Megszüntethető lenne az RTL Klub?

rtl

Orbán Viktor Jaroslaw Kaczynskival, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnökével  egy fórumon beszélt  szeptember 6-án a lengyelországi Krynica városában annak alkalmával, hogy ott Orbán Viktornak az Év embere díjat adományozták.

A magyar miniszterelnök egyebek között ezt mondta:

„Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.”

Véleményem az, hogy Orbán Viktor tévedett. A média területén is fogtöröttek vagyunk.

Vajon melyik ma az a külföldi kézben lévő, messze legnézettebb hazai tévéállomás, amely több nézőt vonz, mint az összes többi magyar tulajdonú tévé együttvéve?

A válasz: az RTL Klub.

Az RTL Klubnak luxembourgi tulajdonosa van.

Miután e tévé programjainál soha néhány másodpercnél hosszabban nem időztem, megnéztem honlapjukon, milyen műsorokat adnak.

Például ilyet:

Dávid: „Hú Vivi, de pofán b*szlak b*zdmeg…

Pár nappal ezelőtt az itt leírt okokból arra gondoltam, mi lenne, ha az Egyesült Államokhoz – ahol, mint „tudjuk”, minden a legszabadabb – hasonló jogszabályokat vezetnénk be a médiába a tévéállomások külföldi tulajdonának korlátozására?

Szó szerint ezt az amerikai jogszabályt: „Az kommunikációs törvény értelmében külföldi személyek, kormányok és vállalatok legfeljebb 20 százalékos közvetlen tulajdonjogot szerezhetnek  egy állomásban és maximálisan 25 százalékot egy állomás amerikai anyavállalatában”.

Feltettem azt a kérdést az Európai Bizottság budapesti képviseletének, hogy uniós jogszabályba ütközne-e, ha átvennénk az amerikai törvényt?

Tőlük az alábbi választ kaptam, amely linket ad meg egy hatalmas terjedelmű jogszabálycsomagra.

Azt átnéztem, de nem találtam benne olyan kitételt, amely tiltaná az Európai Unióban  a külföldi tulajdon részesedésnek a korlátozását. Mivel nem vagyok jogász, lehet, hogy rosszul néztem át.

Ha viszont jól, nem egészen világos, hogy a kormány egy médiatörvény módosítással miért ne  üzenhetné ezt a luxemburgi tulajdonosnak:

Dávid: „Hú Vivi, de pofán b*szlak b*zdmeg…

 

Az Európai Bizottság fentebb említett válasza:

 

Kedves Lovas István!

Köszönöm kérdését. Az Európai Bizottság azonban csak konkrét tagállami jogszabályokat véleményez abból a szempontból, hogy azok az uniós jognak megfelelnek-e. Az Ön felvetését ezért nem áll módunkban kommentálni.

Az uniós médiapolitikáról itt tudhat meg többet: http://europa.eu/european-union/topics/audiovisual-media_hu

Üdvözlettel:

Felix Bubenheimer

Head of Press and Media


European Commission
Directorate-General for Communication
Representation in Hungary

 

Megosztás: