Clintonné „undorító”, „szolgai” beszéde az amerikai zsidó lobbi, az AIPAC előtt (Salon, Slate, stb.); Trump: ne az USA akarja kirobbantani megint Oroszország ellen a III. világháborút, stb.

ClintonAipac

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„EU-megállapodás: Magyarország és Szlovákia nem fogadnak be menekülteket” címmel a német gazdasági-politikai hírportál arról ír, hogy Peter Altmaier német kancellária miniszter az ARD német közszolgálati tévének kijelentette, Magyarország és Szlovákia kibújt a Törökország felől érkező menekültek elosztása alól.  72 ezer szíriait az ősszel elhatározott kvóta szerint osztanák fel. A probléma az, hogy a 160 ezer menekültből az EU-tagországok eddig csak hétszázat fogadtak be, írja a portál.   Horst Seehofer, a CSU elnöke ugyanakkor nyugtalanítónak nevezte, hogy ismét Németország veheti magára a menekültek felvételének fő terhét. A lap hozzáteszi: „Egy George Soros által pénzelt agytröszt már októberben azt javasolta, hogy Németország tehermentesítse Törökországot, onnan jelentős számú menekült átvételével”.

 

THE FINANCIAL TIMES

Donld Trump, az elnöki tisztségért folyó kampány élen járó republikánus kampányharcosa megkérdőjelezte az Egyesült Államok szerepét a NATO-ban és azt mondta, Washington nem tarthatja fenn elkötelezettségét a 28 tagú katonai szervezet felé. Azt mondta, inkább a belpolitikai kihívásokkal kellene foglalkozni, és kevesebb figyelmet kellene fordítani a világ más részeire. Felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO igen sokba kerül Amerikának, majd kijelentette, Németországnak és Dél-Koreának többet kellene áldoznia saját biztonsága megvédésére. Ukrajnára térve feltette a kérdést, hogy miért nem Németország töri magát Ukrajna kapcsán jobban a NATO-ban, amikor Washingtonnak Kijev jóval kevésbé érdekes, mint Berlinnek? Majd ezt mondta „Miért vagyunk mindig mi, akik potenciálisan az élen járunk, hogy Oroszországgal kirobbantsuk a harmadik világháborút?”, foglalja össze Trumpnak a globális brit lap a Washington Post számára adott interjúját.

 

THE NEW YORK TIMES

„Hillary Clinton Donald Trumpot hibáztatva nevezte Izrael biztonságát megkérdőjelezhetetlennek” címmel ismerteti a vezető amerikai lap Clintonnének a legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbi, az AIPAC és húszezer meghívottja előtt a washingtoni konferencia központban elmondott beszédét, kiemelve, hogy Clintonné mindenben kiállt Izrael mellett.

 

SLATE

„Hillary Clintonnak az AIPAC előtt elmondott beszéde a gyáva, áltató szolgaiság szimfóniája volt” címmel arról ír, hogy Clintonné hétfői beszéde még annál is önalázóbb volt, mint amit meg lehetett szokni az AIPAC előtt csúszó-mászó politikusoktól. Beszédével a baloldal jó részét fel fogja háborítani, írja az ismert amerikai hírportál. /Az Egyesült Államokban a „baloldal” nem liberálist jelent, mint nálunk./

 

SALON

„A cinkos szolgaságot új szintre emelte: a haladók és palesztinok bírálják Hillary Clintont az AIPAC előtt mondott ’izraeli píár” beszédéért” címmel írt beszámolójában a népszerű amerikai portál kiemelte, hogy Clintonné „agresszíven ígért támogatást Izraelnek és annak keményvonalas, jobboldali kormányának, egy szóval nem említve a palesztin területek megszállását, miközben számos fiatal amerikai és zsidó amerikai elhatárolódik a mind jobban szélsőjobboldali Izraeltől”.

 

COMMON DREAMS

„A bírálók megdöbbentek Clinton most elhangzott ’undorító beszédén’ az AIPAC előtt” címmel az amerikai progresszív hírportál arról ír, hogy Clintonné beszéde tartalmazta „mindazt a rosszat”, ami „az amerikai imperializmus és közel-keleti politikájának baja”. Ebben egy szó nem volt arról, hogy Izrael megszálló hatalom és hogy a palesztinoknak jogaik vannak.

 

HAARETZ

Trump az AIPAC előtti beszédében azt mondta, hogy „Obama a legrosszabb, ami történhet Izraellel”, olvasható az angol nyelvű izraeli lapnak a cikkében, amely „Trump megnyeri az AIPAC hallgatóságát erős, Izrael-barát állásfoglalásával” címmel jelent meg.

 

NEW YORK MAGAZINE

„Donald Trump kóser beszédet mondott az AIPAC konferencián” címmel a New York-i magazin portálja azt írja, noha Trump azzal nyitotta beszédét, hogy „nem azért vagyok itt, hogy Izraellel kapcsolatban hízelegjek önök előtt, mint oly sok esetben már megtörtént Donald kijelentéseivel, ez sem egészen volt igaz.

 

THE CORPORATE EUROPE

Az EU-US szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) „fenyegeti a demokráciát”, írja 45 civil szervezet közös levelében, amelyet Cecilia Malmström uniós biztosnak címeztek azzal kapcsolatban, hogy az EU-nak új javaslata született a TTIP szabályozási együttműködésére vonatkozóan. A levél /amelyet illene a magyar sajtóban részletesen ismertetni tekintettel arra, hogy a TTIP minden magyar polgárnak befolyásolja a jövőjét/ hangsúlyozza, hogy a javaslat lehetővé teszi az USA-nak, hogy az a döntéshozatal „igen korai szakaszában a kellőnél nagyobb mértékű befolyást gyakoroljon azelőtt, hogy bármely javaslatot mérlegelhet akár az Európai Tanács, akár az Európai Parlament. A javaslat azon kívül, olvasható a levélben, az üzleti konzorciumoknak olyan eszközöket ad a kezükbe, hogy azok befolyásolhassák a törvényhozást. A javaslat ezen kívül „óriási hatalmat” ruház az Európai Bizottságra, és importálni akarja az USA-ból annak szabályzó rendszerét az EU-ba. /Az aláíró civil szervezetek közül egyetlen egy magyar nincs, de szlovák, szlovén és bolgár is található közöttük./

 

BOULEVARD VOLTAIRE

„Mindenki egyesült a gyűlölet ellen; maga hülyéskedik?” címmel a rendkívül népszerű francia jobboldali alternatív hírportál nekiront Valls francia miniszterelnöknek egy új kormányzati kampánya miatt, amely a „gyűlöletet” veszi célba. A portál felteszi a kérdést, a 3 millió eurós kampány most kinek a zsebébe folyik? Azaz ki kapja a megbízást az újabb „gyűlölet elleni kommunikációs kampány” kivitelezésére, amelyben a kivétel éppen a fehér franciák, akiket – sorol fel számos példát a portál – büntetlenül lehet gyűlölni és ellenük a legádázabb kampányokat indítani. Míg az is gyűlöletnek számít, ha valaki „mélyfranciának” nevezi magát vagy valakit. /”Mélyfrancia” néven működik egy népszerű, a migránsok által elkövetett bűncselekményeket is bemutató portál./  A cikk ezzel a mondattal zárul: „Valls kinyitotta Pandora szelencéjét”.

Megosztás: