A belga miniszterelnököt is likvidálni akarták (NZZ); most berzenkednek a belgák a Charlie Hebdo

charlie-hebdo-attentats-bruxelles-cover-383x494

brüsszeli merényletek utáni karikatúráján (Boulevard Voltaire), stb…

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Mivel jogilag nem lehet maximalizálni Ausztriában a menekültek számát, ezért az ország egy másik utat keres a bevándorlás korlátozására: májustól kezdve a határon néhány órán belül döntenek arról, hogy a menekülteket beengedik-e a az országba vagy nem, írja a német gazdasági-politikai hírportál.

*             *             *

Az elmúlt napokban jelentősen nőtt a menekültek áramlása Olaszország és Görögország felé. Kedden például 730 ember érkezett a szicíliai Pozzallóba.   A szintén szicíliai, Szirakúza melletti Augustába szerda reggel 796 menekült érkezett. A görög szigetekre a néhány napos csökkenés után szintén többen érkezetek. Szerdán éjfélig bezárólag 766-an.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A brüsszeli merényletek végrehajtói egyik számítógépén több tervet és fotót találtak, ami arra mutat, hogy Charles Michel belga miniszterelnök a célpontok között szerepelt, írja a vezető svájci lap.

*             *             *

Az Amnesty International jelentésében bírálta a FIFA-t, amiért figyelmen kívül hagyja azt, hogy mi történik a 2020-as katari világbajnokság építkezésein, ahol az ott dolgozó migránsokat kizsákmányolják és emberi jogaikat súlyosan megsértik.

*             *             *

A Metro, a német óriásvállalat két konszernre kíván feloszlani. A Metróhoz tartozna a Media Markt, a Saturn és a Real. Ezután egy vállalat lenne a Metro Cash & Carry, a Makro és a Real önkiszolgáló  nagykereskedelmi élelmiszer áruházlánc, a másikhoz a Media Markt, a Saturn és a Redcoon internetes, elektronikus készülékek láncolata tartozna.

 

TRANSITION ONLINE

Egy Raluca Besliu nevű román újságíró a posztkommunista országokról tudósító hírportálon az ország legnagyobb, Bicskén lévő menekülttáboráról ír, ahol ugyan elismeri, hogy sokkal emberibbek a viszonyok, mint ahogyan azt elképzelte volna, de terjedelmes tudósítását azzal fejezi be, hogy Néhány héten belül a hatóságok eltökéltnek tűnnek arra, hogy az ott menedéket találtak „arcába csapják a kaput és Bicskén, valamint más helyeken megfosszák az embereket attól a pici kényelemtől, amelyben részük volt és kilökjék őket bárhová máshová, csak ne Magyarországra”.

 

SANA

A szíriai hírügynökség szó szerint közli azt az interjút, amelyet Asszad szíriai elnök adott a RIA Novosty és Sputnik orosz hírügynökségnek. Ebben kijelentette, Szíriában és Irakban a terrorizmust Törökország, Szaúd-Arábia és egyes nyugati országok, mint Franciaország és Nagy-Britannia támogatja, míg más országok passzívan nézik az ott történteket. Hozzátette, a Szíria elleni nyugati szankciók az egyik oka, amiért annyi szír hazája elhagyására kényszerül.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Sovány eredménnyel zárult a tegnap Genfben megrendezett  ENSZ menekültügyi konferenciája. Bank Ki Mun ENSZ-főtitkárt azt szerette volna, hogy a Szíriával határos országokban rekedt 480 000 menekültnek találjon új otthont, de csupán néhány ország ígérte, hogy hosszú távon 7000 szíriait fogad be, áll a német lapban.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Sok belga méltatlankodott a Charlie Hebdo friss számának címoldali karikatúráján, amelyen a „Hol vagy papa?” kiáltásra szétszórt székek és végtagdarabok felelnek azzal, hogy „itt!”.  A párizsi szerkesztőség elleni merénylet után nem volt olyan belga város, hogy ne „Je suis Charlie”-ztak volna, de a szatirikus hetilap mostani, róluk szóló gúnyrajza nem volt ínyükre, olvasható a népszerű francia alternatív portálon.

 

TASS

Oroszország nem fogja tétlenül szemlélni azt, hogy az USA Európa keleti felén megerősíti katonai jelenlétét, hanem arra „aszimmetrikus választ ad”, idézi az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja Alexander Grusko orosz NATO nagykövet tegnapi kijelentését, amely a Rosszija 24 TV-ben hangzott el.

*             *             *

Az oroszok Uran 6 típusú robotgépekkel aknátlanítják az ősi Palműra várost, amelyet a szír erők felszabadítottak az Iszlám Állam uralma alól. Az aknamentesítés néhány hónapig tarthat.

 

RUSSIA TODAY

A Verhovna Rada, az ukrán törvényhozás úgy döntött, hogy 2005-ös filmtörvényét megváltoztatja. Ennek értelmében minden olyan filmet tilos lesz a televíziós állomásoknak műsorukra tűzni, amelyeket orosz állampolgárok készítettek és 2014. január 1 után kerültek bemutatásra. A korábbi törvény eredetétől függetlenül minden olyan film sugárzását tiltotta, amely Oroszországot pozitív módon mutatta be. /Éljen a nyugati típusú demokrácia Ukrajnában!/

 

YNETNEWS

Most szivárgott ki, hogy február 17-én Patrick Leahy amerikai demokratapárti szenátor sürgette az amerikai külügyminisztériumot, vizsgálja meg Izrael és Egyiptom által elkövetett súlyos  emberjogi sértéseket, és vizsgálja felül a két országnak nyújtott katonai segélyeket. A levélre, írja az izraeli hírportál, Netanjahu miniszterelnök felháborodottan reagált állítva, az izraeli erők „a legmagasabb erkölcsi normákat alkalmazzák az őket meggyilkolni akaró vérszomjas terroristákkal szemben”. Leahy szenátor a szerzője annak a róla elnevezett törvénynek, amely megtiltja az amerikai kormánynak,  hogy katonai támogatást nyújtsanak azon kormányoknak, amelyek megsértik az emberi jogokat. A teljes amerikai katonai támogatás 75 %-át Izrael és Egyiptom kapja. Az előbbi ország évi 3,1, az utóbbi 1,3 milliárd dollár segélyt kap. /Ennyit az amerikai jogállamról és az emberi jogok ottani tiszteletben tartásáról./

 

HAARETZ

„Az anticionizmus nem antiszemitizmus” címmel Peter Beinart, az angol nyelvű baloldali izraeli lap és számos vezető amerikai publicistája bírálja a kaliforniai egyetemi rendszert, amiért az általa elfogadott „az intolerancia elveiben” a cionizmus ellenzését az antiszemitizmus egyik formájaként ítélte el. „A kurdok döntő többsége független kurd államot akar. Mint a kasmíriak. Vagy sok baszk. A Kalifornia Egyetem e nacionalista projektek ellenzőit nem nevezi bigottoknak.” Cikke végén azt írja, Izrael maga gerjeszti azt az anticionizmust, amelytől fél. Netanjahu miniszterelnök Dani Dajan személyében olyan New York-i főkonzult nevezett ki, aki korábban az illegális zsidó telepek egyik vezetője volt, és azt akarja, hogy Izrael továbbra is a Ciszjordániában élő, állampolgárság nélküli palesztin milliók fölött uralkodjon. Szintén New Yorkban szolgál Danni Danon Izrael ENSZ nagykövete, aki ugyancsak szenvedélyesen ellenzi a palesztinok államiságát. Ott szorosan együtt fog működik Izrael washingtoni nagykövetével, Ron Dermerrel, aki korábban kijelentette, hogy a média „ostoba és gyerekes”, amiért Palesztináról ír.

 

TIMES OF ISRAEL

„Az Associated Press önként működött együtt a nácikkal” címmel az izraeli portál arról ír, hogy egy új kutatásból kiderül, az amerikai hírügynökség fotó archívumaiból anyagot szolgáltatott a berlini kormánynak, hogy az antiszemita és Nyugat-ellenes propaganda anyagaiban felhasználhassa. Az együttműködés 1941-ig, az amerikai hadba lépésig tartott.

Megosztás: