A Charlie Hebdo a földrengésben meghalt olasz áldozatokon gúnyolódik

hebdo

Trump Budapestre látogathat (World News Report)

RUSSIA TODAY

Nagy haragra gerjedtek az olasz politikusok és az olasz emberek, amiért az „ellentmondásos” Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap viccet csinált azon földrengés áldozataiból, amely 300 embert ölt meg és városokat döntött romba, jelenti az orosz globális tévéállomás. A mostani számban közölt karikatúra „Földrengés olasz módra” cím alatt sérült, véres embereket ábrázol, fejük fölött egy-egy közkedvelt étel nevével. Az egyik vérrel borított férfi fölött a „Penne paradicsomszószban” felirat olvasható. Látható egy összeomlott épület, amelyből emberek lába lóg ki emeletek közül ezzel a felirattal ellátva: „Lasagna”. Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a karikatúrák „undort keltőek”. Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke a „szatíra szabadságának tiszteletben tartását” „iróniának” nevezte. De a legélesebben a teljesen elpusztult Amatrice polgármestere, Sergio Pirozzi kelt ki magából és így kiáltott fel: „Hogy a kurva anyjába lehet karikatúrát rajzolni a meghaltakról?!” Tegnap a római francia nagykövetség tapasztalva az óriási felháborodást az olasz közösségi médiában kijelentette: „A Charlie Hebdo karikatúrája egyáltalán nem képviseli a francia álláspontot”.

*             *             *

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az MGIMO (Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Tanintézete) tanévnyitóján tartott beszédében kijelentette, az USA olyan biológiai kutatást végez, amely „nem egészen békés”, miközben, jegyzi meg a tudósítás, Washington ellene van, hogy megszigorítsák a biológiai fegyverek nemzetközi ellenérzését. Az a tény, mondta Lavrov, hogy az amerikai kormány mereven ellenáll a Biológiai és Mérgező Fegyverekről szóló Megállapodásának (BTWC), azt jelzi, hogy az Egyesült Államok netán katonai célú biológiai kutatást hajt végre.  Hozzátette, Oroszország ellenőrzést fejleszt ki a BTWC megfigyelésére, hangsúlyozva, hogy a legtöbb ország ezt támogatja, míg az Egyesült Államok aktívan ellenzi.

*             *             *

Izrael a hírek szerint első ízben engedélyt ad a Nemzetközi Büntető Bíróság ottani látogatására. A palesztinok kérésére a hágai testület ki akarja vizsgálni a 2014-es gázai háborúban elkövetett háborús bűntetteket. Izrael eddig erre nem volt hajlandó és továbbra is hangsúlyozza, hogy e bíróságnak nincs illetékessége az ügyben.

 

WORLD NEWS REPORT

Miután Donald Trump egy napra sikeresen magára irányította a média figyelmét váratlan mexikóvárosi útjával, megtörténhet, hogy a republikánus elnökjelölt most a földgömböt nézegeti, melyik fővárosba menjen. Márpedig ha ez így van, senki ne lepődjék meg, hogy Trump gépe hamarosan Budapesten landol, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök melegen fogja őt fogadni. A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította Trumpot, dicsérve annak migránsellenes retorikáját. Sőt: Magyarországon egy Brexit-fajta referendumot is rendeznek a migrációs politikáról, ami minden bizonnyal az Orbán-kormánynak felhatalmazást ad, hogy visszautasítsa az Európai Unió tervét arra, hogy Magyarország 1200 menekült befogadására kényszerítse.

 

DIE PRESSE

Több osztrák óriásvállalat vezetője meg akarja akadályozni, hogy az osztrák Szabadság Párt jelöltjét válasszák államelnöknek, írja a vezető osztrák lap.  Majdnem egy hónap múlva, október 2-án lesznek a választások, ahol Norbert Hofernek jó esélye van, hogy az első szabadságpárti elnökként költözzön be a Hofburgba. De egy osztrák gazdasági vezetőkből álló csoport – értesült róla a lap – ezt saját kezdeményezésére meg akarja hiúsítani és már a jövő hét elején megindítják kampányukat. A kampányt a liberális Hans Peter Haselsteiner nagyvállalkozó, politikai mecénás és a közszolgálati ORF kuratóriumának tagja vezeti.

*             *             *

A választási rendellenességeknek csak nem akar vége szakadniuk. Az október 2-i elnökválasztásra a bécsi Leopoldstadtba 1500 olyan boríték érkezett a visszaküldendő választói kártyákkal, amelyek hibásak voltak. Olyannyira, hogy a kártyák abból kieshettek, nem lehet őket rendesen visszaragasztani, sőt a borítékok tartalma akár ki is cserélhető és ezért meg lehetne óvni a következő választásokat is. Október 2-ra összesen 1,5 millió választási kártyát nyomtatnak ki. A hibás borítékok az első eresztésben mentek ki és többen panaszt tettek azok állapota miatt.

 

THE JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY

Adrej Babis cseh pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest számos bírálat érte, amiért megkérdőjelezte a roma nép elleni népirtást.  Az októberi választásoknak szóló kampánybeszédében azt mondta, „voltak olyan idők, amikor a romák dolgoztak. Amit most mondanak az újságokban, hogy a Letyben lévő tábor koncentrációs tábor volt, hazugság. Munkatábor volt. Aki kerülte a munkát, odaküldték”. Babis tegnap Prágában bocsánatot kért „botor” kijelentéseiért, idézi őt a zsidó távirati iroda.

 

DER STANDARD

Hivatalosan Törökország és annak uniós csatlakozási tárgyalásai nem igen szerepelnek az uniós külügyminiszterek pozsonyi találkozójának témái között.  De azután mégis előtérbe került és ekkor kiderült, Ausztria „meglehetősen egyedül áll” a merev elutasításban. Az államok többsége a status quo fenntartása – azaz a csatlakozási tárgyalások folytatása – mellett van, jelenti az osztrák balliberális napilap. Lajcák szlovák külügyminiszter, az EU soros tanácselnöke kijelentette, a csatlakozási folyamat a legjobb eszköz, ami az EU kezében van, hogy a folyamatot befolyásolni lehessen. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint a tárgyalások megállítása „nem jó ötlet”. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta, „tiszteletben tartja” az osztrák álláspontot, de ha azt követnék, akkor az EU nem tudná Ankarát befolyásolni.

 

Megosztás: