Szaúd-Arábia a 2001. szeptember 9-i támadások mögött (CBS); Soros Európa létét fenyegeti (RT); Izrael már játszóteret is rombol, stb.

graham

És már a NYT és a WP is élesen támadja Merkelt…

CBSNEWS

6 nap múlva utazik Obama amerikai elnök Szaúd-Arábiába. A két szövetséges között nő a bizalmatlanság és a kétely aziránt, hogy a szaúdiak mennyire elkötelezettek az iszlám szélsőségesség elleni harcban. Ez adta a keretet a CBS legnézettebb, 60 perc című műsorában egy beszélgetésre, amelyben Bob Graham, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának volt vezetője sürgette, hogy már nagyon itt az ideje megszüntetni a titkosítását a 2001. szeptember 11-i jelentés 28 oldalának, amely azt írja le, milyen szerepet játszott a támadásban a szaúdi királyság. Graham ugyanezt elmondta a Fox News televíziónak. /A CBS-nek hétfőn adott interjújáról, és annak visszhangjáról a hazai sajtó mindeddig hallgatott. A fenti linkre kattintva olvasható a teljes beszélgetés leirata./

 

NEW YORK TIMES

„Az alapértékek elárulásával vádolt Merkel most egyensúlyozik Törökországgal” címen a vezető amerikai lap eddigi páratlan módon támadja a német kancellárt, akit szeptemberben a világ jóságos, idealista vezetőnek ismert meg; aki menekültek százainak nyújtott otthont Németországban a hazai és az európai szövetségeseitől érkező merev ellenállás dacára. De a beáramlás soknak bizonyult. Merkel most pragmatikussá vált és ilyen megállapodást kötött a mind autoriterebb Erdogan török elnökkel, aki elnyomja a hazai médiát és nem mutat türelmet a bírálattal szemben akkor sem, ha az külföldről érkezik. Cenzúráját most Németországra is ki akarja terjeszteni azután, hogy egy német humorista, Jan Böhremann közszolgálati tévéshowjában „nyers versét” olvasta fel (a „kecskebaszó” Erdoganról). A lap azt a törvényt, melynek alapján Böhmermannt akár 3 évi szabadságvesztésre is ítélhetik, ásatagnak nevezi. Terjedelmes cikke végén a lap arra a következtetésre jut, hogy Erdogannak már sikerült elhallgattatnia kritikusát: Böhmermann rendőri védelem alatt áll és lemondta tegnap esedékes műsorát.

*             *             *

„A liberalizmus halála” című cikkét a lap így kezdi: „A liberalizmus halott. Vagy legalábbis a szorító kötelének dőlt”, majd emlékezik egy negyed századdal korábbi időkre, amikor Fukuyama még azt hitte, a kommunizmus bukásával és a liberalizmus győzelmével eljött a történelem halála. Ezután említésre kerül Trump, Putyin, Lengyelország, Magyarország, Kína, ahol a tekintélyelvűség felfelé ível, a liberalizmus hanyatlik. „A liberális nyugati társadalmakat a veszély kívülről és belülről fenyegeti”, írja.

 

THE WASHINGTON POST

„Megvédi Merkel a szólásszabadságot?” címen az amerikai főváros lapja is támadja a német kancellárt, amiért vacillál az Erdogan elleni gúnydal szerzője és felolvasója, Jan Böhmermann ellen indított eljárás ügyében, ami csak felbátorítja Erdogant és más rezsimeket, mint Kínát, hogy elnyomják a kritikus szót határaikon belül és azon túl.

 

PROFIL

Az osztrák balliberális hetilap keserűen ír a Böhmermann ügyről. „Szomorú egy olyan komikus, aki behúzza farkát. Ennél csak az a szomorúbb, amikor a szatirikust a farka behúzására kényszerítik.”

 

RUSSIA TODAY

„A szociális segélyt kapó menekülteknek nincs joguk Európába lépni és arra sincs joguk, hogy az európai adófizetők költségén törvényileg és pénzügyileg kivételezett helyzetbe kerüljenek”, jelentette ki Lew Rockwell, az ismert amerikai hírportál tulajdonosa, a Ludwig von Mises Intézet elnöke a globális orosz televízióállomásnak. Hozzátette: a migráns ügyben George Soros, a milliárdos befektető saját megoldását javasolta arra, „ami Európa létét veszélyezteti.”

 

LE SOIR

A Belgium bírálatáról nem ismert vezető belga lap Belgiumról így ír: „Ennek az országnak nincs már szüksége arra, hogy terroristák robbantsák fel. Megteszi azt saját maga….Ha Belgium most már nem sokkal többnek látszik kártyavárnál, az azért van, mert számos eleme egyedül működve vezető, közös irány, közös felelősségtudat nélkül saját összeomlását okozza.” Majd idézi azt, hogy kedden délután 5-kor  milyen üzenetet küldött a brüsszeli reptér irányítótornya: „Jelenleg nincs légi irányítás a brüsszeli reptéren. A Belgocontrol keresi az optimális megoldást. Forduljon légitársaságához.”

 

EUOBSERVER

A britek népszavazása az EU-tagságról késleltetni fogja az EU-Ukrajna társulási szerződést, jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál.

 

EURACTIV

Törökország csütörtökön elutasította az Európai Parlament jelentését, amely azzal vádolta Ankarát, hogy  hátra menetel a demokrácia terén és ugyanakkor utalást tett arra, hogy az örmények tömeges megölése az oszmán birodalom idején népirtás volt. Volkan Bozkir az uniós ügyekért felelős török miniszter közölte, teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a jelentést. Hozzátette: „Történelmünkben egyetlen pillanat sincs, amelyet szégyenlenénk… Irattáraink nyitottak. A kérdést történészeknek kell eldönteniük. A politikusok ne írjanak történelmet.

*             *             *

A holland szavazók most népszavazást akarnak a Transzatlanti Kereskedelmi Szerződésről (TTIP) „és ezzel kétségessé teszik az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás jövőjét – kilenc nappal azután, hogy az ország népszavazáson utasította el az EU-Ukrajna társulási megállapodást”, írja ma reggel exkluzív értesülésként az unós ügyekre szakosodott portál.

 

METRO

A Sergels Torg-on (Stockholm központja) nagygyűlést tartottak a törökök. A Svédországi Törökök Országos Szövetségének alelnöke, Barbaros Leylani többek között ezt mondta: „Ébredjetek törökök! Az örmény kutyák jobb, ha vigyáznak! Halál az örmény kutyákra!” Majd ezt is mondta még: „mi nem szeretjük a vért, de hagyhatjuk folyni, ha erre szükség lesz”, jelenti a svéd Metro újság.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

„’Párbeszéd a polgárokkal’ – Hollande süket és képtelen diagnosztizálni magát” címen a mindennapos párizsi tüntetések és a francia elnök népszerűségének újabb mélysége kapcsán (támogatottsága 20 %)  a népszerű francia portál a France 2 tévéállomáson sugárzott „Párbeszéd a polgárokkal” című műsorban Francois Hollande fellépéséről ír. Arról, hogy a feltett kérdésekre adandó őszinte válaszok helyett milyen mérvű hazugságot zúdított a nézőkre. A cikket így kezdi: „Nincs rosszabb süket annál, mint aki nem akar hallani”. Majd azt írja, Hollande 110 perces fellépése alatt katasztrofális elnöki teljesítményét akarta igazolni, mégpedig egyebek között azt a tényt, hogy négy év alatt 700 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

 

ELECTRONIC INTIFADA

„Gázában a virágipar elhervad az izraeli blokád alatt” címen a palesztinok jogaiért küzdő lap arról ír, hogy már a virágexportra dolgozó palesztin termesztők is tönkremennek a blokád következtében.

*             *             *

Olaszországban egyetemi oktatók és hallgatók tiltakoznak, amiért a Catania Egyetem rektora a BDS mozgalomról (a megszálló Izrael szankcionálását, az onnan való tőkekivonást és bojkottját sürgető mozgalom) megrendezendő vitát nem engedélyezte hivatalos egyetemi keretek között.

 

WAR IS A CRIME

Izraeli buldózerek egy kertet és egy játszóteret pusztítottak el Bejt Dzsalában, valamint 100 gyümölcs- és olajfát Al-Valadzsában (mindkettő Bethlehem körzetében), hogy helyet csináljanak az illegális apartheid falnak a megszállt területen, jelenti a „Háború bűn” című portál.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Súlyos zavargásokra került sor Párizsban tegnap éjjel az Állva éjjel mozgalom egy ideje minden nap tartott tüntetésén. Több száz fiatal fosztott ki üzleteket. A rendőrség könnygázt használt. Húsz embert letartóztattak, jelenti a német gazdasági-politikai portál.

*             *             *

„Szükséghelyzet: Ausztria drasztikusan korlátozni kívánja a menedékjogot” címmel megjelenő cikk arról ír, hogy az osztrák kormány rohamtempóban akar meghozni egy menedékes törvényt és azzal rendkívüli állapotot meghirdetni. Ez esetben egyetlen menekült se kérhet menedéket Ausztriában.

 

JEWISH JOURNAL

Abe Foxman, az amerikai Rágalmazás Elleni Liga volt elnöke felszólította Bernie Sanders demokratapárti elnök aspiránst, hogy azonnal menessze a zsidókkal kapcsolatot tartó igazgatóját, Simone Zimmermant, amiért a múltban nyomdafestéket nem tűrő szavakkal küldte melegebb éghajlatra Netanjahu izraeli miniszterelnököt több alkalommal is, mint Izrael 2014-es gázai hadjáratát követően.  A portál kipontozva idéz számos ilyen kifejezést.

 

TIMES OF ISRAEL

Az újonnan kinevezett ukrán miniszterelnökről, Volodimir Hrojszmanról írva a portál azzal kezdi cikkét, hogy rendszeresen jár zsinagógába. Az a tény, hogy zsidó, bizonyítja, alapvetően nincs Ukrajnában antiszemitizmus, hangsúlyozza a cikk.

 

HAARETZ

Heinz-Christian Strache, az osztrák „szélsőjobboldali Szabadság Párt” vezetője izraeli látogatásán találkozott Avi Dihterrel, az izraeli törvényhozás vezetőjével, valamint miniszterekkel, de azt nem árulta el, hogy kikkel. A Likud párt külügyi osztályának vezetője hívta meg és a terrorizmus elleni harcról tárgyaltak. Az izraeli kormány véleménye szerint Strache pártjában még „neonáci elemek” is vannak.

*             *             *

Miért támogatja anyagilag a Goldman Sachs Hebron erőszakos, rasszista zsidó telepeseit?” címmel a lap felfedi, adójából levonható módon támogatta a vezető globális beruházó bank a megszállt Ciszjordánia legszörnyűbb viselkedésű telepeseit, akik rutinszerűen kiabálják, „Halál az arabokra!” és akik gyerekei szintén rutinszerűen rúgják fel a palesztin árusok standjait, miközben izraeli katonák mosolyognak, vigyázva a rugdalókra.

 

Megosztás: