Az USA-EU szabadker. tárgyalás titkos dokumentuma kerül ma napvilágra: óriási USA nyomás (SZ)

dongivonnai
Az unió a héten bejelenti: Törökország megkapja a vízummentességet; berlini színház Mozart Don Giovanniját cenzúrázta Erdogan kedvéért (Il Giornale); Izrael etnikai tisztogatását ítélte el az ENSZ

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

A titkosított TTIP-dokumentum azt mutatja, hogy az amerikai kormánynak az EU-ra nehezedő nyomása jóval erősebb, mint azt eddig sejteni lehetett vagy kiderült, írja a müncheni kiadású lap, mely tegnap este 7 órakor jelentette meg azt az exkluzív értesülését, mely szerint a Greenpeace szervezet birtokába jutott egy 240 oldalas titkos dokumentum az USA-EU szabadkereskedelmi szerződésről. A dokumentumot a környezetvédő szervezet várhatóan ma hozza nyilvánosságra teljes terjedelemben, írta. /Ma reggeli köremailjében a lap azt írja, a Greenpeace ma nyilvánosságra hozza a dokumentumot, de csak egyes részeit./ Ezek szerint Washington azzal fenyeget, hogy az európai autóipar exportkönnyítéseit blokkolja azért, hogy annak feloldásáért az EU-t rákényszerítse több amerikai agrártermék vásárlására. Ezzel egy időben az amerikaiak az európai fogyasztóvédelem alapvető elővigyázatossági elveit támadják. Ma reggel a mára várt nyilvánosságra hozatalt üdvözölve több német médium azt írja, már most is hatalmas az ellenállás a német társadalomban a TTIP-pel szemben elsősorban annak titkos tárgyalási folyamatai miatt és várható, hogy most exponenciálisan nő majd a nyomás e transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalási folyamatának teljes átláthatóvá tételére.

 

EUOBSERVER

Az Európai Bizottság e héten ki fogja jelenteni, hogy Törökország eleget tett a vízummentességgel kapcsolatos követelményeknek még akkor is, ha „egyes elemek hiányoznak”, közli értesüléseit az uniós ügyekre szakosodott portál.

x             x             x

A „populista” jobboldali Alternatíva Németországnak nevű párt hét végi kongresszusán iszlám ellenes kiáltványt fogadott el kijelentve, hogy az iszlám nem része Németországnak. Az elfogadott, 1700 oldalas pártdokumentum javasolja az euróövezet otthagyását, a hagyományos családi értékek megerősítését, a sorkatonaság ismételt bevezetését férfiaknak, jobb határvédelmet és visszautasítja a multikulturalizmkus ideológiáját.

 

BBC

Miközben a francia tévéállomások és a globális Russia Today tévéállomás is tegnap délutántól ma reggelig híradásaikban vezető helyen és kellő terjedelemben számoltak és számolnak be a tegnapi párizsi május elsejei összecsapásokról helyszíni tudósításokban, a brit közszolgálati tévéadó világszolgálata ebben a sorrendben sugározta híreit: 1-2: iraki események; 3: isztambuli tüntetések; 4: kenyai események; 5: Venezuela; 6: májusi ünneplések Európában, melynek során mintegy 6-7 másodperc jutott Párizsra és ugyanannyi egy római május elsejei ünnepi protokollra.

 

SPUTNIK

Vasárnap este legalább 13 ezer ember vett részt a berlini Kreuzbergben a május elsejei tüntetéseken. A békés demonstráció csúnyán eldurvult és letartóztatásokra került sor, jelenti az orosz hírügynökség német nyelvű portálja a helyszínről.

 

RUSSIA TODAY

Ukrajnában, Ivano-Frankivszkban  a szélsőjobboldi Azov zászlóalj a galíciai ukrán SS-hadosztály megalakítása 73-ik évfordulóján fáklyákkal, különféle ultranacionalista jelképekkel és jelszavak skandálásával vonult fel, jelenti a helyszínről a globális orosz tévéállomás német csatornája. /Az esemény elfelejtette kiszúrni azok szemét is, akik antiszemita aktusnak tartják, amiért Fischer Iván járulékot nem fizető Fesztiválzenekarának gigantikus anyagi támogatását a főváros némileg csökkenteni szándékozik. A szemkiszúrás ügyében hallgatandó: a Klubrádió ma reggeli nemzetközi lapszemléje./

x             x             x

A Russia Today megbízásából a PriceWaterHouse által elvégzett felmérés szerint a mai társadalomban egyre nő az alternatív információs hírforrásokból  tájékozódók száma. A vizsgálatot tíz országban végezték, beleértve az USA-t és Oroszországot. A Russia Today népszerűsége meredeken emelkedik, nyilatkozott a felmérés eredményeivel kapcsolatban Margarita Szimonjan, az adó főszerkesztője.

x             x             x

Egy ismert brit újságíró, John Write szerint a brit Munkáspárt tagjai elleni támadás az antiszemitizmus terén újfajta McCarthyzmus, amelynek valódi célpontja Jeremy Colbyn, a párt elnöke.

 

 

IL GIORNALE

Ha Mozart egyik klasszikus operájának dalszövegét a napi politika miatt a magyar operában cenzúráznák, mekkora médiafelháborodás lenne Németországban és hány német színházi társaság ajánlaná fel azonnal, náluk cenzúramentesen is lehet énekelni? A választ mindenki tudja. Most azonban a fordítottja történt, de csak német oldalon. „Németországban cenzúrázzák Mozartot azért, hogy ne sértsék meg az iszlamistákat” címmel az olasz lap arról ír, hogy az egyik legfontosabb berlini színházban a Don Giovannit cenzúrázták úgy, hogy amikor a szívtipró felsorolta, hány országban hány nővel akadt kalandja, a törökországit a „perzsa” szóra cserélte, nehogy megsértsék Erdogan Törökországát. A lap egyébként a címében is tévedett: Irán is muszlim ország, de Amerika parancsára a Nyugat ördöge. /Hazai sajtó: nem sztori a sztori. Hazai, állami pénzen támogatott színházak: ne tiltakozzatok, ki a fenét érdekel ez?/

 

SKY NEWS

Az ENSZ etnikai tisztogatással vádolja Izraelt, tudósít a brit tévéállomás arról, hogy a világszervezet elítélte a zsidó államot, amiért drámai módon növelte palesztin otthonok szétrombolását a megszállt Ciszjordániában. Csak január óta 165 házrombolásra került sor havonta. Februárban 235 épületet pusztítottak el. /Szintén „nem sztori”./

 

INDEPENDENT

Már most 75 %-kal kisebbek a mobiltelefonos barangolási díjak és ezek 2017-re teljesen eltűnnek az uniós tagországokban: ezzel kampányol az unióban maradás mellett David Cameron brit miniszterelnök, írja a brit hírportál, mely hozzáteszi, nem világos, mi történik e díjakkal, ha az ország népe a kilépésre szavaz.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Igen komoly jelei vannak annak, hogy a szaúdi uralkodóház emigrációra készül. Mindenáron csak olajat akarnak eladni és a pénzt eltenni. Amerikából is egyre félreérthetetlenebb jelek érkeznek arra, hogy Washingtonnak  kezd elege lenne a rijadi uralkodókból, írja a német gazdasági-politikai hírportál.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Felháborodottan reagáltak a nagy pártok az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali párt hétvégi kongresszusára, és kijelentették, soha nem lépnének vele koalícióra, jelenti a vezető német lap. Még a CSU is „otromba populizmust” vetett a párt szemére.

 

FOCUS

„Így kommentál Németország” főcímmel és „Így ez a párt nem jelent alternatívát Németországnak” alcímmel szemel lapvéleményeket a térségi német sajtóból a német hetilap az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali párt hétvégi kongresszusáról. /Mint több német lap közli, a legújabb közvéleménykutatások szerint e párt már az ország harmadik legnépszerűbb pártja./ A tökéletesen egyhangú szemelvények szerint a párt jobboldali populista, múltba révedő, a múltat akarja visszahozni.

 

EURACTIV

Horvát aktivisták arra panaszkodnak, hogy az új konzervatív kormány alatt egyre nő a „nácipárti” múlt utáni sóvárgás. A januári kormányátvétel óta a hatóságok szemet hunynak az ilyen jelenségek fölött. Efraim Zuroff (Simon Wiesenthal Központ) szerint egy neofasiszta usztasa nosztalgia önti el Horvátországot.

 

THE NEW YORK TIMES

Brazíliában nő a nosztalgia az egykori katonai diktatúra iránt, mert akkor – hangoztatják sokan – az utcán biztonságban lehetett sétálni és a családokat is tisztelték. A vezető amerikai lap emlékeztet ugyanakkor, hogy a katonai diktatúra idején miként kínoztak politikai ellenfelet, beleértve a most elsősorban korruptsága miatt távozásra kényszerű brazil elnök asszonyt, hozzátéve, hogy akkor is volt nagy korrupció.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Visszataszítónak és gyomorforgatónak találja a népszerű francia alternatív portál, hogy amint  támadás ér muzulmán imahelyet (mint most a korzikai Ajaccióban), vagy egy zsidó kegyhelyet, azonnal a miniszterelnök sorolja az olyan közhelyeket, mint hogy a bűnöst meg kell találni és bíróság elé kell állítani. Amellett, hogy minden bűnügyi eljárásnál ez a cél, és ugyanezt elmondhatná a belügyminiszter is, miért totális a hallgatás, ha keresztény szentélyeket ér támadás? Mint…, és a cikk hosszú sorát adja azon katolikus templomoknak és temetőknek, melyeket vandál támadás ért a vezető politikusok teljes hallgatása mellett. Mindezt egyirányú siránkozásoknak, ócska műkönnyeknek és még annál rosszabbaknak is nevezi a portál.

Megosztás: