a világgazdaság, indul a cikk.

*             *             *

A Trump-ellenzők hisztériája: mindenki elvesztette a józan eszét? címmel a cikk arról ír, hogy az amerikai történelemben első ízben égetnek amerikai zászlókat egy választás után. A szerző gúnyosan megjegyzi, a német politikusok hirtelen a világ biztonsága miatt kezdtek el aggódni, mintha most minden rendben lenne vele. „Mintha a német, osztrák, európai és amerikai fegyverek nem lennének már régen a leghatékonyabb gyilkos eszközök Szíriában, Jemenben, Afganisztánban, Nigériában, Líbiában és Jemenben. Mintha az EU-nak és az USA-nak semmiféle politikai vagy gazdasági érdekei nem lennének ezen, a háborús cselekmények eredményeként már messze elpusztított országokban. Mintha az EU-s és amerikai politikusok teljesen kívülálló áldozatai lennének egy gyilkos őrületnek”.

*             *             *

Az észak-kaliforniai Oaklandben hétezer Trump ellen tüntető áramlott az utcákra. Törtek, zúztak, gyújtogattak. A tehetetlen polgármester levélben fordult a kifosztott üzletek tulajdonosaihoz sajnálatát kifejezve, hogy a rendőrség nem tudja megvédeni őket. /Az amerikai közösségi médiában közben igen sokan nézték meg azt a videót, amelyben feketék rugdosnak autója mellett egy fehéret, miközben üvöltenek, hogy „te rohadt Trump-szavazó”./

*             *             *

Az biztos, hogy Trump 2018-ban nem fogja meghosszabbítani Janet Yellent a Fed (központi bank) élén. (A fősodratú sajtó Trump utolsó kampányvideóját – amelyben Soros és Yellen arcképe is felbukkan egy-egy pillanatra – súlyosan antiszemitának ítélte el. Noha vélhető, akkor is ők szerepelnek, ha kunok,  Krisna-tudatú hívők vagy vuduisták lennének.)

 

POLITICO

Nem kell feltétlenül csodálkozni, amiért a fehér amerikaiak dühe táplálta Trump táborát. Tavaly a Princeton Egyetem két közgazdásza – egyikük  Nobel-díjas – országos felméréseket elemezve és adatokat csoportosítva megdöbbenve tapasztalta, hogy az elhalálozási arány a fehér, nem hispán középkorú amerikaiak esetében – elsősorban a nem egyetemet végzettek körében – nőtt. Meghökkentő fordulatot mutatva a több évtizedes, hanyatlást mutató tendenciában. Az emelkedést „a kétségbeesés halálának” nevezték: nőtt az öngyilkosság, az alkohol és kábítószer fogyasztás és a vele kapcsolatos betegségek aránya.

 

 

LE ROUGE ET LE NOIR

„A nyugati nihilizmussal szemben Magyarország ellenzékben” címmel közli interjúját a francia portál Almássy Ferenccel, a Visegrád Post francia és angol nyelvű portál főszerkesztőjével, aki november 19-én szólal fel Párizsban a Dissedence de Polémia idei, sorrendben második fórumán.

 

REUTERS

Az amerikai szavazás a „liberális nem demokrácia” végét jelenti, mondta a magyar miniszterelnök címmel tudósít ugyanezekről a világ legnagyobb hírügynöksége.

 

L’Orient-Le Jour

Trump megválasztása: a magyar Orbán üdvözli a „politikailag korrekt” végét címmel tudósít libanoni lap a francia AFP hírügynökség nyomán a miniszterelnök tegnapi kijelentéseiről.

 

THE JERUSALEM POST

Kik Amerika zsidó szenátorai és kongresszusi képviselői címmel a portál faji alapon válogatva kilenc ilyen személyt sorol fel.

 

ELECTRONIC INTIFADA

Mit jelent Trump elnök Palesztinának? címmel a cikk emlékeztet arra, hogy amikor Trumpot júliusban pártja elnökjelöltnek nevezte ki, megkérdezték tőle, követi-e azt a republikánus elnökjelölti hagyományt, hogy meglátogatja Izraelt, azzal rázta le a kérdést, hogy „Az hagyomány, de én nem vagyok hagyományos”.

 

RUSSIA TODAY

Robert Rochefort francia európai parlamenti képviselő „valahogyan elkerülte a bírósági eljárást”,  noha rajtakapták, hogy a DIY (Do-It-Yourself) barkácsáruházban önkielégítést végzett, jelenti (a nyugati médiában természetesen elhallgatott ügyet az orosz tévé). (Franciaország az az ország, ahol antiszemita kijelentésekért százezres büntetéseket kapott már Jean-Marie Le Pentől kezdve a népszerű Dieudonné komikusig jó páran.)

                                                               *             *             *

Los Angelesben a városatyák rendeletet fogadtak el, amely megtiltja a hajléktalanoknak, hogy autóikban aludjanak lakások, parkok és iskolák közelében. Az ezt ellenzők szerint ez „a hajléktalanok kriminalizálásának legutóbbi fejezete”.

*             *             *

Obama Trump győzelméhez gratuláló beszéde alatt  fehér házi csapatának iszonyatosan feldúlt, sírás határán álló arcát mutatja a tévé.

 

UNSER MITTELEUROPA

A radikális jobboldali német nyelvű portál cikkének címe: Franz-Josef Strauss ma az Alternatíva Németországban lenne, ha élne. (Strauss egykori, bajor miniszterelnök, zseniális, igazi konzervatív, jobboldali és sikeres államférfi.)

 

 

 

Megosztás: