Közszolgálati levél Gazsó L. Ferencnek, az MTI vezérigazgatójának

gazsó

Gazsó L. Ferenc
MTI vezérigazgatója

Közszolgálati levél

Kedves Feri!

Őszintébb így, ha nem rejtegetem, hogy tegező viszonyban vagyunk.

Igaz, hosszú-hosszú évek óta nem találkoztunk, de ismerve az emberi természetet, tudom, hogy belülről ugyanúgy jobboldalra húzol, mint amikor a balliberális Magyar Hírlap főszerkesztője voltál és invitáltál, írjak a lapban. Mely bátor kezdeményezésed a lap akkori újságíróinak felháborodásán bukott meg. Mint mondtad akkor sajnálkozva.

Amit teljesen megértettem, hiszen a másik oldal fizetett. Most viszont nem a másik oldal fizet, noha az MTI a közérdeket és a tárgyilagos tájékoztatás legelemibb normáit durván sértő, jobboldalellenesen manipulatív külpolitikai híranyagát tekintve annak épp az ellenkezőjére következtethetnénk. Ami persze nem így van, és ezért még kevésbé érthető az, amit ott szótlanul eltűrsz.

Íme egy friss bizonyíték bevezetőnek arra, hogy milyen érzésű és milyen céllal dolgozó emberek működtetik az általad vezetett intézményt.

Amiről persze tájékoztattak, de szokásod szerint csendben maradtál, tűrve a súlyosan az MTI-t sértő status quót.

Augusztus 24-én megjelent Haraszti Miklós tiltakozása Bayer Zsolt állami kitüntetése ellen, amit az MTI OS szolgáltatás azonnal kiadott.

Aznap megkérdeztem az MTI OS-t, mutassák meg a Harasztival kötött szerződést. Ugyanis intézményed éppen azzal utasította el a Szabad Európa Rádió magyar osztálya volt munkatársai (közöttük Szőcs Géza, Orbán Viktor főtanácsadója) július 18-i tiltakozásának terjesztését az MSZP október 2-ára, a kényszerkvótáról szóló referendum napjára bejelentett „Szabad Európa Nap” rendezése ellen, hogy nincs szerződésünk az MTI OS-sel.

Másnap, 25-én, azt a választ kaptam tőletek, hogy az ilyen szerződések – így a Harasztié – üzleti titkot képeznek. Ezután amikor Rajki László volt kollégám, a bajor újságíró szövetség felelős beosztású tagja felháborodva írt az MTI OS-nek az ügyben levelet, az MTI OS augusztus 25-én azonnal, megsértve saját szabályát, 37 napos késéssel mégis kiadta az eredetileg elutasított tiltakozást.

Csak azért, mert megijedt, hogy egy esetleges nemzetközi tiltakozás hatására kiderül, netán Harasztinak nincs is szerződése veletek, és így jogellenesen adtátok ki az ő nyilatkozatát, neki automatikusan engedelmeskedve, de blokkolva a magyar nép érdekével megegyező SZER-es tiltakozás kiadását.

Ha nálunk normális körülmények lennének, ezt a levelet itt befejezhetném és megindulna a belső vizsgálat. Pontosan te indítanád meg és a tudatosan a szabályaitokkal ellentétesen, a Haraszti-félék érdekében működő alkalmazottaidat azonnal eltávolítanád az adófizetők pénzén működő intézményből. Hiszen az nem részesíthet előnyben senkit, túltéve magát az intézmény saját szabályzatán.

De ez a Stockholm-szindrómával megvert országunk intézményeiben, így nálatok, nem így történik. Úgyhogy folytatom.

Jól tudod, hogy milyen és más országoktól merőben eltérően, hegemonisztikus helyzetben van a Magyar Távirati Iroda a külpolitikai hírek terjesztésében.

Noha ez a nagyon fontos témáról sajtónk soha nem ír, de ettől igaz: nincs egyetlen napilap Magyarországon, amelynek mára akár egyetlen kiküldött tudósítója is lenne. Vagyis a kiküldött, teljes állású külföldi tudósítók terén egyenesen monopol helyzetben vagytok.

A magyar médiában megjelenő külföldi hírekben az MTI „monopol” helyzetétől annak „hegemonisztikus” helyzete felé csak azért lendül picit ki az inga, mert a hazai média  újságírói nem kizárólag a csecseteken lógnak külföldi hírek publikálásában, hanem hébe-hóba hajlandóak (nyelvismeretük/idejük/belső indíttatásuk/kedvük/hivatástudatok, stb. van) elolvasni idegen nyelvű forrásokat.

Nos, a kezed alatt dolgozó MTI ezt kihasználja. Te pedig hagyod. Mégiscsak kényelmesebb úgy dolgozni, hogy a büfében rád mosolyognak, mintha a fogukat vicsorogva falnák a szendvicset azok, akik úgy éreznék, bármely pillanatban röpülhetnek az aranyketrecből.

Róluk még azt is el tudom képzelni,  hogy a belpolitikai anyagtermelésben tudatosan rájátszanak a kiadott anyagok kormányhűségére, mert akkor balliberális sajtóhaverjaik rendszeresen kirohannak az MTI kormányszolgai magatartása ellen, mely bírálatokat magasba tartva övék a pálya a külföldi hírek manipulálásában.

Neked ez így kényelmes, noha a mai kormány abban a meggyőződésében nevezett ki a Naphegy tetejére, hogy a Magyar Távirati Irodát alapokmányában lefektetett céljainak megfelelően vezeted. Ami egyszerűen az objektív tájékoztatást jelenti.

Például azt, Ferikém, hogy az MTI nem hallgatja el azt az augusztus 25-i hírt, amely nem csak egyebek között brit lapokat,  de  még a Times of India és az Egyesült Arab Emírségekbeli Khaleej Times fantáziáját is megmozgatta, mely szerint augusztus 25-én este a prágai rendőrség letartóztatott egy fekete Mercedes terepjáró vezetőjét, aki neki akart hajtani a prágai látogatásra odaérkezett Merkel kancellárt szállító autóba.

Na, mit gondolsz, miért hallgatta el prágai tudósítótok (de lehet, még egy plusz embert is kiküldtetek oda az eseményre) a hírt, illetőleg ha ő elküldte, miért vette ki a szerkesztő a hírfolyamból? Mert ő nem a magyar nép többségének és az általa kétharmaddal megválasztott kormányának a barátja, hanem Merkelé és az Európát kivégző migránsvonaláé. És nem akarta, hogy a magyarok értesüljenek arról, amivel a merényletkísérletet kommentáló Euobserver nevű brüsszeli szakportál jellemezte a merényletkísérletet,  azaz mint a „társadalom egy részében a kancellár iránti düh kifejeződését”.

Az MTI „outputjának” nincs olyan területe, ahol az általad irányítottak közül a stratégiai helyeken lévők többsége ne gondoskodna a félretájékoztatás strukturális elemeinek beépítéséről vagy a megfelelő tabuk szigorú betartatásáról.

Vegyük például az Egyesült Államokat, ahol a politikai szókincs teljes mértékben elfogadott része a „neokonzervatív” terminológia használata. Ottani tudósítótok, rettegve az MTI-nél általa talán nem teljesen hamisan elképzelt valós hatalmi konstellációtól, úgy érzi, inkább a nyelvét tépjék ki, mintsem használja e fogalmat. Noha pontosan tudja, a „második Bush” alatt e kulcspozíciókban lévő neokonzervatívok által kezdeményezett háborúknak  Európa migránsügyben most issza a levét. És ők azok, akik most is háborúkat követelnek és, noha republikánusok, nyilatkozatokban ösztökélik a szavazókat, nehogy Trumpra,  hanem a háborúpárti Clintonnéra szavazzanak. De az MTI-ben nevük kiejtése tilos.

Egyébként ne próbáld más síkra terelni a becenevükön „neokonoknak” nevezettek ügyét: a német sajtó is vidáman használja a fogalmat, beleértve az ottani vezető médiumokat.

Az ezzel kapcsolatos hírek tabuk nálatok annak ellenére, hogy a téged a posztodra helyezett kormány vezetője – igen helyesen a nemzeti érdekeket szem előtt tartva – az  Egyesült Államok külföldi háborúinak búcsút mondani kívánó, migránsellenes Trump mellett tette le a voksát.

Vagy itt van a Közel-Kelet, de az MTI tudósítási területe szempontjából mondhatnánk az egész muzulmán világ.

A fejlett világnak egyetlen más távirati irodája sincs, amelynek e hatalmas térségben csupán egyetlen tudósítója éppen izraeli rezidens.

Amikor az MTI sajtósánál tavaly rákérdeztem több, a Közel-Kelettel kapcsolatban kulcsfontosságú hírek elhallgatása kapcsán, miért nem foglalkoztatnak a Jeruzsálemből tudósító Shiri Zsuzsán kívül senkit a több mint 410 milliós közel-keleti térségben, azt a választ kaptam, hogy ott „két telepített tudósító” dolgozik. A másik Máté Bence, aki Kairóból küld beszámolókat.

Augusztus 25-én, több, a térségben lejátszódó és nálatok ismét elhallgatott, igen fontos híreket látva megkérdeztem intézményedet, mikor küldött utoljára tudósítást az egyiptomi fővárosból Máté Bence. Azt a választ kaptam, hogy utoljára március 13-án, de ő felmondott „és egyelőre még nem találtuk meg az utódját”.

Arra a viszontkérdésemre, hogy láthatom-e az őt pótló munkatársat kereső hirdetést, azt a választ kaptam, „az ilyen típusú állásokat nem hirdetjük”.  És neked ez sem „tűnik fel”, és nem is fog hiányozni Shirin kívül egy másik tudósító, akár évekig.

Így azután érthető, miért nem olvasunk híreitekben a szaúd-arábiai kormány belső terror rendszeréről, és jemeni, migránsgyártó rémtetteiről sem.

De ettől  békében mosolyoghatsz tovább a büfében. Mert tudod, a Stockholm-szindrómás jobboldali sajtó nem meri feltenni a kérdést, hogy mi történik nálatok. Nem beszélve a helyzetet élvező  ellenzéki sajtóról.

A lényeg: embereld meg magad és tereld az intézményedet mondjuk legalább Reuters irányba. Gyakorold a bátorságot. Például kötelezd stábodat arra, hogy ne csak a DPA-t, az APA-t és társait idézgesse, de nézze, mit tudósít a Russia Today (RT)  aleppói tudósítója valódi életveszélyes helyzetből. Aki ráadásul egy bájos fiatal hölgy, mikrofont nyújtva például – mint tegnap tette – egy romlakásban élő tíztagú családnak , akik elmondják, noha életük a Nyugat által támogatott zsoldosok miatt minden nap veszélyben van és a gyerekek nem tudnak iskolába járni, de a hazájukat, szülővárosukat nem hagyják el.

És ezzel egy időben nyugodtan fizessetek elő az iráni hírügynökségekre, hírtévére, amelyek pótolhatatlan hírhiányt töltenek be.

Miközben már nagyon eljött az ideje, hogy elkezdd lecserélni a nemzeti érdekekkel szembe menő, egyoldalú, cenzúrázott hírtermelés kiemelkedő őreit és fenntartóit.

A jelentkezőket akár valóságtesztnek alávetve úgy, hogy kitárod irodád ablakát és a székedre mutatva ráparancsolsz az illetőre: „kiabáld ki, hogy mit látsz!”. És amikor a kikiabált „szék” kurjantási decibelét megméred, utána leírsz neki papíron például egy olyan szót, hogy „Mérleg utca”, ugyanarra kérve az illetőt. Ha hangja a szék kikiáltási erősséghez képest lehalkul, kérheted a következőt. De a valóságjelentési hajlamot mutató tesztet magadon is elvégezheted, edződve a valóságmegnevezés tárgyfüggetlen, azonos intenzitásában.

Reggelente, amikor most már naponta tízezrek által olvasott nemzetközi sajtószemlémet készítem és azt 10  óra felé kiposztolom,  már tudom, mit nem fogtok soha „hozni” és mit igen.

Én azt szeretném, ha a tisztességes munkáddal munkanélkülivé és sikerélmény nélkülivé tennél.

Feri, gondolkodj és képletesen köpj a tenyeredbe. Sajtótörténetet csinálnál azzal, ha az MTI nem szűrné, hanem fontosságuk és a várható érdeklődésre tarthatóságuk szerint ítélné meg a kiadandó híreket. A lehető leghitelesebben, nem éppen a balliberálisoknak fájó elemek rendszeres elhagyásával.

Nos?

 

Megosztás: