Pakisztáni vezető publicista Indiának: „Engedjétek szabadon azt a galambot!”

pigeon

„Indiának a lakossága több mint egy milliárd. Virágzó a gazdasága, a hangjára odafigyelnek, erős a hadserege és ősi civilizációja van. Tudósai műholdat keringtetnek a Mars körül. És erre miként határozza meg a világon helyét? Letartóztat egy galambot, mert az állítólag figyelmeztető üzenetet vitt Modi miniszterelnöknek. Mellette, illően, kiutasította Mahmood Akhtar pakisztáni főbiztost azzal a váddal, hogy kémkedik.” Kezdi tegnapi cikkét Irfan Husain, a 200 milliós Pakisztán egyik legrangosabb publicistája Pakisztán vezető lapjában, a The Dawn-ban. Később így folytatja: „Az igazság az, hogy gyors fejlődése és mérete ellenére India mélyen bizonytalan ország. Míg a Pakisztánt bíráló írásaimat dicsérik és együttértésüket fejezik ki velük az indiai olvasók, dühödt emailek árasztanak el, amikor bármilyen negatív dolgot írok Indiáról.”

Husain ezután elmondja, ugyanez volt a tapasztalata az Economist Új-Delhi-i tudósítójának, aki elmesélte neki, bármit bírál Indiával kapcsolatban, az indiai olvasók megtámadják, szemben a pakisztániakkal, akik teljesen egyetértenek a pakisztáni rendszert kritizáló írásaival.

Ezután azt írja, hogy a Times of India egyik újságírója elmondta neki, az indiai média és hirdetői nem akarván „himbálni a csónakot”, mindig kormányálláspontot képviselnek, legyen az Afganisztán, Kasmír vagy az atomprogram ügye. Csakhogy a dolog ennél mélyebb gyökerű, folytatja Husain. Ott van például a világszerte ismert nagyszerű indiai írónő, Arundhati Roy, aki hazája legnyomorultabb és elnyomott szegmenseiről tudósított. „Ha olykor írásaimban idéztem őt, azonnal elárasztottak indiai olvasók emailjeikkel, támadva Royt, és közölve velem, hogy elvesztettem hitelességemet, mert idéztem őt”.

Ugyanez a sovinizmus ütközik ki azon most érvényben lévő tilalomból, amely pakisztáni filmsztárokat és zenészeket érint, akik nem léphetnek fel Indiában. Amit – sajnos, veti közbe Husain – Pakisztán a saját tilalmával viszonzott indiai hírességek pakisztáni szereplésének megtiltásával.

Cikkét azzal zárja, tisztában van azzal, hogy cikke miatt ismét elárasztják őt szokásos emailjeikkel az indiai olvasók. De addig csak azt kéri, hogy azt a szegény galambot engedjék szabadon.

 

Megosztás: