Miért nem érdekli Trócsányit a kommunista bűnök kivizsgálása? (2)

Trocsanyi-Laszlo

Csütörtökön kora délután érdeklődtem Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter sajtóirodájánál, hogy Magyarország nevében ő miért nem csatlakozott öt ország (Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország és Románia) igazságügyi miniszteréhez, akik a Sztálinizmus és Nácizmus Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben követelik a kommunista bűnök kivizsgálását.

E nyilatkozatban egyebek között az áll, hogy immár az Európai Unió felelőssége a kommunista rezsimek együttes elítélése. Ugyanis, folytatódik a nyilatkozat, „e téren a tétlenség naivitáshoz és a történelmi ismeretek hiányához vezet, ami olyan jövőben döntéseket eredményezhet, amelyek gyengíthetik az európai békét és egységet.”

Azt írtam, a kérdéssel nyilvánosan kívánok foglalkozni.

Az erre vonatkozó posztomon (http://lovasistvan.hu/2016/08/25/miert-eppen-mi-nem-akarjuk-a-kommunista-bunok-kivizsgalasat/) jeleztem, ha pénteken nem érkezik válasz, ezt is nyilvánosságra hozom és azt, miként működik ez és egy-két más minisztérium sajtókapcsolati elérhetősége.

A rendelkezésre álló információk szerint Dr. Trócsányi László is jelen volt Pozsonyban az idei uniós igazságügyi miniszteri találkozón, ahol történészek is konferenciát tartottak a témában.

Vagyis úgy tűnik, Trócsányinak lett volna alkalma nevét adni a követeléshez.

Nem tudom, miért nem érdekelte.

Az a tény, hogy kérdésemre nem válaszolt, megerősíti, nincs rá jó válasza. Vagyis mintha jobban érdekelné, hol cigarettázik éppen szolgálati autójának sofőrje, mint az, hogy a kommunista bűnöket végre nálunk is kivizsgálják.

Ez szomorú.

Ehhez még annyit: pénteken telefonon akartam elérni a minisztérium sajtóirodáját. A honlapon megadott szám „természetesen” nem közvetlen, hanem központi, ahol egy hölgy először rossz helyre kapcsolt, majd két másik helyre, ahol a telefont nem vették fel.

Az elmúlt fél évben két másik minisztériumnál ugyanez volt a tapasztalatom. Igazi lumpenkáosz.

Ha egy „igazságügyi” minisztériumnál éppen az ellenkezőjét teszik annak, ami az igazság ügyét szolgálja, talán érdemes egy hazugságügyi minisztériumot is felállítani, amely ha ugyancsak a céljával ellentétesen működne, talán előrevinné ezt a rendkívül fontos, esetünkben immár több mint negyed századnál is több ideje késlekedő folyamat ügyét.

Ugyanis hazánkban több millióan érzik úgy, hogy a négy és fél évtizeden át tartó kommunista diktatúra életlehetőségeiket rontotta el és nem keveseknek hozzátartozóik életét vette el.

Ők talán megérdemeltek volna egy aláírás odabiggyesztését.

 

Megosztás: