Mindennapi csalások – így „tájékoztat” az Index.hu (már az MTI-ben is félreértett hírből)

szalai

„Kanada öt év alatt befogadná az összes Európába érkezett migránst”

Szalai Bálint (lásd  kiposztolt fotóját) ma e címmel jelentetett meg egy hírt az Index.hu internetes oldalon.

Önnek, kedves olvasó, vajon mit sugall a cím?

Csak nem azt, hogy itt van ez a példás, ultratoleráns, migránsimádó Kanada, amelyik zsupsz, mindenkit befogad, akitől Európa vonakodik? Dehogynem!

Csakhogy a cím után következő indexes cikknek a szövegéből az „Európa” szó már hiányzik:

Kanada bejelentette, hogy jövőre 300 ezer bevándorlót terveznek befogadni, derül ki az MTI-nél valamiért az „Illegális bevándorlás” kategóriába eső hírről. Ez önmagában nem olyan nagy előrelépés náluk, 2011 és 2015 között évente átlagosan 259 542 bevándorló kapott letelepedési engedélyt a mintegy 35 milliós Kanadában.

Tavaly is 300 ezerrel számoltak, csak most volt nyomás afelé, hogy emeljék ezt a számot. A pénzügyminiszter mellett működő gazdasági tanácsadó testületük javasolta ugyanis azt, hogy komolyan emeljék meg ezt a limitet. Egészen pontosan a következő öt évre évi 450 ezerre, hogy munkaerővel tartani tudják a gazdasági növekedésüket. 

 

És most  nézzük meg, melyik az az MTI-hír, amire az Index.hu hivatkozik:

 

Illegális bevándorlás – Kanada jövőre is 300 ezer bevándorlót fogad be

    Ottawa, 2016. október 31., hétfő (MTI/Reuters) – Kanada hétfőn bejelentette, hogy az idei évhez hasonlóan jövőre is 300 ezer gazdasági bevándorlót és menekültet fogad be, figyelmen kívül hagyva azokat az ajánlásokat, hogy a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében növelje a befogadottak számát.

    A kormány közölte: jövőre is 300 ezer ember kaphat állandó lakhatási jogot, míg az országba beengedendők többsége gazdasági bevándorló lesz.
2011 és 2015 között átlagosan 259 542 bevándorló kapott évente letelepedési engedélyt a mintegy 35 milliós lélekszámú Kanadában.
A Bill Morneau pénzügyminiszter mellett műküdő gazdasági tanácsadó testület nemrégiben javasolta, hogy az észak-amerikai ország a következő öt évben évi 450 ezerre emelje a bevándorlás felső határát a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében.

 

Vagyis az Index nem csak az Európát hazudta bele, de félreértve az MTI eredeti hírének utolsó mondatát, amely a kanadai gazdasági növekedés gyorsításáról szól, az Index azt hazudja, hogy a több migránssal „tartani tudják gazdasági növekedésüket”.

(Kanada tavalyi gazdasági növekedése egyébként 1,1 % volt.)

Ami pedig még nagyobb manipuláció az az, hogy az Index.hu cikke az MTI hírben szereplő „gazdasági bevándorlót és menekültet” hagyta ki, őket egyszerűen bevándorlókká egyszerűsítve.

De ami mind az Index.hu, mind pedig az MTI esetében a legnagyobb baj, az az eredeti hír durva félreértése.

Amelyet a kanadai közszolgálati CBC televízió így ismertetett:

„The 2017 targets boost entries for those in the „economic” class — skilled workers, businesspeople and caregivers — to 172,500 from 160,600.”

Vagyis: a jövőre beengedésre kerülő 300 000 bevándorlóból a „gazdasági” szempontok szerint válogatott kategóriába – szakmunkások, üzletemberek, ápolók – már 172 000 fog tartozni, szemben az ideai 160 000-ből.

Most ezután hogyan bízzunk akár az MTI-ben, akár a tőle származó, eleve félreértett híreket balliberális csavarral tovább hamisító Index.hu-ban?

 

 

Megosztás: