Ha vasárnap Hofer győz, az „a világ alkonya” – retteg a Die Welt – és egyebek a külföldi sajtóból, mint:

hofer2

szoci helyett zöldkoalíciót akar (álmodik) magának a CDU koalíció; esélye nem lenne a NATO-nak, ha az oroszok tényleg támadnának (FT); a BBC túl kereszténynek tartja magát (Daily Mail); 6700 oldalnyi kínzásjelentést darált le „véletlenül” a CIA; UNESCO: szörnyű a teheráni holokauszt karikatúraverseny (az MTI-nél ezt már eleve tudták, azért nem adnak róla egy hangot sem); Soros ismét lebukott (Atlantico); a gyerekmolesztáló Woody Allent nem szabad bojkottálni! (WP)

 

DIE WELT

A „világ alkonyáról” ír ma reggeli baljós cikkében a német lap arra az esetre, ha az osztrák „jobboldali populista” Szabadság Párt jelöltje, Norbert Hofer kapja meg vasárnap az osztrák kancellári posztot, mert Ausztria a világ tesztlaboratóriuma. Cikkének ezt a címet kanyarította: „Az FPÖ a ’harmadik köztársaságot’ fogja megvalósítani”. (Ausztriában 1945 óta e percig a második köztársaság van.)  A terjedelmes elemzésnek ilyen alfejezetei vannak: „Apartheid a munkapiacon” és „Ausztria jobbra áll Németországtól”. A rettegtető FPÖ-t beágyazó kulcsszavak: nácik, SS, harmadik birodalom, nemzeti szocialista nosztalgia. A cikk szerzője, Hans Rauscher, a balliberális osztrák Der Standard napilap publicistája. („Izrael, Európa és az új antiszemitizmus” című könyve 2004-ben jelent meg Bécsben.)

 

RHEINISCHE POST ÉS FOCUS

Két vezető német CDU-politikus is úgy nyilatkozott, hogy a kereszténydemokratáknak nem a szocialistákkal, hanem a zöldekkel kellene majd koalíciót alkotniuk. Volker Kauder, az uniós frakcióvezető a Düsseldorfban szerkesztett rajnai lapnak így nyilatkozott: „A nagykoalíció folytatása a következő választás után még akkor is lehetetlen, ha az SPD-vel kormányzunk”.  Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja a német heti magazinnak adott nyilatkozatában ráerősített politikustársa nyilatkozatára, és Hessen tartományt említette, ahol jól megy jelenleg a fekete-zöld együttkormányzás.

 

FINANCIAL TIMES

Két NATO-tábornok névtelenséget kérve azt mondta a globális terjesztésű brit lapnak, hogy a NATO ötezer katonát mozgósító „igen gyors készenléti egyesült hadereje” képtelen lenne arra, hogy egy „orosz agressziót” megállítson, ugyanis a NATO egységek túlságosan sebezhetők lennének. A két tábornok pontosan ismeri a szervezet logisztikai és katonai tervezését. Elmondták, Oroszország döntése, hogy drámaian megerősítsék a Lengyelország és Litvánia között lévő kalinyingrádi támaszpontjukon szolgálatot teljesítő erőket és hogy jelentősen növeljék az orosz határterületeken állomásozó katonaságukat azzal a kockázattal járna, hogy a NATO katonákat már akkor lerohanják, amikor még bele sem kezdenek a harcba. Ez a tény késztette az észak-atlanti szervezetet, hogy állandóan állomásoztasson katonákat keleti határainál.

 

THE DAILY MAIL

A BBC azzal vádolta meg magát, hogy adói túlzottan sok keresztény tartalmat sugároznak és több muzulmán, hindu és szik műsort kellene adnia. A jelentést Aaquil Ahmed, a közszolgálati adó vallási és etikai osztályának vezetője állította össze, miután tanácskozott nem keresztényekkel, akik ezt a véleményüket fejezték ki. A hírről beszámol brit lap ismerteti Lord Carey, volt Canterbury érsek véleményét is, aki szerint „az embernek van egy olyan érzése, hogy a keresztényeket az uralkodó osztály cserbenhagyta”. Hozzátette: „a kereszténység a nyugati országokban az életéért küzd”.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

2001 és 2011 között, tehát tíz év alatt 600 000 fehér londoni távozott a brit fővárosból, írja a francia hír- és véleményportál. A főváros egyes negyedei már olyanok, mint a muzulmán többségű brüsszeli Molenbeek.

 

PRESS TV

„A CIA ’véletlenül’ megsemmisített 6700 oldalnyi, kínzásról szóló jelentést” címmel a globális iráni televízió arról jelentett, hogy az USA hírszerzési hivatalának felügyeleti szerve közölte a kongresszussal, a CIA a szenátus hírszerzési bizottságának 6700 oldal terjedelmű jelentésének elektronikus másolatát és magát a tároló lemezt tavaly nyáron megsemmisítette. A jelentés ötszáz oldalas összefoglalóját 2014-ben a szenátus hírszerzési bizottsága 2014-ben a nyilvánosság rendelkezésére bocsájtotta.

*             *             *

Az iráni külügyminisztérium jó és ígéretes jelnek tartja, hogy Izraellel szemben növekszik a globális ellenállás. A minisztérium a jelentést a Nakba (katasztrófa) napján adta ki. 1948-ban ezen a napon kezdődött a palesztinok kiüldözése otthonukból és hazájukból.

 

ATLANTICO

„Egy amerikai milliárdos által finanszírozott civil szervezetek, amelyek az Európai Unió fülébe susognak azért, hogy felbátorítsák a migránsokat az unión belüli letelepedésre” címmel a francia portál interjút készített Bernard Carayon, a (Sarkozy-féle) jobboldali UMP volt országgyűlési képviselőjével úgy, hogy az interjút George Soros fotója illusztrálja. Carayon elmondta, mintegy száz civil szervezet támogatja a migránsok európai letelepedését. Ezek egyharmadát az Európai Unió és Soros Nyitott Társadalom alapítványa támogatja anyagilag. Carayon a hosszú, és tényekkel teli interjújában hangsúlyozza, hogy a migrációt az európaiak többsége elutasítja. Brüsszel ennek ellenére karolja azt fel. Kifejti, Soros megszállottan gyűlöli Oroszországot és keze ott volt a grúziai, Majdan-téri és krími eseményekben.

 

TIMES OF ISRAEL

(Netanjahu izraeli miniszterelnök és az amerikai külügyminisztérium után) az  UNESCO elítélte a szombaton Teheránban megnyitott holokauszt karikatúraversenyt, jelenti az angol nyelvű izraeli portál. Irina Bokova, az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének igazgatója kijelentette, hogy az „a tolerancia és tisztelet egyetemes értékeit sérti” és az „gyűlöletet kelt, valamint serkenti az erőszakot, a rasszizmust és a dühöt”.  (A bolgár Bokova az ENSZ főtitkári poszt egyik várományosa.)

 

THE WASHINGTON POST

A fővárosi amerikai lap publicistája, Alyssa Rosenberg hosszú fejtegetésekben birkózik azzal, hogy vajon, amikor már egyértelműen nyilvánvalóvá vált Woody Allen szexuális gyerekmolesztálása, az miként hat Allen régi filmjei megtekintésére. De leszögezi: nem szabad őt bojkottálni.

 

RUSSIA TODAY

Váratlan vetítési attrakció keretében a berlini estében a szaúd-arábiai nagykövetség modern épületére Oliver Bienkowski művész és a Pixel Helper kollektíva hatalmas fénybetűkkel a „Daesh Bank” (az Iszlám Állam bankja) feliratot vetítette azért, hogy felhívja a figyelmet a királyság gyanított kapcsolataira terrorszervezetekkel. Szaúd-Arábiát rendszeresen vádolják azzal, hogy terrorszervezeteket pénzel. A WikiLeaks egy 2009-es iratot tett közzé, amelyben Hillary Clinton akkori külügyminiszter leszögezte, Szaúd-Arábia az Iszlám Államot, az al-Kaidát és a tálibokat pénzeli. A szíriai konfliktusban pedig az al-Nuszra Frontot és az Iszlám Államot támogatja, miközben világszerte pénzeli a wahhabizmust, az iszlám szigorú, szaúdi változatát, mely közvetetten bátorította az Iszlám Állam létrejöttét.

 

FORWARD

Az USA első számú zsidó közösségi hírportálja ismerteti és mellékeli azt a Youtube videót, amelyet egy rövid héten belül 1,3 millióan láttak. A szereplők hagyományos zsidó-muzulmán öltözékben házaspárt mímelve sétálattak New York zsidók, illetve muzulmánok lakta részein. Egy brooklyni zsidó 25 percen követte és filmezte a párt. /A videó megnézése különösen ajánlott azoknak, akik szerint „a magyarok” intoleránsak./

 

Megosztás: