Számi népirtás: kérdés a bp-i svéd nagykövetségnek

sami2

A budapesti svéd nagykövetség sajtóreferensének

Tisztelt Asszonyom/Uram!

A POLITICO mai számában olvasható az a cikk, amely a rénszarvas pásztorkodásáról  ismert számi törzs iszonyatos sorsáról ír országukban. Arról, hogy még ma is tabu például annak megemlítése, hogy (1975-ig) gyakorlat volt Svédországban a számi nők kényszersterilizálása.

Ezt a gyakorlatot egyébként a múlt század tízes éveiben az Önök állami Fajbiológiai Intézete – Statens Institut for Rasbiologi – dolgozta ki.A számik retorziótól tartva nem mernek erről beszélni, de most már egyes képviselőik mind hangosabban követelik annak elismerését, ami történt velük.

Sorsukról szeretnék az Echo TV-ben a jövő szombaton 20:00 órás kezdettel látható Törésvonalak című műsorban beszélni.

Miután Önökhöz hasonlóan az átláthatóság híve vagyok, e kérdést kitettem blogom „Válaszra várva” rovatában, illetve FB idővonalamra.

Az Önök nagykövetsége tavaly júliusban 3-án 24 más budapesti nagykövetség mellett közleményt adott ki az akkor kezdődő 20. Budapest Pride Fesztivál alkalmával, azt támogatásukról biztosítva és felhíva a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságára.

Kérdésem: mikor lesz idejük támogatni az Önök genocíd lépései miatt nagyon megfogyatkozott számik követeléseit és azt, hogy Svédországban végre e témáról félelem nélkül lehessen beszélni.

Válaszukat természetesen a műsorban és az említett helyeken is ismertetem, illetve kiposztolom.

Üdvözlettel,

Lovas István

Megosztás: