„Mint a háborúban” – olyan volt a bécsi Stephansplatz szombaton: az osztrák sajtó tegnap vette észre

stephansplatz

Bécsi iskola 220 diákjából 214-nek nem német az anyanyelve

 

KRONEN ZEITUNG

A köztudottan totálisan szabad osztrák sajtó  csak tegnapra fedezte fel, hogy Bécs központi terén, a Stephansplatzon szombaton tömegpánik tört. „Mint a háborúban”, írja címében is az ottani állapotokról az osztrák félbulvár lap portálja. A téren szombatonként kurdok tüntetnek, hogy az emberek figyelmét felhívják a törökországi helyzetre. A hangos demonstrációt az ott lakók és üzletemberek egyre elviselhetetlenebbnek érzik. Ilyenkor az emberek félnek, nincs vevő. Múlt szombaton a kurdokat egy csoport török támadta meg. Kaotikus jelenetek keletkeztek. Emberek menekültek, miután valaki az „Allahu akbart!” üvöltötte. Egyesek azt gondolták, terrortámadás történt. Ezután avatkoztak be a sisakos rendőrök. A gyerekek elvesztették szüleiket. Menekülő emberek rántottak másokat a földre. Egy kávézóban hatalmas pusztítást végeztek.

 

HEUTE TV

Az osztrák tévécsatorna riportjában bemutat egy bécsi iskola tanárnőjét. 220 diákjából 214-nek nem német az anyanyelve. Hét osztályból háromban egyetlen osztrák nevű tanuló sincs. A pedagógusok „óriási kihívásnak” vannak kitéve. Segítséget nem igen kapnak.

 

JUNGE FREIHEIT

’Merkel vendégei vagyunk’: a menedéket kérők megtagadják a munkát” címmel a jobboldali német portál arról tudósít, hogy a szászországi Waldenburgban migránsok megtagadták, hogy közhasznú munkát végezzenek, mert őket Angela Merkel kancellár hívta meg. Erről Bernd Pohlers, a város polgármestere számolt be a város lapjában.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Törökország meg akarja nyitni NATO-támaszpontját az oroszoknak” címmel a német portál azt írja, Ankara mérlegeli,  hogy az oroszok az incirliki NATO-légitámaszpont használatát lehetővé tegyék az Iszlám Állam elleni orosz hadműveletekre. Ezt a török külügyminiszter jelentette ki,  hozzátéve, hogy az oroszok éppen úgy a terrorizmus ellen küzdenek, mint az Incirlikből induló NATO-gépek. Orosz vadászgépek már Iránból is végeznek bevetéseket az IÁ ellen.

*             *             *

A német hírszerzés egyik dokumentumában Törökországot terrorcsoportok „központi akciószínpadának” nevezte. Az írás felteszi a kérdést, vajon Németország azon zsoldosoknak is menedéket nyújt-e, akik Szíriában harcoltak az ottani kormány ellen? A cikk ismerteti azt is, hogy Erdogan török elnök azt vette Berlin szemére, hogy terroristákat melenget a keblén. Négyezer ilyen emberről adott át a török kormány a német kormánynak pontos leírást. De a németek otthont adnak nekik és táplálják őket, mondta Erdogan.  (Az NTV német hírtelevízió tegnap este jelentette, Thomas de Maiziere német belügyminiszter zavartan magyarázkodott azt mondva, hogy tévedés volt Törökország terrorcsoportok akciószínpadi besorolása, illetőleg azt hibásan kommunikálták.)

*             *             *

Az amerikai  és nyugat-európai döntéshozókhoz nagyon közelálló amerikai Atlanti Tanács nevű, egyik vezető amerikai agytröszt a lengyeleknek azt ajánlja, hogy indítsanak kíbertámadást a moszkvai földalatti, erőművek és az RT televízió ellen. Mutassa meg Varsó, hogy függetlenül is milyen ütőképes, javasolják. Hozzáteszik, ehhez nem kell orosz támadásra várni, mert az ilyen kíbercsapásokra Lengyelországnak joga van.

 

RT DEUTSCH

Elégedetlen és felháborodott a német sajtó azon sovány eredmény miatt, amelyet Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hozott magával Moszkvából, jelenti az orosz tévé német portálja, hozzátéve, Berlin ezt magának köszönheti és idézi a vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung tegnapi cikkét azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat miként viselkedett a szíriai konfliktussal kapcsolatban. 2012 óta a nyugati titkosszolgálatok, Törökország és az öbölbeli (Perzsa-öböl) államok minimum 1,2 milliárd dollár értékben támogatták a Szíriában Asszad elnök ellen harcoló zsoldosokat. Miközben az orosz külügyminisztérium ismételten kérte a nyugati államokat, szüntesse be a Szíriában működő terroristák támogatását. E követeléseket figyelmen kívül hagyták. Miközben Szíriát teljesen elpusztították. A nép fele menekült lett. Most, Aleppo város katonai ostrománál a Nyugat hirtelen ráébredt humanitáriánus kötelezettségeire. Mint a német külügyminisztérium. Lavrov orosz külügyminiszter pedig erre úgy válaszolt, hogy biztosítani kell, nehogy „a humanitárius segély” a terroristák kezébe kerüljön. E segélycsomagok éveken át a militáns iszlám által elfoglalt területeken az égből potyogtak. E csomagokból amerikai, francia és német gyártmányú fegyverek kerültek elő, melyeket az Iszlám Állam és az al-Nuszra front tett el magának.

 

THE WALL STREET JOURNAL

Csillagászati tétjei lennének egy Kína-USA háborúnak, de az nem zárható ki teljesen, írja a globális amerikai lap a Dél-kínai tengeren egyre feszültebb helyzetről. Idézi a kaliforniai Rand Corporation nevű vezető amerikai agytrösztnek az erre vonatkozó tanulmányát, amely erre a következtetésre jut annak ellenére, hogy a két óriás egymás legnagyobb kereskedelmi partnere és millió egyéb kétoldalú kapcsolatok és érdekek kötik őket össze, beleértve a tudóscseréket, diákcseréket, közös tudományos és technikai projekteket. De mindkét fél pusztító hatású fegyvereket sorakoztatott fel a térségben. Amerika repülőgép hordozó anyahajókat is odavezényelt. Ilyen helyzetben megtörténhet az elképzelhetetlen is és egy véletlen pusztító háborút indíthat. (Ahogyan Kína haditengerészetével nem megy a Mexikói-öbölbe, a béke legjobb biztosítéka netán az amerikai haditengerészeti szoldateszka hazafütyülése lenne a Dél-kínai tengerről.)

BROOKINGS INSTITUTE

A világ vezető agytrösztjének és az amerikai kormányzathoz közelállónak tekintett amerikai Brookings Intézet meglepetésre olyan cikket vett át a National Interest nevű, kéthavonta megjelenő amerikai folyóiratból, amely ellenzi, hogy az USA fegyvereket ad el a Jemenben háborúzó Szaúd-Arábiának. A cikk címe: „Tényleg jó ötlet tankokat eladni Szaúd-Arábiának?” Az írás megjegyzi, hogy az amerikai történelemben Obama adta el eddig a legtöbb fegyvert a sivatagi monarchiának. A legutóbbi amerikai fegyvereladás „aláhúzza azt a mély szerepet, amit az Egyesült Államok játszik” a Jemen elleni háborúban (ahol a szaúdi vezetésű koalíció előszeretettel rombol le kórházakat, iskolákat, megölve a benne lévőket). Az amerikai kormány e héten értesítette a kongresszust, hogy egyebek mellett 153 M1A2 Abrams tankot  ad el Rijadnak. Aki a szöveget figyelmesebben elolvassa, kiderül belőle, hogy 20 ilyen tank a jemeni húszik elleni, szaúdi-jemeni határ melletti csatákban elpusztított harckocsit van hivatva pótolni. A szaúdi propaganda azt állítja, hogy a húszik iráni támogatása ellen kell fellépnie. Ami komoly túlzás, írja az Irán iránti baráti érzelmekkel eddig nem vádolt National Interest/Brookings.

 

INFOWARS

A TruePundit.com nevű politikai portál ötvenezer dollárról 1 millió dollárra emelte a jutalmát annak, aki megszerzi és nyilvánosságra hozza Clintonné orvosi papírjait, jelenti az amerikai hírportál. Clintonné egészségi állapota ugyanis lehetetlenné tenné, hogy elnökként fungáljon. Az 1 millió dollárt gazdag donorok adják.

 

METRO (KANADA)

A kanadai Metro újság az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség szarajevói tudósítását ismerteti, amely szerint a boszniai hatóságok letartóztattak egy embert, aki az Iszlám Állam számára toborzott tagokat. Nedzad Mujicot Zvornik város közelében tartóztatták le. (Zvornik 290 km autózásnyira van Szegedtől.)

 

SPUTNIK NEWS

Jamala, az Eurovízió dalfesztivál ukrán győztese fellépett a szélsőjobboldali Bandera Város  fesztiválon, amelyet Stepan Bandera háborús bűnös, náci kollaboráns emlékére tartottak. Jamala közölte, semmilyen ok nem volt arra, hogy ne vegyen ezen részt”, írja az orosz hírügynökség német nyelvű hírportálja a Luzk városban rendezett eseményről. (Egy internetes keresés nem dobott ki eredményt a kijevi amerikai nagykövetség és kapcsolt szerveinek tiltakozására. A Hóman-ügyben fellépő Obama pedig aludt.)

 

TAGESSPIEGEL

Horgos, az új Idomeni?” címmel a német lap szerint a magyar-szerb határon lévő menekülttáborra nézve az embernek az érzése – idézi ott egy kéznél levőt – „hogy az afrikai kontinensen van”. Az egészségügyi körülmények és az ellátás helyzete katasztrofális.

 

 

Megosztás: