Ma várható brüsszeli döntés: 250 000 euró/menekült pénzbüntetés be nem fogadott migránsért

File written by Adobe Photoshop¨ 4.0

Vezető dán lap a populista „Fidezs”-ről és más populistákról írt könyvet ismertet

EUOBSERVER

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy pénzbüntetéssel sújtsa azon országokat, amelyek nem hajlandóak menekülteket befogadni azon módosított menedékjogszabályok szerint, amelyeket ma javasolnak Brüsszelben. E módosított Dublin-szabályok szerint a bizottság javasolni fogja, hogy a menedékkérőket automatikusan osszák el a kontinensen, mihelyt Görögország megtelik. A javaslat szerint az egyes országokat a menekültek befogadásának megtagadásáért menekültekként 250 000 euró büntetésre ítélhetik.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Angela Merkel német kancellár és a CDU elnöke a jövőben pártját ismét a középtől erősen jobbra akarja pozícionálni. Azt is akarja, hogy a CDU vonzóvá váljon az Alternatíva Németországért (AfD) pártja szavazói szemében és ennek érdekében fel kíván hagyni az AfD szavazótábora szidalmazásával, jelenti a német gazdasági-politikai portál.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Az AfD végezni akar a ’68-asok vörös-zöld Németországával, írja a népszerű francia portál a német párt által a párt kongresszusán kifejtett szándékáról.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Az Európai Bizottság most először tart attól, hogy nem tudja tető alá hozni még idén az USA-EU transzatlanti kereskedelmi szerződést, ugyanis az amerikai, németországi és franciaországi választások zavarólag hathatnak a tárgyalások befejezésére, osztja meg olvasóival exkluzív értesülését a müncheni kiadású lap. Attól is fél Brüsszel, hogy Washington feldühödött, amiért tegnap nyilvánosságra kerültek a transzatlanti megállapodásra vonatkozó dokumentumok. (Ennek hírét szintén exkluzív értesülésként e lap közölte vasárnap este azzal, hogy a dokumentumot tegnap hozza nyilvánosságra a Greenpeace, amelynek valaki átjátszotta azt.) /Ami Európa vezető lapjait illeti, a titkos TTIP-dokumentum ügyét címoldalon kínálták olvasóiknak, csakúgy  ahogyan az  e médiumok internetes portáljainak főoldalán kapott helyet. A vezető magyar napilap, a „világra nyitott” Népszabadság portálján azonban olyan hírek foglalják el a fő oldalt, minthogy milyen cuki Zuckerberg pulikája vagy Marsi Anikó (?) visszatérése./

 

RUSSIA TODAY

A globális orosz tévéadó angol nyelvű programja azt az értesülést sugározta, hogy hat uniós tagország kérte Brüsszelt, tegye lehetővé az országhatárainak két éven át tartó ellenőrzésére. A schengeni szabályok szerint a határellenőrzések meghosszabbításának együttes időtartama nem lehet több nyolc hónapnál. A határellenőrzésre a migránsok áradatának feltartóztatása miatt van szükség. A hat ország – Svédország, Németország, Dánia, Ausztria, Franciaország és Belgium – levélben fordult kérelmével a bizottsághoz.

 

DER SPIEGEL

A hetilap főszerkesztőjének reggeli köremailje azzal kezdődik, hogy a mai nagy nap Donald Trumpnak. Ha ugyanis Indiana szövetségi államban győz, már gyakorlatilag megállíthatatlan és ő versenyez az USA elnöki tisztségéért republikánus színekben.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

Jelenleg a svájci hatóságok mintegy félezer dzsihadistát figyelnek. Olyanokról van szó, akik aktívan vannak jelen szélsőséges portálok vagy „dzsihad utazásokat” tesznek, de a hatóságoknak nincs elegendő erőforrásuk a kellő szemmel tartáshoz, írja a vezető svájci lap.

 

DER FREITAG

Ulrich Heyden német újságíró cikkében írja le, miként kívánt tudósítóként dolgozni az ukrajnai Ogyesszában. Repülőgépéről a hét végén kiszállva közölték vele a hatóságok, hogy nem léphet be az országba és öt évre ki van tiltva. /Az ukránok Ogyessza térség kormányzását a volt neokon grúziai elnökre, Szaakasvilire bízták./

SPUTNIK

Ahelyett, hogy az USA kulcsfontosságú partnerének tekintené, Szaúd-Arábiát fel kellene tenni a terrorizmus állami támogatóinak listájára, nyilatkozta Alex Bernstein amerikai politikus az orosz hírügynökségnek. Bernstein republikánus színekben versenyez kongresszusi helyéért. De azon befolyás miatt, amelyet Szaúd-Arábia tud kifejteni az amerikai gazdaságra és a médiára, megakadályozza, hogy Rijadot felelősségre vonják a terrorizmus miatt.

 

POLITIKEN

„Német eszmetörténész a populistákat nagyító alá helyezi” címmel a vezető dán lap kulturális rovatának vezetője Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem tanárának legújabb könyvét méltatja, amely a német Suhrkamp kiadónál jelent meg 160 oldalon. A méltatást kísérő fotón populisták arcképe láthatók, mint Donald Trumpé, Beppe Grilloé (5 Csillag), a már elhunyt Hugo Chavez venezuelai elnöké,  Marine Le Pené és Orbán Viktoré. A könyvet dicsérő szövegben a Fidesz neve „Fidezs”-ként szerepel. /Müller rendszeresen publikál a magyar politikai rendszer nacionalizmusáról, szélsőségességeiről, stb. cikkeket amerikai és német lapokban, illetve folyóiratokban./

 

És végül figyelmeztetés azoknak, aki ma óvatlanul merészkednének az utcára: a Klubrádió nemzetközi lapszemléje ma reggel ezzel a címmel jelent meg: Teret nyer a fasizmus Európában!

 

Megosztás: