Áder János válaszolt: nem kívánja megmondani, hányan küldték vissza tényleg kitüntetésüket

New Hungarian President Janos Ader inspects honor guards during his ceremonial inauguration at the presidential Alexander Palace in Budapest, Hungary, Thursday, May 10, 2012. (AP Photo/MTI, Tamas Kovacs)

Áder János tart a lovagkereszt „visszaküldőitől”?

Augusztus 27-én e címmel tettem nyilvánossá, hogy három nappal korábban az államelnök sajtóigazgatóságától megkérdeztem, ténylegesen hány lovagkereszt érkezett Áder János irodájába azoktól, akik azt állították, azt visszaküldték tiltakozásként, amiért Bayer Zsolttot e díjjal tüntették ki.

Kérdésemet azzal indokoltam, hogy ismerve a visszaküldők jellemzőit, erősen kételkedem, hogy ezek valóban a saját pénzüket a postázásra költik.

Többszöri telefonos sürgetés ellenére válasz a mai napig nem érkezett.

Majd írásban kérdeztem, mit javasolnak, ugyanezt a kérdést Lázár János miniszter vagy Orbán Viktor miniszterelnök sajtóreferenseinek tegyem fel.

Pár perc múlva telefonon közölték, az államelnök úr azon kívül, amit az ügyben már nyilatkozott, további lépéseket nem kíván tenni.

Vagyis megnyugodhatnak azok, akik azt állították,  Bayer Zsolt kitüntetésére tiltakozásul visszaküldték saját lovagkeresztjüket: hála az államelnöknek, soha nem fog kiderülni, hogy az eddig mintegy száz ilyen bejelentő közül valójában hányan küldték vissza ténylegesen díjukat.

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője Bayer Zsolt kitüntetésének témájában írt mai cikkében (Bayer, Áder, Orbán) azt írja, Áder János az üggyel kapcsolatban lényegi kérdésekre nem mer válaszolni.

Kivételesen igaza van, csakhogy Áder János  félelmének oka a pálya másik térfelén keresendő.

 

Megosztás: