Megijedt az EU: ma tárgyalnak arról, hogy felfüggeszthető legyen a törökök vízummentessége (WSJ); Texasban legyen Új Izrael! (JTA);

texas

Amerikai választók többsége: tisztességtelen az előválasztási rendszer; német és holland kormányzati figyelmeztetés: ne bírálja senki Törökországot; rekordszámú palesztin kisgyerek izraeli börtönökben; Marseilles-ben mecset lesz zsinagógából, stb.

 

THE WALL STREET JOURNAL

A globális amerikai lap birtokába jutott egy olyan francia-német javaslat, amely szerint az EU gyorsan felfüggeszthetné, sőt meg is szüntethetné a vízummentes utazásra vonatkozó megállapodásokat Törökország, Ukrajna és Grúzia esetében. Erről ma tárgyalnak Brüsszelben a tagállamok. Az Európai Bizottság a múlt héten ajánlott vízummentességi megállapodást a 45 millió ukrán állampolgár számára.  Grúzia a múlt hónapban kapott pozitív választ. Törökország pedig közölte, a migrációs válságban nyújtott segítsége attól függ, hogy június végére 80 millió török állampolgár vízummentesen utazhat-e az uniós országokba.

 

REUTERS

Az amerikai választók több mint fele úgy hiszi, hogy tisztességtelen módon befolyásolt az a rendszer, ahogyan az amerikai politikai pártok jelöltjeiket választják a Fehér Házra és több mint kétharmaduk azt akarja, hogy az eljárást változtassák meg, hozta nyilvánosságra a brit hírügynökség az általa végzett közvéleménykutatás eredményeit. Ezek az eredmények visszhangozzák a republikánusok színeiben versenyző Donald Trump és demokratapárti versenytársa, Bernie Sanders panaszát, miszerint a rendszer olyanokat részesít előnyben, akiknek szoros kapcsolatuk van ezen pártokkal. E kijelentések váltottak ki országos vitát arról, hogy az egész eljárás tisztességes-e.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A demokrata színekben pártja elnökjelölti posztjáért küzdő Bernie Sanders bejelentette, több száz kampánysegítőjét elbocsátja, de versenyben marad Hillary Clintonnal szemben és a június elejei kaliforniai megmérettetésre összpontosít, írja a vezető német lap.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német külügyminisztérium állampolgárait attól óvja, hogy nyilvánosan bírálják a török államot. Hollandia az internetes Erdogan-kritikákra figyelmeztet, mivel az ilyen megnyilvánulások a felhasználóknak nehézségeket okozhat törökországi utazásuk esetében.

*             *             *

„Összeomlás veszély: az Öböl-államoknak a kőolajár miatt 500 milliárd dollár hiányzik” címmel a cikk arról ír, hogy a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint ezen országok államháztartásában hatalmas lyukat vágnak az alacsony olajárak. Növekedésüket jelentősen lefelé korrigálta. Az IMF az előrejelzésénél hordónként átlagosan 50 dolláros olajárral számolt.

 

RUSSIA TODAY

A dél-afrikai kormány az ország sportszövetségei közül négynek megtiltotta, hogy világeseményeket rendezzenek, mert nincs elég fekete játékosaik a nemzeti válogatottban, tudósít az orosz globális tévéállomás angol nyelvű portálja. Fikile Mbalula dél-afrikai sportminiszter közölte, a krikett, a rögbi, a hálós labdajátékok és az atlétika érintett. A kormány most tervet készített elő, hogy növeljék a fekete sportolók számát a nemzeti válogattotokban.

 

ELECTRONIC INTIFADA

Egyre nő az Izrael által bebörtönzött palesztin gyerekek száma, írja a palesztinok jogai mellett kiálló ismert hírportál, amely így kezdi erről szóló beszámolóját: „Izrael idén újabb mélységbe süllyedt azzal, hogy legfiatalabb fogva tartottját, a 12 éves Dima al-Vavit öt hónapra ítélte.” A kislányt büntetése felének kitöltése után most engedték szabadon. Vallatásánál lábbilincsben volt és azóta biceg. A vallatók üvöltöztek vele. /Esetéről minden nagy nyugati sajtóorgánum és hírügynökség beszámolt. Nálunk egyedül a vs.hu./ De idén az ilyen korú gyerekek bebörtönzése már rutin: a zsidó állam a tavalyinál jóval több, 12 és 15 év közötti gyereket vet börtönbe. Jelenleg 440, 18 évnél fiatalabb palesztint tartanak katonai börtönben, ami rekordszám, amióta erről az izraeli hadsereg adatot közöl.

 

JTA

Allan Levene kongresszusi képviselőjelölt látva az izraeli-palesztin „béketárgyalások” vergődését, azzal az ötlettel állt elő, hogy egy egészen másfajta kettős állami megoldással kell átvágni a gordiuszi csomót: Texas állam déli részén egy második Izraelt kell létrehozni Új Izrael néven. A Mexikói-öböl mentén elhelyezkedő területen kevesen laknak és az éghajlat is hasonló az izraelihez. Izrael annak fejében kapná meg a területet, ha hajlandó visszavonulni az 1967-es határok mögé. A zsidó állam ezzel nyerne, mert új, békés területre tenne szert. Az USA nyerne, mert nem kellene Izraelnek évente sok milliárd dollárt adnia segélynek. A palesztinok nyernének, mert megkapnák Ciszjordániát. Texas nyerne, mert egy teljesen új államot építenének fel területén.

*             *             *

11 zsidó diák és a Harvard jogi fakultásán végzett egykori hallgató levelet írt alá, amelyben megvédik azt a joghallgatót, aki Cipi Livni volt izraeli külügyminisztert megkérdezte, hogy miért annyira büdös, tudósít a zsidó távirati iroda a levélről hozzátéve, hogy az észak-amerikai és brit egyetemeken egyre terjed az Izrael-ellenes hangulat és a vita arról, vajon az anticionizmus antiszemitizmust hordoz magában, vagy pedig pusztán a zsidó állam bírálata.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

A Marseille város belvárosában lévő Aranytóra zsinagógát az iszlám Al Badr szövetség vásárolja meg azon folyamat nyomán, amelyben a zsidók kiszorulnak a város egyes részeiből, ahogyan oda muszlimok költöznek, írja a népszerű francia portál. A zsidóknak a városban már nem ajánlatos kippával a fejükön járkálniuk, teszi hozzá a cikk.

 

CERCLE JEAN MOULIN

Az antifasiszta blog tegnap késő este gyorshírben közölte, hogy Magyarországon meghalt „a világ leginkább keresett náci bűnöse”, a 98 éves Csatári László. A csatolt linkre kattintva derül ki a halál időpontja:  2013. augusztus 10.

Megosztás: