A „szupernacionalista” indiai miniszterelnök sikere és a német- és Európa ellenes Merkel várható bukása

2014 tavaszán választották Narendra Modit India miniszterelnökévé. Tudvalevő, hogy Gudzsarat államnak ő volt a kormányzója, amikor 9 éve a többségi hinduk kétezer muzulmánt koncoltak fel. Modi a „hindutva”, a hinduizmus minden gátlás nélküli képviselője. Olyannyira, hogy annak töredékéért a magyar kormányt nyugati politikusok és a nyugati cselédsajtó gyilkos nácizmussal vádolná.

Modi

De láss csodát: Modi miniszterelnököt nagy szeretet veszi körül még Amerikában is. Barack Obama amerikai elnökkel szeptember 28-án találkozott ismét – ezúttal New Yorkban, az ENSZ-ben. A kettejük közötti kapcsolatok nem lehetnének szorosabbak. És így az amerikai-indiai viszony, amely Modi elődje, Manmohan Singh 10 éves miniszterelnöksége esetében meglehetősen hűvösek volt. Ráadásul Obama büszke a jelenlegi kiváló kétoldalú viszonyra.

Ami az indiai közhangulatot illeti, a megkérdezettek kétharmadának „igen kedvező” véleménye van Modiról, olvasható egy friss felmérésben. A véleményüket kifejezők kétharmadának szintén jó a véleménye a miniszterelnök külpolitikájáról és külön Amerika-politikájáról is. Indiában – szemben más országokkal – egyre jobb szemmel tekintenek az Egyesült Államokra: 70 százaléknak kedvező róla a véleménye, ami 15 %-kal több, mint tavaly volt. Mindebbe persze belejátszik a világ két legnépesebb országa, India és Kína közötti viszony.

Az indiaiak elégedettségével miniszterelnökük iránt persze elsősorban a szárnyaló gazdasági növekedés az oka.

Ezzel szemben az Angela Merkel kancellár vezette Németország gazdasága vánszorog: a GDP 0,4 %-kal nőtt idén az első negyedévben. Aminél 1 tized százalékkal gyengébb volt a korábbi negyedéves gazdasági növekedés.

Amit pedig a régi KISZ-es, NDK-s Merkel most tesz migráns politikájával, az egyszerűen Németország és Európa nagy részének a katasztrófáját okozhatja, illetőleg – szinte bizonyosan – fogja okozni. A németek száma a nagyon alacsony gyerekszaporulat miatt rohamosan fogy, és ha a bevándorlás akadály nélkül folytatódik Merkel hívó szavainak és kétértelmű kijelentéseinek „köszönhetően”, a ma és tegnap ismert Németország összeomlik. Ezt egyre több német szavazó ismeri fel.

A nemzeti érdekek ellen dolgozó Merkel korábbi népszerűségének vége. Olyannyira, hogy megtörténhet bukása a következő választások előtt.

De legjobb lenne, ha holnap bukna és Németország irányítását is egy olyan politikus venné át, aki Modihoz hasonló politikájával, vagyis a német érdekekhez igazodásával vetne véget a vég kezdetének. Ha migráns politikájában a magyar miniszterelnök képes a nemzetközi, igen erős elvárásokkal szembe menetelni, miért ne tehetné ugyanazt egy berlini kormány? Az is persze lehetséges, hogy a megriadt Merkel folytatja a kedden a kormány által eldöntött rendkívüli intézkedések meghozatalát. Netán odáig, hogy fegyverekkel hajlandó megvédeni határait.

Erre a válasz nem az, hogy a migránsügyben „nyilván rá kívülről nagyobb nyomás nehezedik”, mint Orbán Viktorra, mert egy bátor politikaváltás után mindig kiderül, nem ott vannak a falak, ahol azt a kishitűek és a félénkek hiszik.

Németország nagyhatalom, és ezt ki kellene használnia elsősorban akkor, amikor az ő és Európa léte a tét.

Megosztás: