EU: Botrányos német tárgyalási magatartás a színfalak mögött (Financial Times), stb.

merkelangry

FINANCIAL TIMES

Példátlan, ami most történik a háttérben az EU-ban a menekültkérdésben, írja a globális brit lap, amelynek több uniós diplomata is nyilatkozik neve mellőzését kérve. A németek egyenesen pánikban vannak és össze-vissza csapkodnak. Tusk, az Európai Tanács elnöke jó képet vág ahhoz, hogy a németek a háta mögött tárgyalnak Ankarával és győzködik a törököket merész megállapodások megkötésére. Merkel dühös volt, hogy Tusk nyilvánosan kijelentette, az uniós határok lezárultak a gazdasági migránsok előtt, de végül ez hasznos lehet a kancellárnak, akinek elsőrendű belpolitikai érdeke a bevándorlók számának csökkentése.

 

POLITICO

„Az EU retteg attól, hogy feldühítse Erdogant” címmel az uniós ügyekre szakosodott vezető portál megszólaltatta Sevgi Akarcesmét,  a török hatóságok által elfoglalt legnépszerűbb török médium, a Zaman kiadásában megjelenő angol nyelvű Today’s Zaman főszerkesztőjét. Elmondta, Brüsszel fél attól, hogy megsértse a török vezetőket, mert a menekültek beáramlásától retteg. Ez egy racionális világban érthető, de az eszmék és értékek világában az Európai Unió nem ér fel saját filozófiájához. A főszerkesztő asszony kijelentette: „sajnálatos, hogy saját értékeiket sértik meg. E pillanattól kezdve bármikor értékekről beszélnek, súlyos hitelességi problémáik lesznek.” Azt is elmondta, őszintén sem Brüsszel, sem Ankara nem hisz abban, hogy Törökország bármikor is tagja lehetne az EU-nak. Mindkét fél csak úgy tesz, mintha hinne benne.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Szemben a brüsszeli és német hivatalos, optimista hangokkal a törökökkel március 18-án kötendő migránsügyi megállapodást illetően, a török politikusok egyáltalában nem derülátó hangokat hallatnak hazájukban, írja a német gazdasági-politikai hírportál. Recep Tayyip Erdogan török elnök éppen hétfőn, a brüsszeli csúcs napján mondta Ankarában, hogy „eddig tíz milliárd dollárt adtunk ki a hazánkban lévő 3 millió emberre. Az európaiak azt mondják, hogy nem akarnak menekülteket. De nem mi vagyunk, akik  hozzájuk akarják küldeni őket. A tengeren át utaznak, és egy részük meghal. Eddig csaknem 100 000 menekültet mentettünk meg a vízbefulladástól. Ez a különbség köztünk és köztük. Ha a nyugati államoknak tényleg olyan fontosak a nők jogai és az emberi jogok, akkor, kérdezem én, miért teljesen mindegy nekik nők és gyermekek százezreinek halála Szíriában? Ezt a modellt akarják most Szíriára és Észak-Afrikára erőltetni. De ezt nem engedjük.”

 

DIE WELT

Tegnap este a szlovén belügyminiszter bejelentette: országa éjféltől már nem enged át menekülteket, azaz előttük lezárja határait, írja a német lap. Röviddel ezután Belgrád is ugyanilyen intézkedéseket jelentett be. Brüsszelben arról vitáznak, hogy a balkáni migránsútvonalat lezárják-e és most a két ország tényeket teremtett, miközben Merkel kancellár türelemért esdekel.

FOREIGN POLICY

A Fehér Ház a Haaretz nevű izraeli lap értesülését cáfolva /lásd a tegnapi szemlét itt/ kijelentette, annak fordítottja az igaz: noha Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal indokolta amerikai útja lemondását, hogy Obama elnök nem kíván vele találkozni, éppen Netanjahu volt az, aki az amerikai elnök meghívását a találkozásra elutasította. A Fehér Ház dühödten reagált a hamis hírre, írja az amerikai külpolitikai folyóirat portálja.

PRESS TV

Rendkívüli találkozót tart  Dzsakartában, Indonézia fővárosában az Iszlám Együttműködés Szervezete, amelyen Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szólal fel „a cionista rezsim lépéseiről és a muzulmán világgal szembeni fenyegetéséről”, jelentette az iráni globális tévéadó Zarif megérkezését követően. Zarif dicsérte az indonéz kormányt, hogy a kellő időben adott helyet a tanácskozásnak.

HAARETZ

Rendkívül jelentős felmérésként értékeli az angol nyelvű izraeli lap azt a felmérést, amelyet a washingtoni Pew Research  végzett Izraelben. E szerint az izraeliek csaknem fele azt szeretné, ha az arabokat kiűznék Izraelből. /A portál tegnap esti híre ma reggelre  teljes világsajtót bejárta./

THE DAILY MAIL

Bikinis lánygárda alakult, hogy a svédországi Kalmar városának uszodájában ne molesztálják a nőket, írja a brit lap. Egyikük, a 24 éves Siri Bernhardson ápolónő azt nyilatkozta a lapnak, elegük van abból, hogy fiatalemberek taperolják az uszodában lévő nőket és ezért alakították meg a Tapizógárdát. Ez a jelenség azonban előfordul koncerteken, állomásokon is. A legtöbb áldozat szégyell feljelentést tenni a rendőrségen.

Megosztás: