Új jelentés: az USA 30 millió embert ölt meg 1945 óta

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

iraqbombing

HANG THE BANKERS

A magyarul Akaszd fel a bankárokat nevű hírportál tanulmánya szerint „az amerikai rezsim a II. világháború óta 20-30 millió embert ölt meg” a világ különböző országaiban. A tanulmány országonként bontásban adja meg a megöltek számát.

 

THE NEW YORK TIMES

Formabontó és kliséromboló cikket jelentetett meg a vezető amerikai lap „Kelet-Európa valóban rasszistább a Nyugatnál?” címen. Kenan Malik, az indiai-brit neurobiológus, egyetemi tanár szerző Magyarország példájával indít, amely részben felidézi azt is, hogy Jan-Werner Müller /a Princeton Egyetem tanára/ azt követelte, hogy az Európai Unió a pénzügyi támogatások megvonásával és uniós szavazati jogának felfüggesztésével vesse ki magából Magyarországot, mint egy „olyan országot, amely nem tartja be saját értékeit” [a cikk ismertetését lásd e helyütt az október 15-i keltezésű szemlében]. Sokak szemében a kelet-európaiaknak a menekültekkel szemben mutatott nagylelkűségének hiánya, írja a lap, alapvető „politikai és kulturális űr, amely kettészakítja a kontinenst. A kelet-európai nemzetek a szovjet igát csak negyedszázada dobták le magukról, és újak a liberális demokrácia értékei terén. Etnikailag homogének és nincsenek hozzászokva a bevándorláshoz. Ez okozza – mondják sokan – az elszigeteltséget és előítéletet. A szerző ezután tények sorával mutatja be, hogy ez a beállítás hamis. Bemutatja például, hogy milyen annak a 3 ezer migránsnak az élete, akik az észak-franciaországi Calais mellett lévő „Dzsungelben” élnek, ahol a körülményeket „ördöginek” nevezte a Világ Orvosai nevű szervezet. A sátrakban patkányok hemzsegnek; a víz emberi ürülékkel szennyezett, és az ott élők tuberkulózisban szenvednek. „Ha a Dzsungel Magyarországon vagy Lengyelországban lenne, kétség nem fér hozzá, hogy felháborodást váltana ki. Ugyanakkor kevés történész vagy újságíró bajlódott azzal ,hogy dühödten elítélje Nagy-Britannia küszöbén jelen lévő, förtelemmel kirakatba tett idegengyűlöletet”.   Az embereknek azért kell ott élniük, mert David Cameron brit miniszterelnök nem engedi őket beáramlani az Egyesült Királyságba.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A vezető svájci lap szintén formabontó és kliséromboló cikkében Hans-Hermann Tiedje „Németország és a menekültválság: Merkel alkonya” címmel [az eredeti „Merkeldämmerung” szójáték a „Götterdämmerung” – Wanger Niebelung gyűrűjének utolsó darabjára, az Istenek alkonyára – mintájára] azt írja: nem Orbán Viktor, a német sajtó „felháborodás iparának gyűlölet tárgya”, hanem Vucic szerb miniszterelnök beszél „álmenekültekről”, majd így folytatja: „legyen az bármilyen kényelmetlen, de hozzátartozik: orbán érvényes európai jogot alkalmaz határai védelmében. Merkel épp ezt sérti meg és nem először. E kérdésben Angela Merkel Európának már hosszú ideje magyarázattal tartozik”.

 

IRAN GERMAN RADIO

Az Európai Unió ma nyilvánosságra hozza az izraeli telepekről származó áruk megjelölésére vonatkozó új irányvonalait, jelenti az iráni rádió német programja Brüsszelből. Az erre vonatkozó technikai lépés előkészítése már befejeződött. Az izraeli kormány szerint az EU-nak nincs igaza abban, hogy a megszállt palesztin területeken létesített telepek illegálisak.

Folytatás: http://szemle.blogstar.hu/

Megosztás: