Jósolni szabad?

lászló-petra-heti-válasz demszky

Mit várhat László Petra és Demszky Gábor?

 

Gigantikus adófizetői pénzen tartunk el jósdákat.

Mint például az Európai Bizottságot, amely évente kétszer jósolja meg – bocsánat, „jelzi előre” -, hogy az uniós tagországok gazdasági növekedése mekkora lesz. A mi GDP növekedésünket nyilván tudományos alapon messze és következetesen alábecsülik, amióta jobboldali a kormány. Korábban fordítva volt. Oly durván, hogy néhány hónapra előre akár egy teljes százalékponttal vagy akár annál is többel  „tévedhetnek”.

De így jósol az Economist hetilapnak a gazdasági növekedésünk előrejelzési adatait is szolgáltató Economist Intelligence Unit. Amelyek rendre jóval alacsonyabbak a valóságban bekövetkezőknél.

Vagy a Vértes-féle GKI fedőnevű kóceráj. Hasonlóan, a tényleges adatoktól messze eltérő „jövőbelátó” adatokat löknek ki magukból az olyan többi figurák, mint a pénzügykutatós Petschnig-Mária Zita és Várhegyi micsoda (talán Éva) „prognózisai”.

Ha ezek a „szakemberek” ekkorát lőhetnek mellé, talán megengedhető, hogy madárbél és zacc hiányában is megeresszek két esetet összevető jóslatot, amelynek talán nagyobb lehet a célba találása a fentieknél. Ezt a jósolt esemény bekövetkezte után mindenki tesztelheti, hiszen ez a poszt nem fog eltűnni.

 

  1. Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármestert meghallgatná a 2-es és a 4-es metróvonalra 2006-ban 65 milliárd forintért beszerzett 37 francia Alstom metrókocsi ügyében tegnap először ülésező ideiglenes fővárosi bizottság. Ők a Miniszterelnökségen keresztül bekérik a brit Súlyos Csalás Elleni Hivatal által folytatott Alstom-nyomozás jelentését. És bekérik az ügyészségtől a hat éve hivatali vesztegetés miatt a 4-es metró beruházásánál kötött tanácsadói szerződések, illetve az Alstom metrókocsik beszerzésének összevont ügyében zajló hazai nyomozás állásáról.

    Mint tudjuk, Demszkyt eddig futva hagyták, noha ordítóan nagy vagyona van, amelyet lehetetlen lett volna fizetéséből előteremteni.

  2. Vádat emeltek László Petra ellen garázdaság miatt. Ezt a szegény nőt, aki az egész világról kapott életveszélyes fenyegetéseket, felemelte munka közben egyszer a lábát úgy, hogy abból senkinek, semmilyen sérülése nem esett. Maga a vád – „garázdaság” – nem hangzik túlzottan fenyegetően.

Ennek ellenére, a következőt jósolom: a Handó Tünde vezetése alatt működő bírói rendszer, és a Polt Péter vezette ügyészi rendszerből összeálló igazságügyi rendszer eredményeként:

 

Demszky Gábornak semmi baja nem lesz, míg László Petra a vádhoz képest megdöbbentően súlyos ítéletet kap.

 

Megosztás: