A migránsok gyújtották fel a leszboszi tábort

Migrants watch a large fire as it burns inside the Moria refugee camp on the northeastern Greek island of Lesbos, late Monday, Sept. 19. 2016. Greek police say a large fire has swept through a big camp for refugees and other migrants on the eastern Aegean island of Lesbos, forcing its evacuation. None of the more than 4,000 people in the Moria camp was reported injured in Monday's blaze, which damaged tents and prefabricated housing units. (AP Photo/Michael Schwarz)

KRONEN ZEITUNG

Maguk a menekültek gyújtották fel a leszboszi tömegtábort?”-  teszi fel a kérdést a tegnap délután óta, hatalmas lángokban álló Moria menekülttábor helyzetéről vezető helyen, folyamatosan tudósító osztrák lap. A Moria tábor Görögország egyik legnagyobb tábora. Leszbosz szigetén 13 ezer menekült él, noha a táborokat 8 ezer ember befogadására tervezték. A görög To Vima napilap szerint hétfő délután a tábort több helyen felgyújtották, belülről.  Először több mint száz kiskorút menekítettek biztos helyre. A tábor több mint háromezer lakója elmenekült. Sokan a sziget hat kilométer távolságban lévő fővárosa, Mitiline felé vették az irányt. Onnan indulnak a kompok Athén felé. A migránsok már hosszú ideje követelik, hogy a görög szárazföldre mehessenek abban a reményben, hogy onnan tovább mehetnek Közép- és Észak-Európába. Görögországban jelenleg több mint 60 ezer menekült van. Mivel több kelet-európai ország és balkáni álam időközben lezárta határait, a továbbmenetel gyakorlatilag lehetetlen.

*             *             *

A lap egy másik cikkében arról számol be, hogy az ausztriai Welsben az adófizetők pénzén élő afgán kábítószerkereskedő többször is hazalátogatott Afganisztánba, majd amikor csökkentették a menedékre jogosultak minimális támogatásának összegét 914 euróról 520 euróra, Bécsbe jelentkezett át, mert ott több pénzt kap.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

A német lap is úgy tudja, hogy a Moria táborban szándékos gyújtogatásról van szó: tegnap menekültek verekedtek. A görög ANA hírügynökség azt jelentette, hogy a gyújtogatás a különféle migránscsoportok közötti csatározások eredménye. Az athéni Kathimerini görög napilap arról ír, hogy a táborban olyan hírek terjedtek el, miszerint migránsokat ismét Törökországba visznek és ezért eszkalálódott a helyzet. Tény: tegnap több száz migráns tiltakozott a fenyegető deportálás ellen.

 

SPIEGEL ONLINE

Merkel tegnapi, önkritikus beszédéről (bárcsak visszaforgathatnánk az idő kerekét, stb.) írva a legnépszerűbb német hírportál (amely balliberális ideológiája ellenére változatlan imádatot tanúsít a magát jobboldalinak eladó kancellár iránt) reggeli kör-emailjében kiemeli, amit Merkel bírálatként mondott, az a múltra vonatkozott vagy saját kommunikációjára. De menekültpolitikája lényegét most sem állította kétségbe. „Vajon ez elég lesz Horst Seehofernek?” – teszi fel a kérdést, a bajor miniszterelnök-CSU-pártelnökre utalva . Viszont nem szabad nem kihallani önkritikus beszédéből az olyan mondatokat, mint „nem hajlok el a felelősség elől” és „magunkat is felül kell múlnunk”. Márpedig ez csak úgy értelmezhető, hogy „Merkel 2017-ben újra meg akarja méretni magát”.

DIE WELT

Markus Söder bajor pénzügyminiszter (CSU) a német lapnak adott interjújában Angela Merkeltől (CDU) „menekültpolitikája alapvető változását várja”, miután elhatárolódott saját korábbi, „megbirkózunk vele” kijelentésétől. Megerősítette, hogy a CSU követeli a menekültek számának felső határa megvonását. Azt is mondta, nem szeretné, ha Németországban ugyanaz történne, mint Berlinben a vasárnapi választások nyomán, azaz a szocialisták válnának a fő erővé.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A független és a messze legérdekesebb német gazdasági-politikai hírportálnak a tegnapi Merkel-beszédről szóló igen részletes elemzése ezt a címet kapta: „Merkel nagy válsága: a németek bizalmát elvesztette”. A cikk az elején felteszi a kérdést: Merkel néhány évre visszaforgatná az idő kerekét, de akkor mi változna? A probléma nem a menekültek, hanem saját politikája, amelyet túlbecsül és a  választóknak a világról, valamint a valóságról meséket mond. Csakhogy az emberek gyanakodnak. A migránsügyben elsősorban arra, hogy itt nem a németek befogadóképességéről és toleranciahatáráról van szó, hanem arról, hogy a migránsáradatot a nyugati szövetségesek okozták azzal, hogy beavatkoztak azon országokba, ahonnan – e beavatkozások nyomán – menekülnek az emberek.

 

THE GUARDIAN

Légitámadás érte az ENSZ élelmiszert szállító segélykonvoját a „lázadók” által megszállt Aleppo környékén azután, hogy az oroszok és az amerikaiak által megállapodott tűzszünet összeomlott (miután az amerikai légierő szír katonák tucatjait végezte ki a levegőből és ezért Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgős ülését kérte). Az Egyesült Államok Oroszországot hibáztatja a támadásért „függetlenül attól, hogy abban részt vettek-e orosz gépek vagy sem”, írja a brit lap. Washington azzal érvel, hogy Moszkva a felelős az Asszad-kormány erőinek visszafogásában. A támadásban 12 ember halt meg és 18 teherautó pusztult el.   

 

KATHOLISCHE NACHRICHTEN

A szíriai keresztények már Asszadot részesítik előnyben” címmel a katolikus egyház német nyelvű hírportálja  Joseph Kassab, a szíriai és libanoni Evangélikus Nemzeti Szinódus Hannoverben Ralf Mesiter tartományi püspökkel tárgyaló főtitkára szavairól tudósít. Elmondta, a háború kezdetén az ott élő keresztények más véleményen voltak, de mára már csak szélsőséges-muzulmán alternatívája van a szíriai elnöknek. Kijelentette: „A keresztények minden nap megköszönik Istennek, hogy az elnök még mindig a helyén van, máskülönben az ország összeomlana.

 

TASS

Az amerikai kormány és a Washington által támogatott szíriai ellenzéki csoportok egyetlen kötelezettségüket sem teljesítették a Szíriára vonatkozó genfi megállapodás értelmében, tudósít az orosz távirati iroda Szergej Rudszkoj orosz vezérkari főtiszt sajtónyilatkozatáról. Az „úgynevezett mérsékelt ellenzéket” és az Al-Nuszra frontot nem választották le egymástól, hanem, éppen ellenkezőleg, azok közös hadműveletre készülnek. Emlékeztetett rá: a tűzszünet fő feltétele volt a „mérsékelt ellenzék” és a terrorista Nuszra leválasztása.

 

CORRIERE DELLA SERA

A vezető olasz lap több belföldi és külföldi társához hasonlóan minden bizonyíték nélkül, egyhangúan, tényként azt kürtöli, hogy „közös orosz és szíriai közös légitámadás” ért egy ENSZ élelmiszer segélyszállítmányt az ostromlott szíriai Aleppo környékén.

 

IL SECOLO D’ITALIA

Az Európa Tanács megvédi a romákat és Magyarországot rasszistának nevezte” címmel az olasz lap arról ír, hogy Magyarországon a romák vészhelyzetben vannak, de az Európa Tanács megint őket helyezi a fő helyre, hivatali védelmében részesítve. „Minden magyar állampolgárt” pedig rasszistának nevezett. „Magyarországon a romák áldozatok”, idéz az ET jelentéséből és minden téren diszkriminálják őket, olvasható az olasz hírportálon.

 

INFORMATION CLEARING HOUSE

A független amerikai hírportál ezzel a címmel tette ki Bouthiaina Shaaban, Asszad szíriai elnök média főtanácsadójával készült interjút: „Ne oktassanak engem Londonból, hogy mi történik Szíriában”. A videó alatti szöveg: „Népemet a terroristákat támogató nyugati erők mészárolják le”.

 

POLITICO

Halványul a skótok vágya arra, hogy ismét népszavazást írjanak ki Skócia önállósodásáról a Brexit nyomán, írja az amerikai hírportál európai kiadása. A legfrissebb felmérések szerint 54 % a függetlenség ellen szavazna, ami nagyjából ugyanakkora arány, mint a legutóbbi népszavazáson elért eredmény.

 

HAARETZ

Izraelt a jövő hónapban minden bizonnyal kizárják a Világkupából és minden nemzetközi labdarugó tornából, amiért a Beitar Givat Ze’ev csapata az ország harmadik osztályában játszik. Márpedig e csapat illegális zsidó telepeseké, ami a nemzetközi jogot sérti.

*             *             *

Amerikai szenátorok az Amerikai Izrael Közügyek Tanácsa felszólítására sürgetik Obamát, hogy vétózzon meg mindenféle „egyoldalú” ENSZ határozatot, amelyet az izraeli-palesztin „konfliktusról” hoznának, mert az „megnehezítené” a két fél közötti tárgyalások újra kezdését és nehezebbé tenné a „békéhez szükséges kompromisszumokat”. 88 demokrata- és republikánuspárti szenátor írta alá az amerikai elnökhöz küldött levelet.

 

PRESS TV

Újabb dokumentumok szivárogtak ki az ausztrál kormány által Nauru szigetén fenntartott menekülttáborról, amely eltörpítik a brit Guardianben az év elejétől márciusig bemutatott szörnyűségeket is. Gyerekek rendszeresen cigarettával égetik karjukat, ugranak le épületek tetejéről vagy próbálnak más módon életüknek véget vetni. Nőket buszra dobnak, majd megerőszakolják őket, majd közlik velük, ha jelenteni merik, mi történt velük, megölik őket. Gyerekeket ugyanúgy megerőszakolnak. Pénteken az ENSZ-nek a Csendes-óceániai térségért felelős főbiztosa ismételten követelte az ausztrál kormánytól, hogy zárja be Nauru szigetet a menekültek felvétele elől. Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter úgy reagált, hogy mindez csak amolyan figyelemkeltő szöveg, jelenti az iráni hírtévé.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A vezető német lap helyszíni értékelése szerint egyértelműen Trump jött ki sokkal jobban az Amerikában bekövetkezett bombarobbanásokból. A republikánus elnökjelölt azonnal néven nevezte a bombarobbantást és kiderült igaza volt. A rendőröket az égig magasztalta. Clintonné óvatoskodott, de szavaira alig figyelt a média, amely a terror-robbantásokról közöl újabb és újabb részleteket. A terrortámadások Trump malmára hajtják a vizet.

Megosztás: