Minden idők olimpiáinak összesítése: Magyarország az ötödik aranyban Európában (Voxeurop)

2016 Rio Olympics - Swimming - Final - Women's 400m Individual Medley Final - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Katinka Hosszu (HUN) of Hungary celebrates her gold medal on the podium.  REUTERS/David Gray

VOXEUROP

Magyarország minden idők olimpiai aranyérmei összesítésében az ötödik az európai országok közül. A portál 1896-tól kezdve összesítette az európai országok által az olimpiai játékokon elért eredményeket. A sorrend: Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Magyarország.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A budapesti tőzsde az élen az EU-ban” címmel a vezető német lap így foglalja össze tegnap délután megjelent cikkét: „A legjobb börze az EU-ban? Most Magyarországon. A hitelminősítők is honorálják az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját”. (A magyar gazdaság teljesítményéről szokatlanul tárgyilagos hangnemben írt cikkről az MTI részletesen beszámolt, de a cikk címét nem adta meg: ezért az itteni kiegészítő ismertetés.)

 

THE GUARDIAN

A példátlan gyorsasággal erősödő globális felmelegedés katasztrófával fenyegeti a Földet és az emberiséget, nyilatkozta Gavin Schmidt, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója a brit lapnak. 2015 októbere óta minden hónap új hőségrekordot állít be, és az idei július volt a legmelegebb hónap, amióta 1880-ban megkezdték a globális hőmérséklet figyelését. A hőmérsékletemelkedés sebessége jóval nagyobb, mint a korábbi évezredben és az elmúlt száz évben tízszer olyan gyors, mint az azt megelőző évszázadban.

 

POLITICO

A német politikai establishment legrosszabb rémálma válhat valóra a hét végén, amikor a szavazók az ország észak-keleti részében választanak, ugyanis a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt azt most első ízben megnyerheti és a tartományban a legerősebb párt lehet”, írja az amerikai hírportál európai lerakata Mecklenburg-Elő-Pomerániáról írva.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Meglepetésre tegnap hirtelen megugrott a migránsok száma Görögországban, de Olaszországon át is igen sokan érkeznek Európába. Az EU ki akarja bővíteni katonai misszióját a Földközi-tengeren, jelenti a német gazdasági-politikai portál, amely arról számol be, hogy szerdán 462 migráns érkezett Törökországból az Égei-tengeren lévő Görögország szigetekre.

*             *             *

Szomorújáték, hogy nincs komoly és hiteles kihívója annak a Merkelnek, akinek politikája kudarcot vallott, jelentette ki Sahra Wagenknecht a Baloldal pártjának elnöke. Hozzátette, szomorújáték az is, hogy egy olyan kancellár irányítja az országot, aki annak hatalmas károkat okozott. Merkel nyakasságával is súlyos károkat okozott Európa összetartásának. Őt tette felelőssé azért is, mert a jobboldali radikális  AfD, amely tavaly még három százalékon állt, most választási győzelemről választási győzelemig menetel.

 

EUOBSERVER

A brüsszeli szakportál összefoglalta azt az interjút, amelyet Merkelné adott a Süddeutsche Zeitung mai számának (internetes portálja tegnap hozta): „Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy ő és más uniós vezetők hibásaik, amiért túl hosszan vártak a migrációs válságra történő reagálással”.

 

HEUTE

Politikai ámokfutónak” nevezte Merkelt Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadság Párt elnöke, jelenti az osztrák tévéállomás.

 

JUNGE FREIHEIT

A Fehér Ház szóvivő bejelentette, hogy az USA további szír menekülteket nem fogad be, idézi a német portál az AFP francia hírügynökség jelentését. Az október 1-jével kezdődő pénzügyi évben viszont újabb szírek kérhetnek menedéket az USA-ba. A lap hozzáteszi, tavaly Németországba 430 ezer szír menekült érkezett, míg idén 2016 májusáig az Egyesült Államok 1736 szír menekültnek nyújtott otthont. E közben a szóvivő tízezres plafonról beszélt.

 

SPUTNIK

A dán kormány olyan törvénytervezetet kíván előterjeszteni a parlamentben, amely lehetővé teszi, hogy a menedékkérőket a határon már elutasítsák abban az esetben, ha megbukik a dublini szabályozás, amely szerint az az uniós ország a felelős egy menekült kérelmének feldolgozására, ahová az illető elsőként lépett be az EU-ba. Ezt Inger Stojberg dán migrációs, integrációs és lakásügyi miniszter mondta tegnap. Hozzátette, a törvény „vészfékként” működne. De olyan intézkedéseket is életbe akarnak léptetni, amelyek pénzügyileg kevésbé teszi vonzóvá Dániát a menedéket kérőknek, idézi őt az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

 

KURIER

„A szükségrendelet a fináléban – Doskozil: ’az olaszországi helyzet olyan, mint Magyarországon volt” címmel az osztrák lap idézi Hans Peter Doskozil honvédelmi minisztert, aki elmondta, „Déjà-vu érzésem van. Tavaly nem figyeltünk oda, hogy Magyarországon 170 000 menekült tartózkodik. Azután hirtelen itt voltak. Hasonlónak tűnik nekem a mostani olaszországi helyzet. Amikor Milánó közepén menekültsátrakat kell felállítani, akkor azzal kell számolni, hogy az olaszok ezt a rohamot valamikor már nem fogják tudni kezelni.” Ausztriában gyorsan közelít az idő, hogy az ország elérje a magának állított 37,500-as menekülteljárási felső határt, mert azok száma most 27 ezernél van.

 

INFOWARS

A nemzeti bankok úgy érzik, gazdasági katasztrófa üt be a télen és igyekeznek a Brexitet úgy beállítani, mintha az okozná a válságot, írja az amerikai portál. A befektetők főként európai nagybankokban lévő részvényeiktől szabadulnak. A Royal Bank of Scotland 30 %-át veszítette el piaci értékének júniusa óta. A CNBC tévének nyilatkozó egyik tőzsdés azt mondta, ez népszavazást is kiválthat az Unióban az euró megszüntetéséről, idézi őt a hírportál.

 

THE JERUSALEM POST

Cseh iskolák: Jeruzsálem nem tüntethető fel Izrael fővárosaként tankönyvekben” címmel a lap arról ír,  hogy a prágai palesztin nagykövetség panaszt tett, amiért a cseh iskolákban használt atlaszon Jeruzsálemet jelölték meg Izrael fővárosaként. A panaszt követően hozta meg a döntést a cseh oktatási minisztérium és Jeruzsálemet felcserélik Tel-Avivra.

*             *             *

Roni Alsejk, Izrael országos rendőrkapitánya kijelentette: „A világon mindenütt bizonyított dolog, hogy a migránsok több bűncselekményt követnek el”.

*             *             *

Tamir Pardo, a Moszad volt vezetője kijelentette: Izraelre nézve a legfőbb fenyegetés nem Irán. Izrael létét az izraeli társadalmon belüli növekvő polarizálódás veszélyezteti a legjobban, mert az polgárháborúba torkolhat. A kémfőnöknek ez volt az első nyilvános kijelentése, amióta júniusban megvált hivatalától.

 

THE NEW YORK TIMES

Címében is a „Gulág szigetvilágnak” nevezi azon szigeteken lévő táborokat a vezető amerikai lap, ahová az Ausztráliába igyekvő menekülteket helyezik el.

 

HAARETZ

Rasszizmus, mint cionizmus – Ne nevezd Izrael-barátnak. Nevezd annak, ami: undorítónak” címmel a lap azt írja, hogy „hagyjunk már fel annak tettetésével, hogy a rasszizmus valaha is jó lehet a zsidóknak”. Az sem a gyakorlatban, sem a propagandában nem az.” A cikk így folytatódik: „Itt az ideje, hogy tovább ne hülyítsük magunkat azzal, hogy bármiféle haszonnal jár Izraelnek, ha rasszizmust gyakorlunk a palesztinok ellen, legyen az durván diszkriminatív politika Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában, vagy kevésbé nyilvánvaló, de metszően érezhető hivatalos egyenlőtlenség Izrael palesztin állampolgárai irányában. Itt az ideje, hogy tetemre hívjuk azokat az ’Izrael-barát’ hangokat, akik azzal ’védik’ Izraelt, hogy a palesztinokat népként, társadalomként, összességükben vagy egyedként démonizálják, lealacsonyítják.” Elég azokból, írja, akik karosszékükből barbár, vérszomjas, terrorista állatoknak nevezik a palesztinokat, mint tette azt (a cikkben idézet következik) Isi Leibler, a Világ Zsidó Kongresszusának volt elnökségi tagja, ma a Jerusalem Post újságírója.

 

WASHINGTON FREE BEACON

Az amerikai egészségügyi minisztérium égisze alatt működő National Institutes of Health közel egy millió dollárt kötött arra, hogy leszbikus párok ivási szokásait tanulmányozza, mert kíváncsi volt, vajon az őket szorongató stressz miatt túl sokat isznak-e.

 

RT

A Washington szövetségi államban lévő Seattle városában csatornamunkások felfedeztek egy 12 és egy 13 év körülinek látszó kisfiút, akik a városi csatornarendszerben éltek. Amikor a munkások közeledtek feléjük, elmenekültek. A rendőrség keresi őket.

 

Megosztás: