Az e heti csúcs után összeomolhat az EU (Schulz); az ENSZ Emberjogi Bizottsága elmebeteg (izraeli ENSZ nagykövet); rutinszerűen lőnek palesztin holttestekbe, stb.

schulz2

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Martin Schulz nem hisz a Törökországgal való megállapodásban; veszélyben látja az EU-t” címmel a német gazdasági-politikai portál arról ír, hogy az Európai Parlament /németországi/ elnöke kijelentette, a kancellár által remélt megoldás ügyében a holnap kezdődő uniós csúcson nem lesz áttörés és ennek következtében „az EU széteshet”. Hozzátette: „Egyetlen projekt, legyen az az EU, nem visszafordíthatatlan”. A parlamenti elnök még azt is kijelentette, hogy a Törökországgal kötendő megállapodás működőképessé tételéhez a 160 000 menekült elosztását célzó mechanizmusnak hatályba kellene lépnie, hiszen erről megegyezés született „de Orbán úr erről népszavazást rendez és azt mondja, hogy ez német probléma”, mondta Schulz.

*             *             *

Az EU tagországai közös frontot alkotnak Merkelnek a Törökországgal kötendő menekültpaktuma ellen” címmel megjelent cikkben az olvasható, hogy a kancellárnak a holnap kezdődő uniós csúcson egyre rosszabbak az esélyei az Ankarával való megállapodás tető alá hozására. Anasztasziadesz ciprusi elnök vétóval fenyeget a megállapodás ellen, mert attól tart, a szigetország nyakába varrhatják a migránsproblémát. Más tagországok arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad engedni a török zsarolásnak.

*             *             *

Düh Merkelnek: a CSU elutasítja a török vízummentességet” címmel a portál cikkében az áll,  hogy a kancellárt most saját soraiból is lövik: a parlamentben a vele koalíciós CSU tartományi csoportja mondott nemet az Ankarának megígért vízummentességnek, miközben Merkel csillapítani igyekezett a Bundestag ülésen felkorbácsolt kedélyeket.

 

POLITICO

Az uniós ügyekre szakosodott vezető portál kezébe került  levél szerint Federica Mogherini uniós külpolitikai főbiztosa a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt attól óvta a tagországok külügyminisztereit, hogy a robbanásveszélyes líbiai helyzet eredményeként 450 000 líbiai és iraki menekült is beáramolhat Európába.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Erika Steinbach konzervatív CDU politikus a vasárnapi német tartományi választások napján twitterüzenetében párttársa, Merkel menekültpolitikáját ismét élesen bírálta, mindenek előtt a határok megnyitását. „Szeptember óta a parlament egyetértése óta. Mint egy diktatúrában”, tudósít a vezető német lap Steinbach twitteréről.

 

OTS

Ötezren tüntettek Bécsben a bécsi menekültbefogadó központok ellen, tudósít az osztrák portál. A gyűlésen felszólalt Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadság Párt elnöke, aki kijelentette, hogy a bécsi polgároknak kell viselniük az ezekből eredő terheket. /A jobboldali radikális FPÖ a felmérések szerint ma messze a legnépszerűbb osztrák párt./

 

DIE PRESSE

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a görög-macedón határ felé irányuló menekültáradatért közvetetten a civil szervezeteket tette felelőssé, tudósít a vezető osztrák lap, hozzátéve, Ciprasz első ízben beszélt „zárt balkáni útvonalról”. Miközben a nyugati média arról szólt, hogy a határról valamennyi menekültet visszairányították Görögországba, a valóság más volt: csupán kétszázan tértek vissza. Ezt azután a macedón hírügynökség is megerősítette. Idomeinél 12 ezren várakoznak a sárban. Ciprasz Ausztriát bírálta, amiért az nemzeti megoldást helyezett előtérbe. Majd azzal vádolta „egyesek bűnös magatartását, hogy segélyszervezetek álarcában hamis híreket terjesztenek az állítólagos menekülési útvonalakról”.

 

RADIO LIBERTY

Victoria Nuland, európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külpolitikai államtitkár március 15-én Washingtonban az amerikai szenátus külügyi bizottsága előtt azzal vádolta a szupergazdag ukrajnai oligarchákat, hogy aláássák az ország korrupció ellenes reform erőfeszítéseket. Nuland attól óvott, hogy ha a gazdaság liberalizálását és a ragályos korrupció elleni harcot célzó törekvések megbuknak, az ország „visszazuhan törvénytelenségbe és egy vazallusi államiságba”. Kijelentette, a kleptokrata oligarchák üzleti modellje kerül veszélybe e korrupció elleni harccal és így a Majdan népe ellen minden eszközzel küzdenek: a kezükben lévő médiával, az állami tulajdonú cégekkel, a bíróságokkal és a politikai gépezettel, mondta az államtitkár /akinek nagy része volt a majdani puccs megrendezésében/, jelentette a Szabad Európa Rádió.

 

YNETNEWS

Eviatar Manor, Izrael ENSZ nagykövete Genfben azzal vádolta az ENSZ Emberjogi Bizottságát, hogy „megszállottan” csak Izraelt bírálja. Ezt „elmezavarnak” nevezte és kijelentette, a bizottságnak „azonnali pszichológiai kezelésre” van szüksége. Hozzátette, saját magától ez az elmebaj nem múlik el és az „fokozza az öngyilkosság veszélyét”.

 

SPUTNIK NEWS

„Iszonyú vádak: az izraeli erők rutinszerűen lődöznek palesztin holttestekbe” címmel a 32 nyelven működő  orosz hírügynökség angol nyelvű portálja arról ír, hogy boncolások mutatják: az izraeli katonák által megölt palesztinokba még haláluk után is rutinszerűen lőnek golyókat.

*             *             *

José Manuel Garcia-Margallo ügyvezető spanyol külügyminiszter kijelentette, országának elfogadhatatlan egy Brüsszel-Ankara megállapodás az EU-ba áramló menekültek számának megfékezésére.

 

THE NEW YORK TIMES

/Nem csak a politikusokat, de a nyugati sajtót is megdöbbentette Putyin orosz elnök hirtelen bejelentése arról, hogy az orosz csapatok nagy részét kivonja Szíriából. A vezető amerikai lap volt az első, amely végre kommentálta is a lépést./ Már kedden megkezdődött az orosz csapatok kivonása, amit Putyin „jellemzően teátrális bejelentése” előzött meg. A döntés láthatóan Washingtont, Damaszkuszt és mindenkit meglepett. És ezt így szereti az orosz vezető, írja Neil MacFarquhar véleménycikkében. Putyin nagyon szereti a meglepetéseket: az megerősíti Oroszország új imázsát, mint szuverén, globális nehézsúlyú hatalom, és az a világesemények középpontjában tartja Moszkvát. Az öt hónapig tartó beavatkozás után a részleges harci erőkivonás Oroszországnak vért és rubelt takarít meg. Ezután a cikk igen részletesen elemzi, mely okok késztethették a Kremlt a döntésre.

 

EUOBSERVER

Geert Wilders holland pártvezetőnek március 18-án kezdődik a pere, amiért 2014 márciusában Hágában azt kérdezte híveitől egy tömeggyűlésen, vajon több vagy kevesebb marokkóit akarnának-e Hollandiában. A tömeg azt skandálta válaszként: „Kevesebbet, kevesebbet!”. Wilders azt felelte: „Akkor ezt elintézem”. E hónapban egy brüsszeli rendezvényen az üggyel kapcsolatban megjegyezte, ha ma ugyanezt mondja valaki a szíriaiakkal kapcsolatban, akkor béke Nobel-díjat kapna. Hozzátette, „csaknem mindegyik” kormányfő ezt akarja elérni.

 

RUSSIA TODAY

Az Anonymous hackerkollektíva „totális háborút” hirdetett Donald Trump ellen, „fegyverbe szólítva” követőiket, hogy április elsején, a bolondok napján csapjanak le rá. Videójukon ezt hirdetik: „Sokkolta az egész planétát undorító akcióival és eszméivel…”, majd arra szólít fel, hogy zárják le Trump valamennyi internetes helyét, szedjék szét kampányát és szabotálják „márkáját”. A videó ezzel zárul, tudósít a globális orosz tévéállomás angol nyelvű adása: „Ez nem figyelmeztetés, hanem egy totális háború meghirdetése” Trump ellen.

HAARETZ

Egy Izrael-barát szervezet kereken guruló „bizarr, Izrael-barát kémrobotot” küldött az amerikai Brown Egyetemen tartott olyan vitára, amelyen a palesztinokról volt szó. A robot ide-oda gurult a teremben és „elbeszélgetett” a diákokkal. A robot jelenlétét kifogásolók reményüket fejezték ki, hogy ha a jövőben ilyenre sor kerül, a robotot úgy tervezik, hogy az betartja az egyetem viselkedési normáit, írja az angol nyelvű izraeli lap.

 

PRESS TV

Bahrein öbölsejkségben tüntettek az ellen, hogy március 14-én volt öt éve szaúdi csapatok jelenlétének az országban. A szunnita uralkodó rezsimje megtámogatására hívta be 2011-ben az idegen csapatokat. A demonstrálók közölték, nem felejtik el azokat a jövőben sem, akiket szaúdi csapatok öltek meg vagy börtönöztek be, jelentette az iráni tévé angol nyelvű adása. A rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget, amire a tüntetők rendőrségi autókat gyújtottak fel. /A nyugati világ szolgasajtója nagy illetlenségnek tartja beszámolni a világ legnagyobb olajimportőrének és az USA stratégiai partnerének számító Szaúd-arábiai diktatúra számára kínos eseményekről./

 

EURACTIV

Irán mostani ballisztikus rakétatesztjei nem sértik az atommegállapodást és az Európai Unió nem fontolgat szankciókat Teherán ellen, jelentette ki Federica Mogherini, az unió külpolitikai főbiztosa hétfőn, számol be kijelentéséről az uniós ügyekre szakosodott portál.

Megosztás: