Német közszolgálati tévé a jobboldali osztrákokról: „felük fogyatékos, mert akkora agyuk van,

chrisstephan

mint egy egér segglyuka”

A brit sajtó bocsánatot kér, mert horogkereszt tetoválású ukrán szurkolókat mutatott. A magyarokról meg tényként hazudik hitleri karlendítést, mint a mocskos franciák, akiket az ukránok tetkója nem zavar, de a magyarokat rendőrök vizsgálják

 

UNEZENSURIERT

A német közszolgálati ARD tévé egyik humoristája ezt mondta: „az osztrákok fele fogyatékos, mert akkora agyuk van, mint egy egér seggelyuka.” Chris Stephen migránsügyileg támadta a (jobboldali) osztrákokat. Az osztrák alternatív hírportál megjegyzi: a közszolgálatis hozzájárul az osztrákok egymás elleni felhecceléséhez.

 

THE DAILY MIRROR

Ukrán szurkolók félmeztelenül álltak az ukrán-északír meccsen a lyoni stadion lelátóin, amikor lencsevégre kapták horogkeresztes tetoválásaikat. A lap mentegetve hozzáteszi, hogy ugyan ezt látni lehetett az ITV televízión közvetített meccsen, de ennek mutatása „nem volt szerkesztői döntés”. (A linkre kattintva láthatók a szóban forgó szurkolók.) Ellenük nyilván nem fog a francia rendőrség vizsgálatot indítani, mint ahogyan azt tette a magyar szurkolók ellen, akikre a  náci karlendítést ráhazudták.

 

DIE PRESSE

A vezető osztrák lapnak nyilatkozó szakértők szerint az egész országos elnökválasztást meg kell ismételni, ha az alkotmánybíróság elfogadja a Szabadság Párt óvását a választási szabálytalanságok miatt.

 

MEINBEZIRK

Az osztrák tartományok ügyeivel foglalkozó lap hétvégi, nyomtatott kiadása interjút készített Hans Niessl-vel, amelyben a burgenlandi tartományfőnök visszatekintve az elmúlt év történéseire kijelentette, Burgenland Ausztria legbiztonságosabb és gazdaságilag legjobban fejlődő szövetségi tartománya. Kijelentette, a német nagyipar érdekeit képviselő Merkel asszony a fő probléma a migránsválságban.

 

LIBRE RED

Oliver Stone amerikai filmrendező politikailag nagyon nem korrekt filmjét mutatják be a taorminai filmfesztiválon. Az „Ukrajna lángokban” című film azt mutatja be, miként hajtott végre Amerika államcsínyt Ukrajnában, tudósít róla az antiglobalista radikális baloldali spanyol hírportál. Stone kijelentette: elképzelhető, mi lenne, ha a mexikói ellenzéket pénzelték volna kívülről ugyanígy. Azt az USA megfojtotta volna, mint tette azt a Foglald el a Wall Street mozgalommal.

 

DIE ZEIT

Feltámadt Viviane Reding, jelenlegi európai parlamenti képviselő, akit a balliberális-neokon német hetilap így idéz: „A közép- és kelet-európai országok egyáltalában nem voltak készen az uniós csatlakozásra. Anyagilag támogattuk őket és úgy gondoltuk, automatikusan megtanulják, mi a demokrácia, amikor a család tagjaivá válnak. Arra gondoltunk, csak idő kell nekik. Tévedés volt…De ezek az országok  Európát csak közös fazéknak tekintik, amelyből táplálják őket. De ha egyszer valamit vissza kell adniuk, mint a menekültválságban, akkor a szolidaritás szó sem szavaikban, sem tetteikben nem jelentkezik… Magyarországgal kezdődött, Lengyelország még rosszabbul csinálja, és azután Csehországban EU-fóbia uralkodik.”

 

DAS BILD

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a több milliós példányszámú német bulvárlapnak nyilatkozva bírálta a NATO kelet-európai hadműveleteit és e helyett több párbeszédet és együttműködést követelt Oroszországgal.

 

DER SPIEGEL

„Steinmeier a koalíció összeomlását provokálja” címmel a vezető német lap őrjöngve bírálja a német külügyminiszternek a Bild számára adott interjúját (ld. eggyel feljebb), hozzátéve, hogy miután ő a NATO-t bírálta, most mások őt bírálják. A lap főszerkesztője ma reggeli kör-emailjében hangsúlyozza, hogy ennyire még soha nem távolodott el egy kabinettag a hivatalos kormányállásponttól. „Megnyilatkozása annyira tetszett Moszkvának, hogy az orosz külügyminiszter azonnal Steinmeier ’józan szavairól’ beszélt.”

 

FOREIGN AFFAIRS

Az Egyesült Államok vezető, kéthavi külpolitikai folyóirata napokban megjelent júliusi-augusztusi számának fő sztorija az Izrael-probléma. Címoldalát egy hatalmas méretű, négy kéz rángatta Dávid-csillag illusztrálja. A 212 oldal terjedelmű periodikában Philip M. Breedlove, a NATO  korábbi főparancsnoka és az USA Európában állomásozó erőinek volt parancsnoka ezzel a címmel írt terjedelmes cikket: „A NATO következő aktusa – Miként kell kezelni Oroszországot és más fenyegetéseket”. A kulcsmondat így hangzik: „Az Egyesült Államoknak – hogy e kihívásokra jobban tudjon reagálni – növelni kell az Európában jelenlévő erőinek rendelkezésére bocsájtott erőforrásokat, és Oroszországban fel kell ismernie azt a tartós, globális fenyegetést, amit képvisel.”

 

RUSSIA TODAY

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét végén a szülővárosában, Szent Pétervárott rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon kijelentetteAmerika a NATO-t használja arra, hogy éket verjen az EU és Oroszország közé, idézi őt az angol nyelvű globális orosz hírtévé.

*             *             *

Netanjahu izraeli miniszterelnök politikája Izraelt egy apartheid állammá alakíthatja, jelentette ki Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök. (Jimmy Carter volt amerikai elnök szerint már az.)

POLITICO

„A hét, amely meghatározza Európát” címmel a brit EU-tagságról kiírt referendummal kapcsolatban megjelent cikkében az amerikai portál európai kiadása azzal kezdi cikkét, hogy „néhány napon belül a populista konzervatív Boris Johnson megindulhat a brit miniszterelnökség felé vezető úton. És a radikális /spanyol/ Podemos mozgalom megához ragadhatja a hatalmat Spanyolországban. Ez már nem apánk Európája”, nyekereg a szerző a fordulat valódi okainak vizsgálata helyett.  Olaszországban, folytatja a Beppe Grillo komédiás által hét éve alapított Ötcsillag Mozgalom jelöltjei több helyen nyertek a vasárnapi helyhatósági választásokon. Így Rómában. A felmérések szerint Holland a jövő évi francia elnökválasztáson az esélyesek közül a negyedik helyen áll. A „szélsőjobboldali” német AfD mind népszerűbb, míg a kormányzó koalíció támogatása a háború óta először 50 százalék alá csökkent. Az Atlanti-óceán másik partján pedig Donald Trump borította fel az amerikai politikai rendszert.

*             *             *

A portál amerikai kiadása kezébe jutott egy Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének írt  levél, tudatja reggeli kör-emailjében Ryan Heath szerkesztő, amelyet amerikai szenátorok (mint John McCain, Rob Portman és hasonszőrű társai) írtak alá. Ebben nyomást gyakorolnak Tuskra, hogy az EU hosszabbítsa meg az Oroszország elleni szankciókat.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német zöldek és a CDU (a gyerektelen Merkel anya pártja)  kirohantak Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ellen, mert az úgy nyilatkozott, hogy be kell fejezni az Oroszország elleni „háborús üvöltést”.  Rebecca Harms zöldpárti európai parlamenti képviselő (Magyarország igen gyakori bírálója) a külügyminiszter kijelentéseit „felelőtlenségnek” nevezte. (A környezetvédők most leleplezték magukat: a háborúvá fajulható  konfliktus uszítói mögé álltak.)

*             *             *

NATO-Oroszország háborúhoz is vezethet a német titkosszolgálat „meghökkentő elmélete”, amely szerint Oroszország áll az Iszlám Állam kíbertámadásai mögött.  Németország ezzel a „hamis amerikaiak” oldalára állt a konfliktusban. A cikk mellékesen látható ellenszenvvel idézi a Spiegelt, amiért az Hillary Clintont „Amerika utolsó reménységének” nevezte anélkül, hogy megmagyarázná, miért lenne az Amerika elszigetelődését javasló Trump a demokráciákra nézve világveszély. Hozzáteszi: „A neokonok és Clinton képviseli azt a véleményt, hogy az orosz elnök a világ legveszélyesebb embere”.

*             *             *

Az orosz gazdasági válság miatt az oroszok a mind gyengébb munkaerő kereslet miatt számos közép-ázsiai vendégmunkást küldenek haza. Ezzel pedig fennáll a veszély, hogy közülük sokan zsoldosként keresnek munkát. „Oroszországot destabilizálás fenyegeti”, írja a német gazdasági-politikai portál.

*             *             *

A legfrissebb felmérések szerint a radikális német jobboldali AfD-t már alig választja el különbség a zöldektől, hogy Németország harmadik legerősebb pártjává váljék. 

 

 

DIE WELT

Miért menekülnek az észak-afrikaiak hazájukból? – teszi fel cikke címében a német lap, amely így foglalja össze mondanivalóját: „Kínzás a börtönben, korrupció, kritikus újságírók követése – és mégis, a német szövetségi kormány Marokkót, Tunéziát és Algériát biztos eredetországnak akarja kinyilvánítani. Márpedig ez vitatott. A lap ezután felsorolja, az idézett három országban milyen hiányosak az emberi- és polgári jogok.

*             *             *

A kormány meg akarja nyitni a német katonaságot a külföldiek előtt” címmel a német lap arról ír, hogy a berlini vezetés azt szeretné, ha az EU-tagországokból való katonák előtt a hadsereg megnyitná kapuit. A hadsereg berkeiben az érvet kétely övezi, mert ott úgy érzik, a német állampolgárságnak elemi követelménynek kellene maradnia.

THE WALL STREET JOURNAL

Pénteken találkoztak együttműködés erősítése céljából a globális amerikai lap által így felsorolt országok „bevándorlás-ellenes” pártjainak képviselői Bécsben, az osztrák Szabadság Párt meghívására: „Franciaország, Németország Belgium, Olaszország, Egyesült Királyság, Cseh Köztársaság, Lengyelország és Románia. A beszámoló idézi „a flamand nacionalista párt”, a Vlaams Belangot (Flamand Érdek) képviselő európai parlamenti képviselő,  Gerolf Annemans   szavait, aki ezt mondta: „Remélem, hogy a ’Brexit’ győz, mivel ez lenne egy visszafordíthatatlan folyamat kezdete”.

 

HAARETZ

Izrael egy ciszjordániai faluban el akarja pusztítani az ottani parasztok és juhok egyetlen vízforrását, jelenti az angol nyelvű izraeli lap.

 

THE NEW YORK TIMES

„Az izraeli kormány vasárnap mintegy 20 millió dollár további pénzügyi támogatást hagyott jóvá a megszállt Ciszjordánia zsidó telepeseinek, ezzel aláhúzva fokozódó jobboldali irányultságát és felkeltve politikai ellenfelei és a palesztinok dühét”, olvasható a vezető amerikai lapban.

 

LA VOCE DEL GATTOPARDO

Több olasz portál is közölte a nemzetközi politikával foglalkozó Giadala Negri cikkét „Orbán Viktor nacionalizmusa és a magyar ’illiberális demokrácia’” címmel, amelyet „A párduc hangja” nevű portálon a magyar miniszterelnök mikrofonba eltorzult arccal kiabáló fotója illusztrál. Cikkét azzal a mondattal kezdi, hogy Orbánt sokszor  „európai Putyinként” határozták meg, de „az Economisttől a Financial Times-on át /eredetiben „Financial Time”/ a BBC-ig és a Telegraphig már sokfajta címkét aggattak rá”. De az „orbánizmus” a magyar választók körében sikeres. Majd jön végre egy újdonság is: a szerző arra emlékeztet, hogy az amerikai Pew Research Center 2009-ik évben Európában végzett felmérése szerint a megkérdezett magyaroknak csak a 20 %-a választotta a demokráciát, amikor megkérdezték, mi a fontosabb számukra, a jó demokrácia vagy az erős gazdaság?

Megosztás: