Több európai egészségügyi rendszer összeomlóban (ráfordításban a magyar egészségügy Luxemburgot megelőzte)

doctors

POLITICO

Borzalmas állapotok uralkodnak az európai egészségügyi rendszerekben. Az orvosok hatalmas sztrájkokkal fenyegetnek Nagy-Britanniában, hogy tiltakozzanak a fizetések és munkakörülmények miatt. Olaszországban egész térségek jutnak csődbe azzal, hogy a gyógyszereket igyekeznek finanszírozni. Gyógyszergyártók  kivonnak diabetes orvosságokat Németországból, mert a kormány által megszabott árak miatt képtelenek befektetéseiket fedezni. A cikk OECD statisztikai táblázatot mellékel, amely azt mutatja, hogy Magyarország megelőzi Luxemburgot az egészségügyre fordított GDP-arányos kiadások terén.

 

EUOBSERVER

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter bejelentette, Magyarországot bíróság elé veszi, ha nem vesz vissza menekültkérőket más uniós országból. Az Európai Bizottság pedig tényfeltáró bizottságot küld Magyarországra az ügyben.

*             *             *

Amber Rudd brit belügyminiszter a birminghami Tory párt konferenciáján bejelentette, hogy a Brexit nyomán a brit polgároké az elsőbbség és „deportálni fogjuk az EU-s bűnözőket, akik úgynevezett enyhébb bűncselekményeket követtek el Nagy-Britanniában”. /A cikk a „roma” szót nem tartalmazza./  Elmondta még, évi 1500-zal több orvost fognak képezni, hogy a brit egészségügyi rendszer önellátó legyen orvosokból. Azt is mondta, hogy a jövőben csak a legelitebb brit egyetemeken végzett diákok maradhatnak és dolgozhatnak Angliában.

 

REUTERS

Rodrigo Duterte, a (csaknem 100 millió lakosú) Fülöp-szigetek elnöke tegnap kijelentette, nem érdekli, hogy az Egyesült Államok nem akar neki rakétákat és más fegyvereket eladni, mert ott van Oroszország és Kína, majd a pokolba küldte Obamát, míg az EU-ról azt mondta, az inkább a purgatóriumba menjen, mert a pokol tele van. Majd azt mondta, „szakítani fogok Amerikával”. Hogy ezzel mit akart mondani, jegyzi meg a brit hírügynökség, az nem volt egyértelmű.  Hozzátette még: „Lehet, hogy ez fosnak hangzik magának, de szent kötelességem, hogy köztársaságom integritását és az emberek egészségét szent kötelességem biztosítani”. Azt is elmondta, tábornokait már elküldte Oroszországba és Moszkvában azt mondták nekik, hogy ne aggódjanak, mindent szállítanak, amire csak szükségük van. Ami Kínát illeti, folytatta, ott pedig azt mondták, csak gyertek el, írjátok alá, amit kell, és mindent szállítunk. John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője tegnap újságírói kérdésre mindezt úgy kommentálta, hogy „Őszintén szólva, fura dolog ez, tekintettel a fülöp-szigeteki és amerikai nép közötti meleg kapcsolatokra és a két kormány közötti fontos együttműködés múltjára, amely a Duterte-kormány idején is működött. Amerikai tisztségviselők szerint Washington igyekszik Duterte egymás után elhangzó, sértő kitöréseit figyelmen kívül hagyni.

*             *             *

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója tegnap egy videókonferencián azt mondta, az amerikai választásokkal és három kormánnyal kapcsolatos  egy millió dokumentumot tesz közzé az elkövetkező hetekben, de tagadta, hogy ezzel Hillary Clintont akarná célba venni.

 

THE NEW YORK TIMES

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök az amerikai-fülöp-szigeteki közös, tegnap kezdődött hadgyakorlatának alkalmával azzal fenyegetett, hogy az ilyen hadgyakorlatokra a jövőben nem fog sor kerülni.

 

THE WALL STREET JOURNAL

Bajban van Kelet-Ázsiában Amerikának a katonai szövetségi rendszere. Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök megdöbbentő sebességgel haladt Amerika és vezetői szidalmazásától egy szélesebb értelemben megfogalmazott Amerika-ellenesség felé. Mindez az Egyesült Államok számára létfontosságú ázsiai szövetségi rendszerei egyikét  fenyegeti és hátrálásra késztette Obama elnöknek a térség felé bejelentett odafordulását. Zhao Jianhua, Kína manilai nagykövete a kínai nemzeti napon tartott fogadásán el is mondta, hogy „A nap emelkedik a láthatáron, és gyönyörűen süt majd a kétoldalú kapcsolatok új fejezetére”. A lap emlékeztet Duterte korábbi, obszcén kifakadásaira és arra is, hogy távozásra szólította fel az országban lévő amerikai katonai tanácsadókat.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az amerikai kormány nyíltan tárgyal az Oroszország elleni háborúról” címmel megjelent cikk arról számol be, hogy a kormányzati körökön belül azok az erők kerekednek felül, amelyek haladék nélkül akarnak légi támadást indítani a szíriai hadsereg ellen. Joseph Francis Dunfor, a haditengerészet tábornoka és az egyesített vezérkar elnöke kongresszusi meghallgatásán kijelentette: ha repülési tilalmat rendelnek el Szíria fölött, az a jelenlegi időpontban „háborút jelentene Szíria és Oroszország ellen”. A kijelentésén feldühödött /a magyar miniszterelnököt leneonácizó, véresen háborúpárti neokon/  John McCain  republikánus szenátor erre éles hangon azt követelte a tábornoktól, hogy kijelentéseit „relativizálja”.

*             *             *

Németországi „szentségtörés”: Hermann Winkler, a CDU európai parlamenti képviselője „követeli” (így a cikk címében) a CDU-AfD koalíciót, mind tartományi, mind szövetségi szinten. /Az utóbbi párt Németországban populista, szélsőjobboldali, náci, stb. jelzőkkel egy társaságban jelenik meg./   Simone Peter, a zöldek parlamenti frakcióvezetőnője a felvetést „borzasztónak” bélyegezte.

 

DIE PRESSE

Szép ország ez az Ausztria, csak az osztrákok zavaróak” címmel a lap arról ír, hogy a világon a különféle elégedettségi felmérésekben Ausztria Svájc és a skandináv országok társaságában az élen szerepel. Ez így is van, hisz oly csodálatos az élet az országban. Csak egy dologgal van igazán súlyos baj: az az elutasító-hideg magatartás, ahogyan az osztrákok az idegenekkel viselkednek.

 

ALLNEWS24

A külföldi sajtó ma is hatalmas terjedelemben foglalkozik a Magyarországon  vasárnap tartott kvóta népszavazással. Az olasz hírportál a „néhány száz migráns elleni” referendumról szóló cikke beszámolóját azzal kezdi, hogy megbukott az a kihívás, amit „a magyar hiperkonzervatív (de jobb neo-fasisztát mondani) miniszterelnök intézett Európa és a civilizáció ellen”. A „beszámoló” címe: „A rasszizmusnak nincs részvételi aránya”.

 

DIE WELT

A lap interjút készített Holger Zastrow-val, a német liberálisok, a Szabaddemokrata Párt szászországi elnökével, aki így nyilatkozott azokról, akik a Német Egység Napján Drezdában Merkel kancellár és Gauck elnök ottani látogatását bekiabálásokkal zavarták: „Minden társadalomban, minden helyen van az idiótáknak és félrevezetetteknek egy bizonyos százaléka”.  Jelentette ki a tolereanciavezér.

 

Megosztás: