„’Pedofil múltja’ ellenére Cohn-Bendit zöld politikus tart ünnepi egységbeszédet” Németországban

Europe-Ecologie-les-Verts (EELV) party member of the European parliament Daniel Cohn-Bendit gives a press conference to present his party's program for the upcoming European elections, on May 6, 2014, in Montpellier. After four five-year mandates in the parliament, Cohn-Bendit is not running for re-election on May 25, but ensures the campaign for his party.      AFP PHOTO / PASCAL GUYOT        (Photo credit should read PASCAL GUYOT/AFP/Getty Images)

A német újraegyesítés napján a frankfurti Szent Pál templomban szónokol október 3-án

RT

’Pedofil múltja’ ellenére Cohn-Bendit zöld politikus tart ünnepi egységbeszédet” címmel a globális orosz tévéállomás német adása arról számol be, hogy a CDU felháborodottan reagált arra, miszerint a ma publicistaként tevékenykedő Cohn-Bendit a Német Egység, azaz a német újraegyesítés napján beszédet mondana. Az ünnepségek október 3-án kezdődnek Frankfurtban az ottani Szent Pál templomban. Frankfurt főpolgármestere, a szocialista Peter Feldmann szintén politikai méltatóbeszédet tart. Cohn-Bendit az 1968-as diáklázadások idején Joschka Fischer zöldpárti későbbi külügyminiszterrel és alkancellárral együtt vezető személyiségek voltak, akik erőszakos cselekményekben vettek részt és kiutasították őket Franciaországból. Cohn-Bendit a kilencvenes években azután áttette székhelyét az Európai Parlamentbe és – saját kijelentése szerint – „anarchista marxistából” elkötelezett transzatlanista és „az USA neokonzervatív katonai beavatkozásainak támogatója” lett. A CDU kritikusai szerint még ma sem válaszolta meg kellően az ellene felhozott pedofil-vádakat. A tudósítás ismerteti, milyen pedofilvádakról van szó. Ráadásul később Cohn-Bendit a pedofíliát „szépnek, utánzandónak és jogosnak” írta le.

 

POLITICO

A neokonzervatív, transzatlantista amerikai portál európai portálja véletlen egybeeséssel éppen most írt rendkívül terjedelmes cikket annak kapcsán, hogy a cikk szerzője meglátogatta a 71 éves Cohn-Benditet egy párizsi (a Szajna balpartján lévő) szállodában. Hortenese Goulard elógiumát azzal kezdi, hogy szeretetteljes képet rajzol fel az „1968-as franciaországi diáklázadás arcáról”, aki most „másfajta társadalmi változást akar”. Majd hirtelen beugrik neki Magyarország, „amelynek kormánya egyik legnagyobb kitüntetését adományozta Bayer Zsoltnak, a kormányzó Fidesz társalapítójának és Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségesének”. Ő „Cohn-Benditről és a szintén zsidó magyar Schiffer András politikusról” azt írta, kár, hogy nyakig nem ásták el őket az orgoványi erdőben, ami „utalás a zsidók és gyanúsított kommunisták 1919-es tömeges lemészárlására”. Ezután jön Bayer kitüntetése. Majd az, hogy Cohn-Bendit elmondta, Orbán szövetségesei mindig gyűlölték, amióta 2011-ben felelősségre vonta az Európai Parlamentben. Cohn-Bendit azzal vádolta Orbánt, hogy Hugo Chávez, a néhai venezuelai elnök európai változatává lép elő azután, hogy Magyarországon elfogadták azt a törvényt, amely Orbánnak megerősítette a média fölötti uralmát. A jobboldal ellene irányuló támadásai az antiszemitizmustól egy frankfurti óvodai történetig terjedtek, amelyet könyvében leírt.  A cikk végén Cohn-Bendit elmondja, miként kellene megreformálni az európai parlamenti választásokat, amivel Európa-szintű előrelépést is tehetnének az Európa-barát erők.  „Fogjuk azt a 73 képviselői helyet, amit a britek otthagytak és azt rezerváljuk a transznacionális, transzeurópai szavazatoknak.” Minden szavazónak két szavazata lenne. Az egyik egy nemzet szerinti, a másik pán-európai szavazat. A listákat az Európai Bizottság elnökségének fő jelöltjei vezetnék. Cohn-Bendit elismerte, hogy a terv nem lenne könnyen megvalósítható, mert ahhoz meg kellene állapodniuk az Európa-barát politikai családoknak. „Példának okáért a liberálisoknak, centristáknak és zöldeknek meglenne saját listájuk országos szintén és közös európai listával indulnának. Ez azután valóban megrázná a dolgokat”. De hát ehhez a tagországoknak 2019-re meg kellene reformálniuk választási törvényeiket, ami Cohn-Bendit szerint valószínűtlen. A cikk utolsóelőtti mondata: „De hát 1968 árnyai messze nyúlnak”. Az utolsó mondat: „De én álmodozó ember vagyok”.

*             *             *

A portál varsói beszámolója rémülettel ír arról, hogy van jobbra még a lengyel kormánytól is. Mint az Össz-Lengyel Ifjúsági és Nemzeti Radikális Tábor (ONR), melyet a kommunisták idején évtizedeken át betiltottak. De a középjobb, ellenzéki Polgári Platform a múlt héten most ismét az ONR betiltását követelte, mert az „fasizmust népszerűsített”. E fasizmus abban nyilvánult meg, hogy az ONR tagjai augusztus 28-án egy, a világháború után a kommunisták által meggyilkolt két ellenálló megemlékezési szertartásán zászlókat lengettek, amikor a Polgári Platformhoz tartozó lengyel elnök, Andrzej Duda közeledett a gdanski templomhoz. Csakhogy az ONR a jelenlegi kormányzó párt kampányát támogatta a választások idején, stb. A maratoni hosszúság tudósításnak ilyen rémisztő alcímei is vannak: „Fehér katolikusok”.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az Alternatíva Németországnak a legújabb felmérések szerint már 15 %-os a választói tábora az egész országban, ami már a bajor CSU-n (Merkel CDU-ja testvérpártjának) belül is meghúzta a vészcsengőt. Az INSA trendfelmérése szerint ha most lennének választások, az AfD-re a választani akarók 15 % adná a szavazatát. A CDU/CSU fél százalékot vesztett és most 30,5 %-on áll. Az SPD 21,5 %-on áll. A zöldek 11,5 %-ot kapnának. A Baloldal 9,5 %-ot, a liberális FDP 6,5 %-ot. Az AfD erősödése a Reuters brit távirati iroda szerint a 2018-as bajor tartományi választásoknál veszélyeztetheti a CSU abszolút többséget. Bajorországban egy júliusi felmérés szerint a CSU 40 %-ot kapna.

*             *             *

Horst Seehofer  bajor miniszterelnök több őszi programját lemondta fontos belpolitikai döntések miatt. Így lemondta oroszországi látogatását is. Arra új időpontot még nem tűztek ki. Kabinetje nem közölte, milyen fontos döntésekről van szó.

 

THE DAILY EXPRESS

A liberális Svédország a migránsok ellen fordul az erőszak és szexuális támadások páratlan növekedése közepette” címmel a brit napilap egy svéd tanulmányról számol be, mely szerint az ország elérte tolerancia határát. 2015-ben a 9,5 milliós Svédország 160 ezer menekültkérelem feldolgozásába kezdett és az év vége előtt várhatóan 190 000 menekültnek nyújt otthont. A svédek emberbaráti okokból eleinte üdvözölték a menekültek érkezését. De a liberális svédeket a migránsok viselkedése ellenük fordította. A svéd rendőrségnek nincs meg a kellő erőforrása ahhoz, hogy megbirkózzon a növekvő erőszakkal. Az országban ötven terület „no-go” zóna: ott többségükben migránsok élnek. Az emberek türelme nagyon fogyóban van. Az adakozási kedv is erősen megcsappant. A migránsok nem integrálódnak. Az ezzel kapcsolatos vita erősödik.

 

DIE WELT

A német lap Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel készített interjújában Cerar kijelentette, ha a balkáni út ismét megnyílik és létrejön a következő menekültáradat, az Közép-Európában és a Nyugat-Balkánon konfliktust fog kirobbantani.

 

EURACTIV

A Deutsche Welle, Németország nemzetközi közszolgálati adójának vezérigazgatója tegnap elítélte Törökországot, amiért az elkobozta Michel Friedman tudósítójuktól azt az interjút, amelyet Törökországban készített a török ifjúsági- és sportügyi miniszterrel annak ankarai irodájában. Peter Limbourg kijelentette, ez a sajtószabadság durva megsértése.  Friedman addig nem hagyhatta el a minisztériumot, ameddig nem adta át a felvett interjú videoszalagját. A minisztérium szóvivője azt mondta, az elkobzásra azért került sor, mert a riporter egy előre nem megbeszélt kérdést tett fel. Ez a törökországi puccskísérlet utáni megtorlásra vonatkozott.

 

CONTRA MAGAZIN

Németország irányított demokráciája” címmel a független német hírportál arról ír, hogy a német politikának csak egyetlen alapelve van: „engedelmességet mutatni a pártvezetés iránt”. Akik nem így gondolkodnak, azokat eltávolítják a színről. A polgárokat pedig pusztán „választási népként” kezelik. „Ez a tökéletes pártdiktatúra”, írja a szerző. A politikai paternalizmus az egész német közéletet uralja. A pártokat, a médiát, a polgárok politikai döntéseit. Csak a pártok vezető kádereinek útmutatását szabad követni.

 

FOREIGN AFFAIRS

Miként lehet megjavítani az amerikai infrastruktúrát” címmel az Egyesült Államok legbefolyásosabb külpolitikai folyóirata cikkében bemutatja, hogy rendkívül elöregedett, rossz állapotban vannak az amerikai hidak és utak. Több súlyos baleset volt. Hídösszeomlás következtében sokan haltak meg. Ennek ellenére 1993 óta nem emelik az üzemanyag adóját, amit az infrastruktúra javítására tudnának felhasználni. Márpedig építeni muszáj lenne.

 

Megosztás: