Kedves címzettek, ne féljetek! – 3 levél (Juncker, Google, Kossuth Rádió)

(AUSTRALIA OUT) Jen Fitzpatrick, Engineering Director, for Google America, visiting the Sydney office of Google Australia, and awarding a scholarship to one of the 14 woman finalists in the Google Open House scheme. THE AGE NEWS. Photo by QUENTIN JONES (Photo by Fairfax Media/Fairfax Media via Getty Images)

schinas mucsanyi

1.

Margaritis Schinas
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szóvivője

Tisztelt Uram!

Tegnap, 2016. október 18-án 15:08-kor küldtem önnek egy emailt, amelyben a következőt kérdeztem:

„Kérem, válaszoljon arra, hogy Juncker úr szerint nincs-e kibékíthetetlen ellentét azon állítás között, hogy a menekültek hasznosak egy társadalom számára és a között, hogy Magyarországot büntetéssel fenyegetik, amennyiben nem hajlandó menekülteket befogadni.

Miért kellene egy országot, entitást vagy személyt negatív következményekkel fenyegetni, ha elhárít valamit, ami számára a rákényszerítő szerint előnyös és hasznos?”

Tíz éves brüsszeli tudósítói tapasztalatomból tudom, hogyha másfél napon át – mint esetünkben – nem kapok választ egy kérdésre, arra vagy soha nem jön válasz, vagy, sürgetés esetén, egy olyan válasz érkezik, amely arra kér, olvassam el a szóvivő által képviselt személy vagy intézmény egy korábbi nyilatkozatát, amelyet csatolnak.

Természetesen megértem önt, hogy képtelen válaszolni kérdésemre, hiszen nem ön tehet arról, hogy az, akinek szavait viszi, teljes mértékben alkalmatlan egy fél milliárd ember életét befolyásoló intézmény vezetésére.

 

2.

Jen Fitzpatric, Google Maps, Engineering & Product Management

Tisztelt Asszonyom!

A blogomon és  facebook oldalamon ma reggel 10 óra 10 perckor kiposztolt sajtószemlém vezető anyaga (http://lovasistvan.hu/2016/10/19/a-google-kereso-oktoberi-europa-terkepe-magyarorszag-rasszista/) arról szól, hogy az önök keresőrendszere a „Milyen Magyarország?” kérdésre elsőnek automatikusan a „rasszista” jelzőt dobja ki és ebből adódóan rajzolódott ki Európa csatolt térképe a Magyarországra nyomtatott rasszista bélyegzővel és  ahol például Szlovákiánál „nincs a FIFA-ban”, Csehországnál „ateista”, Szerbiánál „oly jó vízilabdában” olvasható, mint az ország név után elsőre kidobott szó.

Amikor tavaly májusban a Fehér Ház tiltakozott önöknél, mert a Google Maps a Fehér Ház szóra kereséshez rögtön a „rasszista” szót társította, ön a nyilvánosság előtt bocsánatot kérő levelet írt (Sorry for our Google Maps search mess up (https://maps.googleblog.com/2015/05/sorry-for-our-google-maps-search-mess-up.html).

A cikkben azt írta, hogy teamjük máris dolgozik az algoritmus megváltoztatásán. Meg is változtatták. De nagyon.

Miután nálunk a dolgok nem úgy mennek, mint a Fehér Házban, a magyar kormány nem fog tiltakozni, mert „nincs idő az ilyesmikre”.

Amit nagyon sajnálok, mert kellene tiltakozni. Függetlenül attól, hogy – az önök ideológiai elfogultságát ismerve – egykönnyen nem „dolgoznának” azon, hogy a Magyarország nevére kérdezőknek ne a rasszista jelző ugorjon fel, főleg elsőként. Ha rajtam múlna, visszautasításuk esetén még nyomatékosabban tiltakoznék, rákérdezve a kettős mércére (Fehér Ház).

Egyébként engedje meg, hogy itt gratuláljak Kínának, amiért ott be van tiltva a google megtorlásul azért, mert önöknél, az Egyesült Államokban  a Huawei-nek nem tették lehetővé egy kommunikációs szolgáltatás működtetését.

 

3.

Mucsányi Marianna
a Kossuth Rádió csatornaigazgatója

Tisztelt Csatornaigazgató Asszony!

Önnek nem írtam volna levelet, ha arra a vezetése alatt álló szerkesztőség bármilyen formában reagál. De még vissza sem igazolták kérdésemet.

Október 17-én 13 óra 30 perckor ezt az emailt küldtem a rádió szerkesztőségének:

„Kérem, magyarázzák meg, miért hangzott el ma több esetben is washingtoni
tudósítójuk szájából „gyógyszer-vizsgálatnak” finomítva Donald Trump azon sürgetése, hogy Hillary Clintont a sportolókhoz hasonlóan drogtesztnek vessék alá?

És a sokadik után miért nem tűnt ez fel a műsorok szerkesztőinek?
Gyógyszert mindenki legálisan bevehet, míg kábítószert (drogot) nem.”

 

A 24.hu  hírportál 2016. szeptember 28-i keltezéssel így jelentette az ön kinevezését:

„Mucsányi Marianna, aki korábban a Népszabadság rovatvezetője, majd az InfoRádió főszerkesztő-helyettese volt,  az elmúlt években saját gyártócéget működtetett, mely a közmédia egyik nagy beszállítójává vált 2011 óta. Épp nemrégiben nyert el a vállalkozás, a Média Műhely Kft. újabb megbízást a közmédiától műsorbeszállításra. A Média Műhely Kft. a legújabb megbízás keretében 2017 végéig összesen 335 epizódot gyárt 785 millió forint értékben Mindenki Akadémiája címmel az MTVA-nak.

Mucsányi egyébként augusztusban eladta a cégét Schluth Attila gyártásvezetőnek. A NOL  arról is írt, hogy Mucsányi férje, Szadai Károly az MTVA felügyelőbizottságának elnöke.”

A 24.hu azt még elfelejtette megírni, hogy ön hosszú idő át a Népszavának és a Magyar Narancsnak is újságírója volt.

Remélem, ezzel a levelemmel hozzájárultam ahhoz, hogy a jövőben az ilyenhez hasonló levelek elkerülése érdekében beosztottjait úgy instruálja, hogy újságírói (és másoktól jövő) kérdésekre válaszolni illik és közszolgálati feladatuk is.

 

 

Megosztás: