Jordán király: Törökország terroristákat küld Európába /Middle East Eye exkluzív értesülés/

King-Abdullah-II-Jordan-AFP1-640x480

A Middle East Eye, a közel-keleti ügyek szakportálja exkluzív értesülést tett közzé tegnap. Ezek szerint Abdullah, Jordánia királya azzal vádolta meg Törökországot, hogy terroristákat küld Európába. Ezt a király január 11-én mondta az amerikai kongresszus vezető tagjainak egy meghallgatáson.

Abdullah elmondta nekik, „Törökországban a török politika részeként gyárt radikálisokat.”

A király azt is kifejtette, hogy Európa legnagyobb migráns válsága nem véletlen, és az sem, hogy a menekültek között terroristák is vannak. Szó szerint ezt mondta: „Az a tény, hogy a terroristák Európába mennek, a török politika része, és Törökországnak olykor a kezére ütnek, de úgy, hogy mindig megússza.”

A találkozón jelenlévő egyik kongresszusi képviselő azt kérdezte, vajon az Iszlám Állam exportál-e kőolajat Törökországba? Abdullah így felelt: „abszolúte”.

A meghallgatáson jelen voltak: a szenátus hírszerzési, külügyi és honvédelmi bizottságainak vezetői és tagjai, beleértve John McCaint, Bob Corkert, Mitch McConnellt és Harry Reid-et. Az utóbbi kettő a szenátus többségi, illetve kisebbségi vezetője.

A király szerint Törökország a világnak stratégiai kihívást jelent. Elmondta még, Ankara nem csak vallási csoportokat támogatott Szíriában, és engedett be oda külföldi harcosokat, de segítette az iszlamista milíciákat Líbiában és  Szomáliában.

Abdullah felszólította a jelenlévő kongresszusi politikusokat, hogy mindezekről kérdezzék meg Koszovó és Albánia elnökét.

Megosztás: