Washington és külön Bloomberg: mi lesz velünk, ha a britek nem maradnak az EU-ban?

NEW YORK, NY - OCTOBER 08:  Former New York City Mayor/philanthropist Michael Bloomberg attends the 3rd Annual Brooklyn Bridge Park Conservancy Brooklyn Black Tie Ball at Brooklyn Bridge Park on October 8, 2015 in New York City.  (Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images)

Nem lenne TTIP se, és még az oroszok elleni szankciókat is feloldanák (WSJ, stb.)
/A csatolt kép eredetije alatti szöveg Bloomberget „filantrópnak”, „emberbarátnak” nevezi. „Sorost /egy másik filantróp/ Orbán se szereti, mert nem hazafi, hanem hazátlan” (Euractiv)

 

THE WALL STREET JOURNAL

Az Egyesült Államok nagyon tart a Brexit-től, mert az európai érdekeit sérti, írja az amerikai pénzügyi körök globális terjesztésű lapja. Washingtonban attól tartanak, hogy ha a britek az Unió elhagyására szavaznak, az  igen negatívan érinti majd az amerikai gazdaságot és komoly stratégiai-diplomáciai törésvonalakat eredményez az USA és számos, vele legszorosabb viszonyban lévő globális szövetségese között. Rövidtávon az amerikai fél attól fél, hogy a Brexit a még mindig gyenge amerikai gazdaságot tovább gyengíti, ha a gazdasági növekedés az EU-ban, azaz az USA legnagyobb kereskedelmi partnerében ilyen ütést kap. Hosszabb távon pedig azért aggódnak, mert „az Egyesült Királyság gyakran képviselte az európai intézményekben az amerikai stratégiai és kereskedelmi álláspontokat – legutóbb az agresszív Oroszország ellen intézett kihívásban… Az Egyesült Királyság nélküli EU számos elemző szerint sokkal inkább szüntetné meg az Oroszország ellen annak ukrajnai beavatkozása miatt életbe léptetett szankciókat. Az USA elveszítene egy szövetségest a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségben (TTIP)…”

 

EUOBSERVER

Michael Bloomberg, üzletember, New York volt polgármestere tegnap Brüsszelben az Európai Parlament épületében újságíróknak nyilatkozva így fejezte ki reményét,  hogy a britek az EU-ban maradásra szavaznak: „A saját szempontomból, Amerika szempontjából, vállalatom szempontjából azt remélem, hogy az EU-ban maradnak”, tudósító róla az uniós szakportál.

 

EURACTIV

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke tegnap bejelentette, hogy június 28-án az EP rendkívüli, teljes ülésére kerül sor, ha a Brexit győz.

*             *             *

Jean-Luc Schaffhauser francia európai parlamenti képviselő George Sorost hibáztatta azért, mert egyrészt finanszírozta azon „humanitárius infrastruktúrákat”, melyek segítették megnyitni Európa kapuit a migránsok ellenőrizetlen beözönlése előtt, másrészt pedig hasznot fölözött le az EU destabilizálásából. A Marine Le Pen Nemzeti Frontjának tagjaként az Európai Nemzetek és Szabadság Csoport nevű európai parlamenti frakcióban ülő képviselő kifejtette továbbá, írja az uniós szakportál, hogy a migrációs válság nem „természetes jelenség”, hanem a Nyugat felelőtlen viselkedésének közvetlen eredménye”. Kiemelte, a válságot több bevándorláspárti társulat csaknem egyidejű létrehozása előzte meg, és őket elsősorban Soros Nyitott Társadalom Alapítványa pénzelte. Ezek érveket szolgáltattak a migránsok befogadása mellett és szorosan összefonódnak a szervezett bűnözéssel számtalan országban. Hozzátette, „a szervezett bűnözés politikai céljai – destabilizálás, hódítás, hatalom, Európa zsarolása – elérésére használja fel a migránsválságot, és készen áll arra, hogy bármely pillanatban migránsok tömegét eressze a kontinensre”. Schaffhauser egy újságírói kérdésre elmondta, a magyar miniszterelnök sem szereti Sorost, mert az utóbbi nem hazafi, hanem hazátlan”. Majd elmondta, Merkel kancellár egyszerűen átvett egy olyan érv- és tervcsomagot, amely mellett egy Soros és az Európai Bizottság által finanszírozott szervezet ágállt már akkor, „amikor Merkel még nem is hallott a Merkel-tervről.”

 

 

FOREIGN AFFAIRS

„Populista düh tüzeli a referendumot” címmel olvasható cikk a ma zajló brit népszavazásról az Egyesült Államok vezető külpolitikai folyóiratának portálján azzal a tartalommal, mely szerint az EU-ból távozni akarók a fősodratú politikai elit hatalma ellen lázad a pénzügyi válságot követő lassú felépülés nyomán. A véleményvezérek igencsak kétségbeesettek, hogy a távozás mellett kardoskodók nem értik a bennmaradás melletti racionális érveket. A brexitesek aránytalanul kevésbé képzettek /tehát a britek fele alulképzett/ a maradás mellett kiállókhoz képest. Az előbbiek úgy érzik, hogy az EU ellen leadott voksukkal azok ellen fordulnak, akikről úgy gondolják, hogy a globális gazdaságban végbement változásokból húztak zsíros hasznot az előbbiek kárára.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter „elviselhetetlennek” és „megszégyenítőnek” nevezte az osztrák elnökválasztáskor leadott szavazatok megszámlálása körüli szabálytalanságokat, valamint „mérhetetlenül kiábrándultnak” nevezte magát. Mind inkább közeledik az új választások kiírása, olvasható a vezető svájci lapban.

 

ORF

Christian Kern osztrák szocialista kancellár Jean-Claud Juncker európai bizottsági elnökkel tárgyalt Brüsszelben, amikor az utóbbi kijelentette, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, Wolfgang Sobotka belügyminiszter (mindkettő néppárti) és Hans Peter Doskozil (szocialista) védelmi miniszter javaslata, hogy a menekülteket egy szigeten vagy egy másik kontinensen helyezzék el, ugyan összeegyeztethető az európai uniós joggal, de „nem az erkölccsel”(mondta Juncker), tudósít az osztrák közszolgálati adó.

 

INFOWARS

Az Egyesült Államokban elkezdték árulni azt a fekete trikót, amelyen fehér felirattal ez áll: „2016 – Börtönbe Hillaryval  az idők végeztéig”, mutatja be az új piaci terméket az amerikai hírportál.

 

TASS

A Sanghaji Együttműködési Szervezet ma kezdődő, kétnapos csúcstalálkozóján megvitatják India, Pakisztán és Irán csatlakozását a szervezethez. A csúcstalálkozón ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Putyin elítélte a NATO-nak az orosz határok mellett mutatott ellenséges magatartását és közölte, Oroszországot katonai válaszadására kényszerítik, idézi a német gazdasági-politikai portál az orosz elnöknek tegnap, a Duma előtt tartott beszédét. A portál ennek kapcsán felidézte Steinmaier német külügyminiszternek vasárnapi megnyilatkozását, melyben figyelmeztette a NATO-t, ne kardcsörtetéssel és hisztérikus üvöltözéssel, hanem párbeszéddel kezelje a helyzetet.

 

HAARETZ

Izrael képtelen igazat mondani a palesztinoktól lopott víz ügyében” címmel az angol nyelvű izraeli lap így foglalja össze cikkét: „A víz az egyetlen olyan téma, amelyben Izrael (még mindig) nehéznek találja megvédeni diszkriminatív, elnyomó és pusztító politikáját, miközben a biztonságban és Istenben keres ürügyet”. A cikk a zsidó állam hadserege által megszállt ciszjordániai városok súlyos vízhiányát, annak okait és  következményeit ismerteti.

*             *             *

„Zsidó radikálisok megzavarják a görög ortodox húsvéti imát Jeruzsálemben, és az imádkozókat ’gonoszoknak’ nevezik” címmel ír beszámolót a lap.

 

TIMES OF ISRAEL

Az Európai Unió erőteljesen visszautasította az izraeli külügyminisztérium szóvivőjének azt az állítását, hogy az EU-nak az „izraeli palesztin konfliktussal” kapcsolatos  politikája „felidézi a gyarmati európai múltat. Brüsszel ezt a bírálatot „hamisnak és támadónak” nevezte.

Megosztás: